Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dánští vikingové se v Minsku upírají hlavně k záchraně

Hokejisté Dánska přijíždějí na mistrovství světa tradičně s hlavním cílem uhájit příslušnost ke světové elitě. "Bíločervení" se mezi šestnáctkou nejlepších týmů světa představí už podvanácté v řadě. Dánský tým sice opakovaně dokazuje, že umí hrát vyrovnanou partii i s favority, tentokrát se však soustředí zejména na duely s Francií a Itálií, které by měly rozhodnout o sestupujícím do divize 1.

Radost dánských hokejistů
zdroj: ISIFA

Po návratu do elitní skupiny v roce 2003 překvapili Dánové celý hokejový svět. Nejdříve v základní skupině poslali výhrou 5:2 do bojů o udržení favorizované USA, v osmifinálové fázi pak jako jediní dokázali sebrat bod pozdějším kanadským mistrům světa. Prozatímní výkonnostní vrchol je pak spjat se šokujícím šampionátem v Německu 2010 - další vítězství nad Američany, skalp Finska a debakl 6:0 uštědřený Slovákům, to vše korunované čtvrtfinálovou účastí.

Předchozí šampionát se Dánům nevydařil zrovna podle představ, sestupující Slovince udolali až v prodloužení a jediné vítězství za tři body si připsali nad Běloruskem. Nejcennějším výsledkem pro "dánský dynamit" tak bezesporu je porážka po nájezdech od matně hrajícího českého výběru. Na olympiádě v Soči Dánové po zpackané domácí kvalifikaci chyběli a nyní tak budou mít možnost se svým fanouškům revanšovat.

Největšími soupeři "bíločervených" v základní skupině budou už zmiňovaná Francie a také nováček elitní skupiny z Itálie. Skupina A se však jeví být o něco slabší a tak úplně nereálné není ani čtvrté místo za favority z Kanady, Švédska a Česka, na které si dělají zálusk především Slováci a Norsko. Na poolympijských světových šampionátech navíc nebývá nouze o překvapení na úkor favoritů, sehraní Dánové by tak mohli obrat o body třeba hned svého prvního soupeře Švédy, kteří mívají starty do turnajů poněkud slabší. Základem pro dobrý dánský výsledek však bude hlavně tříbodová výhra nad italským outsiderem.

Čtveřice mužů z NHL

Dánský výběr je tradičně složen zejména z krajánků ze Švédska a německé ligy. Největší hvězdou letošního kádru je jednoznačně útočník Mikkel Boedker, už třetí sezonu stabilní člen sestavy Phoenixu. Z NHL vyztuží sestavu švédského kouče Jana Karlssona ještě útočné duo Vancouveru Jannik Hansen a Nicklas Jensen a hlavně klíčový obránce Philip Larsen z Edmontonu. Naopak chybí nejproduktivnější Dán letošního ročníku NHL Frans Nielsen z Islanders a o Stanley Cup stále bojující Lars Eller z Montrealu a Peter Regin z Chicaga.

Ze zámoří pak ještě Dánům dorazí Oliver Lauridsen z farmy Philadelphie v Adirondacku a jeho bratr Markus z Lake Erie. V kádru jsou pouze tři hráči z domácí ligy, šest legionářů včetně brankářské opory Patricka Galbraitha pak působí jen v druhé nejvyšší švédské soutěži. Druhou ligu hraje i útočník Kim Staal v Rosenheimu a dokonce v třetí lize nastupoval zadák Phillip Bruggisser ze švédského Kristianstadu.

Česká reprezentace se na mistrovství světa utkala s Dánskem celkem pětkrát a naplno nebodovala pouze ve zmiňovaném loňském duelu, který rozhodl až v šesté sérii nájezdu Zbyněk Irgl. Předtím na MS 2008 v Kanadě zvítězili Češi 5:2 a v dalších případech dokonce s nulou - 5:0, 6:0 a předloni ve Stockholmu 2:0. V Minsku se oba týmy potkají v 5. kole základní skupiny 17. května.

Nominace Dánska na MS v hokeji:

brankáři: Sebastian Dahm (Rødovre), Patrick Galbraith (Karlskrona/Švéd.), Simon Nielsen (Lukko Rauma/Fin.)

obránci: Phillip Bruggisser (Kristianstad/Švéd.), Jesper B. Jensen (Rögle/Švéd.), Emil Kristensen (Oskarshamn/Švéd.), Philip Larsen (Edmonton Oilers), Stefan Lassen (Štýrský Hradec/EBEL), Markus Lauridsen (Lake Erie/AHL), Oliver Lauridsen (Adirondack/AHL)

útočníci: Jannik Hansen, Nicklas Jensen (oba Vancouver Canucks), Julian Jakobsen, Morten Madsen (oba Hamburk/Něm.), Anders Poulsen (Herning), Thomas Spelling (SønderjyskE), Patrick Bjorkstrand (Záhřeb/KHL), Mikkel Boedker (Phoenix Coyotes), Morten Green (Schwenningen/Něm.), Mads Christensen (Eisbären Berlín/Něm.), Jesper Jensen (Karlskrona/Švéd.), Morten Poulsen (Oskarshamn/Švéd.), Kim Staal (Rosenheim/Něm.), Frederik Storm (Malmö/Švéd.)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články