Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Dovede Růžička s Jágrem po boku reprezentaci zpátky na výsluní?

Česká reprezentace má v Minsku co napravovat. Po zpackaném mistrovství světa a rychlém konci na olympijských hrách odstoupil mnohými zatracovaný trenér Alois Hadamczik, kterého nahradil Vladimír Růžička. Vrátit český tým zpět na medailové pozice se bude snažit "spasitel" Růžička i ve spolupráci s útočným parťákem ze zlatého Nagana Jaromírem Jágrem, který by měl být hlavním tahounem mužstva na ledě.

Nejsledovanější postavou českého týmu na mistrovství tentokrát není žádný z hráčů, ale trenér Vladimír Růžička. Už podruhé v kariéře nahradil na reprezentační lavičce Aloise Hadamczika a k mužstvu opět přichází s aurou spasitele.  

Naposledy proběhla identická rošáda u reprezentace v roce 2008. Tehdy své angažmá Růžička zakončil (stejně jako o pět let dříve) titulem mistrů světa. Tentokrát by se ale český fanoušek asi spokojil i s menším úspěchem v podobě jakékoli medaile.

Alois Hadamczik nejdříve vedl národní tým v letech 2005 až 2008 a svou druhou epizodu u reprezentace načal v sezoně 2010/2011, když pokaždé nahradil právě Růžičku. Během svého působení na lavičce národního týmu dokázal získat čtyři medaile, nikdy ale nedosáhl na zlato, a nepřesvědčivými výkony i výsledky a arogantním chováním proti sobě poštval většinu fanouškovské obce.

Výbuch na posledním mistrovství světa, kde český tým podával malátné výkony a nakonec skončil už ve čtvrtfinále na švýcarských hokejkách, kritiku ještě vystupňoval. Poslední hořkou pilulkou byl olympijský turnaj v Soči, kde Češi skončili opět ve čtvrtfinále. Tentokrát jim byl osudným souboj s USA. Okamžitě po turnaji sice Hadamczik prohlašoval, že "po prohře s kvalitním soupeřem se neodstupuje" a hodlá dodržet smlouvu, kterou má až do šampionátu v Praze v roce 2015. Tlak ale nakonec neustál a sám uraženě odstoupil.

Okamžitě se začalo spekulovat, že Hadamczika by mohl u kormidla národního týmu nahradit Vladimír Růžička, jako by v Česku ani jiní trenéři pro reprezentaci neexistovali. Trenér Slavie také zanedlouho dostal nabídku trénovat národní mužstvo a týmu se ujal. "Vláďa v sobě něco má, co ani nedokážu pořádně pojmenovat. Věřím, že dojde teď zase k nějaké změně, nastartuje se to a přijdou i výsledky. Neberu to ale tak, že teď přijde 'Růža' a rázem budeme kandidáty na vítězství na olympiádě, tak to určitě není," řekl tehdy předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

V olympijském roce šampionát netáhne

Tak trochu tradičně a podle očekávání se v olympijském roce v rukou Vladimíra Růžičky množily omluvenky od krajánků z NHL. Na šampionát nakonec nejede například česká brankářská jednička Ondřej Pavelec nebo útočník Caroliny Jiří Tlustý, který má problémy s ramenem. Zdravotní potíže do Minsku nepustili ani další "volné" hráče ze zámoří. Trenérovi Růžičkovi se omluvili obránci Ladislav Šmíd z Caroliny i Radko Gudas z Tampy.

Z Tampy nakonec nedorazili ani zbylí čeští hráči Andrej Šustr a Ondřej Palát, který byl v NHL nominován na nejlepšího nováčka. Talentovaný útočník se stejně jako Gudas omluvil kvůli zdravotním problémům, Palátovi se Šustrem navíc končí po sezoně smlouva v NHL. Absenci hráčů Lightining ale Růžička nenesl lehce. "Palát i Gudas sice nebyli fit, ale poslední zápasy hráli. Palát udělal v posledních dvou zápasech tři body. Sice nemá kontrakt, ale ten se pojišťuje," řekl Růžička. "Určitě jsou současní hráči jiní než dřívější generace. Nedovedu si představit, že by to za mě rozhodoval agent. To si rozhoduji sám. Je to jejich věc a samozřejmě, že to respektuju," dodal.

Dorazil Jágr i Hudler

Přesto se na běloruském šampionátu nakonec představí šestice hokejistů z NHL v čele s miláčkem národa Jaromírem Jágrem. Dvaačtyřicetiletá opora New Jersey stále patří k nejlepším českým útočníkům v NHL. V letošní sezoně byl s 67 body druhým nejproduktivnějším Čechem po Davidu Krejčím, 27. nejproduktivnějším hráčem celé Národní hokejové ligy a jednoznačně lídrem bodování New Jersey Devils.

Nominace Českého týmu na mistrovství světa v Minsku:

Brankáři: Pavel Francouz (Litvínov), Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL), Alexander Salák (Petrohrad/KHL)

Obránci: Martin Ševc, Ondřej Němec (oba Lev Praha/KHL), Ondřej Vitásek (Liberec), Petr Zámorský (Zlín), Jan Kolář (Doněck/KHL), Michal Jordán (Charlotte/AHL), Jakub Kindl (Detroit/NHL), Roman Polák (St. Louis/NHL),

Útočníci: Jakub Klepiš, Jiří Novotný, Jiří Sekáč (všichni Lev Praha/KHL), Tomáš Rolinek (Sparta Praha), Martin Růžička (Třinec), Martin Zaťovič (Karlovy Vary), Roman Červenka (Petrohrad/KHL), Lukáš Kašpar (Doněck/KHL), Jakub Petružálek (Kazaň/KHL), Michal Vondrka (Slovan Bratislava/KHL), Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL), Milan Gulaš (Färjestad/Švéd.), Jiří Hudler (Calgary/NHL), Jaromír Jágr (New Jersey/NHL), Tomáš Hertl (San Jose/NHL), Vladimír Sobotka (St. Louis/NHL). 

Jágr se v reprezentačním dresu představil už o víkendu na turnaji Oddset Hockey Games, jeho účinkování ale vzbudilo více obav než radosti. Dvaačtyřicetiletý útočník dvě poslední utkání nedohrál a ze střídačky odkulhal kvůli zhmožděnému stehennímu svalu. Další vrásky českým fanouškům vyrýsoval na čele trenér Růžička, když na nominační tiskové konferenci oznámil, že s sebou na šampionát bere raději o dva útočníky navíc, kdyby se ukázalo, že Jágr (a Roman Červenka) nejsou schopní kvůli zranění do turnaje zasáhnout.

Roli lídra produktivity by případně mohl převzít jiný krajánek z NHL – Jiří Hudler. Kolem útočníka Calgary se rozpoutal obrovský mediální humbuk, když ho trenér Hadamczik opomněl v nominaci na olympijské hry do Soči. Hudler, který v té době zářil v NHL a patřil k nejproduktivnějším českým hráčům, neskrýval zklamání a s ním i řada fanoušků a hokejových expertů. Není překvapením, že do Minsku Hudler ochotně přijel a nad pozvánkou od trenéra Růžičky dlouho neváhal.

Velká očekávání vzbuzuje i Tomáš Hertl, který do své první sezony v zámoří vlétl jako uragán a střelecky řádil v dresu San Jose. Spekulovalo se, že Calder Trophy pro nejlepšího nováčka má Hertl v kapse, jenže v prosinci přišlo utkání s Los Angeles, tvrdý faul Browna a zdálo se, že sezona pro mladého útočníka skončila. Nakonec stačil Hertl naskočit zpět na led ještě před začátkem bojů o Stanleyův pohár, z něhož Žraloci ale vypadli již v 1. kole po souboji právě s Los Angeles a bývalý slávista si tak může spravit chuť na mistrovství světa. Trojici Jágr–Hertl–Hudler z NHL v Minsku doplní ještě Jakub Kindl, Roman Polák a Vladimír Sobotka. 

Z Benátek do reprezentace

V nominaci trenéra Růžičky se objevilo i několik drobných překvapení. Do Minsku se podívají i obránce Ondřej Vitásek, který v sezoně střídal starty v extraligovém Liberci s působením v prvoligových Benátkách nad Jizerou, a karlovarský Martin Zaťovič. "Pořád ještě nemohu uvěřit, že se to děje. Přijde mi to jako sen. Jsem hrozně rád, že to vyšlo," divil se po nominaci sám Vitásek. Nicméně reprezentačního trenéra prý přesvědčil téměř okamžitě. "Vcelku to mydlí. Na to, jak má málo odehráno, hraje skutečně dobře," pochvaloval si svého svěřence Růžička. Stejně tak ocenil dalšího nováčka na začátku přípravy Martina Zaťoviče. "Hrál na levém křídle i v centru. Hrál velice dobře."

I přestože trenér Vladimír Růžička s sebou do Minsku bere deset nováčků na velké mezinárodní akci, vsadil podle vlastních slov v nominaci na zkušenost. "Po zápasech na turnaji ve Švédsku jsme se přiklonili k trošku zkušenějším hráčům. Hlavně v útoku, v obraně jsou čtyři zkušenější a čtyři mladší. Kdybych se rozhodoval před čtrnácti dny, asi by to bylo jinak. Na papíře tým vypadá dobře, musí to ale předvést hlavně na ledě," řekl Růžička.

Rozporuplná generálka

Generálkou před světovým šampionátem byli pro čtyři evropské hokejové velmoci Švédské hry. Turnaj, na němž trenér Růžička finalizoval podobu kádru pro šampionát, ale udělal na českého fanouška rozporuplný dojem. Český tým sice skončil v klání na konečném druhém místě, blýskl se cenným triumfem nad domácím Švédskem, ale také si odvezl debakl 0:6 od Ruska.

Pro Růžičku byl výprask od Ruska vůbec nejvyšší porážkou na lavičce národního týmu a po zápase nešetřil kritikou do vlastních řad. "Připadalo mi to, jako když někteří nevěří, že hrajeme proti Rusku. Vycvičili nás, bouchali puky o mantinely a měli rychlé protiútoky. Oni byli strašně silní, přehrávali nás vlastně ve všem. Dali nám rychle góly, my jsme pořád chtěli do nich bušit, protože byl výsledek takový," řekl Růžička.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Finsko - ČR a ohlasy

V posledním utkání turnaje proti Finsku se však hokejisté z debaklu z předchozího dne poučili, a přestože prohráli se Seveřany na nájezdy, výkon již pustil více optimismu do českých žil. Troufnu si říct, že od půlky utkání jsme byli i lepší. Dodržovali jsme to, co jsme si řekli. Včera jsme propadali, dnes jsme to trošku zatáhli a střední pásmo si pohlídali. Bylo to úplně jiné utkání a zvládli jsme ho, jen škoda těch nájezdů," prohlásil asistent reprezentačního trenéra Ondřej Weissman.

V Minsku ale oproti Odset Hockey Games doplní tým ještě řada hráčů, kteří o víkendu odpočívali. Nově se k němu připojili obránci Jakub Kindl, Ondřej Němec, Roman Polák, Martin Ševc a útočníci Tomáš Hertl, Jan Kovář, Jiří Novotný, Vladimír Sobotka a Jiří Sekáč, po doléčení také forvard Roman Červenka.

Semifinálová meta

Na turnaji startuje tradičně šestnáctka týmů, která je stejně jako na posledních dvou šampionátech rozdělena do dvou osmičlenných skupin, z nichž čtyři nejlepší postupují do čtvrtfinále. Český tým čeká na úvod šampionátu duel s bratrským Slovenskem, poté narazí na mistry světa ze Švédska, kanadské olympijské vítěze a následně outsidery z Itálie, Dánska Norska a Francie.

Čtvrtfinálová účast by tak Česko už neměla minout, opravdový test ale už tradičně přijde právě až v duelu o nejlepší čtyřku, v němž český tým velice pravděpodobně narazí na někoho ze čtveřice Rusko, Finsko, USA a Švýcarsko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články