Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dánsko se vzepjalo Česku a vyhrálo v nájezdech

Minsk - Česká reprezentace poprvé v historii padla s Dánskem a ztížila si cestu do čtvrtfinále. Růžičkův tým se neprezentoval příliš kvalitním výkonem. Dostal se sice rychle do dvoubrankového vedení, houževnatí Dánové však stupňovali svůj výkon, v poslední minutě třetí třetiny srovnali a k záchraně důležité dva body urvali v samostatných nájezdech.

Dánsko - Česko
zdroj: Isifa/EPA

Zápas začal v poněkud ospalém odpoledním tempu, oba týmy se v prvních minutách spokojily s nahazováním do útočného pásma. Z letargie hokejisty i fanoušky vyvedla až přesilovka na konci čtvrté minuty. K solidní střele se dostal Jágr, avšak dánský brankář Nielsen jeho pokus ještě dostal mimo tyče. Pak se však do puku opřel u modré Klepiš a přes clonícího Novotného vystřelil přesně k tyči - 1:0.

Gól český tým jasně nakopl. V šanci se ocitl Novotný, poté Sekáč, Dánové najednou jako by nestíhali. A tak se opět uchýlili k faulu. Češi do druhé přesilovky v zápase vlétli velice aktivně, na přihrávku Sobotky si sjel od kruhu Jágr a puk přes Nielsenova záda a horní tyč nasměroval do pravého horního růžku.

Ani rychlé vedení reprezentaci neukolébalo, drala se do dalších šancí, ale bylo to Dánsko, které z ojedinělého protiútoku udeřilo. Po lehkých zmatcích v obraně vystřelil z levého kruhu Lassen a trefil se Salákovi pod lapačku. Inkasovaný gól Česko neudolal, hned po pár vteřinách mohl Petružálek týmu vrátit dvougólové vedení, mířil však těsně vedle.

Dánové se kolem poloviny první třetiny rozehráli a začali se herně rovnat vedoucímu celku. Z toho vyplynul i faul Jágra, po kterém Dánové český výběr uzamkli v obranném pásmu. A byli nesmírně blízko srovnání. Boedker si najel zprava na Saláka, oklamal ho rychlým blafákem, puk však z brankoviště v nouzi nejvyšší vyrazili čeští obránci.

Jak Dánsko aktivitou zaskočilo v druhé polovině první třetiny, tak načalo i druhou dvacetiminutovku. Již v prvních minutách promáchl Jensen, česká obrana zdaleka nepůsobila bezchybně. Ve 25. minutě si agilní Dánové vybojovali přesilovku, když na poslední chvíli musel nedovoleně řešit vzniklé problémy před Salákem Sobotka. Nejvíce z otočky zahrozil Staal, těsně po konci oslabení zachránil vedení skvělým přesunem Salák.

Třetí přesilovky se po několika velkých šancích Dánů dočkal i český tým poté, co Hansen atakoval v brankovišti Saláka. Ale Růžičkův výběr se vůbec nemohl usadit v útočném pásmu, rozehrávka ztroskotávala většinou už ve středním pásmu, Dánsko se ubránilo bez větších problémů. Češi v polovině zápasu hráli velice špatně a na svého soupeře bruslařsky nestačili. Vyrovnávací gól visel tou dobou ve vzduchu už dobrých dvacet minut.

Mírné zlepšení přišlo až kolem 32. minuty, Zámorský trefil tyč, slušně pálil i Červenka s Vondrkou. Nicméně české vzepětí zbrzdil Sekáč, který se provinil sekáním. Dánové ale Saláka příliš neohrozili, navíc poté v útoku fauloval i Boedker. V následné přesilovce, trvající devadestát vteřin, Češi rozestavili klasickou formaci, prázdnou branku před sebou měl Jágr, ale nedostal ideální přihrávku.

Jakub Kindl v souboji s Mikkelem Boedkerem
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Třetí třetinu započali Češi opět v početní výhodě, jelikož Green těsně před koncem prostřední části v obranném pásmu sevřel kotouč a jak na školním dvorku jej zahodil tak daleko, jak jen dokázal. K větší šanci se však nedostali. Přesilovkovou formaci sice rozestavili, Dánové ale každý pokus spolehlivě ubránili.

Reálné šance přišly až kolem 44. minuty. Po střele Petružálka puk chvíli volně ležel vedle Nielsena, žádný z českých hráčů jej do branky nedorazil. Dánský brankář však kapituloval hned o pár okamžiků později. Kindl dostal přihrávku do samého rohu útočného pásma a z první se trefil do šibenice. A Češi vedli opět o dva góly - 3:1. Další sérii šancí českého týmu přinesla padesátá minuta. Dánům jako by trochu začaly odcházet síly, několik minut připomínalo přesilovou hru České republiky.

Jakékoliv snahy o zvýšení náskoku utnulo hákování Ševce, který na poslední chvíli zastavil únik Staala. Češi se i v oslabení drali do útoku, hráči však poté chyběli v obraně. Puk se dostal k Jensenovi, který prostřelil Saláka mezi betony. Rozhodčí přitom ignorovali, že byl český gólman atakován v brankovišti. Závěr třetí třetiny přinesl velké drama a spoustu šancí na obou stranách. Dánové ucítili šanci, na začátku 60. minuty odvolali brankáře a po odrazu trefoval prázdnou polovinu branky Bjorkstrand.

V prodloužení se hrál mimořádně napínavý a útočný hokej. Hala bouřila nejprve po sérii šancí českého týmu, poté stejnou měrou opláceli Dánové a oba brankáři se činili. Rozhodnutí však přinesly až nájezdy, ve kterých se z českých hráčů žádný netrefil. Vítězný gól si tak připsal Boedker a Dánové poprvé v historii porazili Českou republiku.

ČR - Dánsko 3:4 po sam. nájezdech (2:1, 0:0, 1:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Klepiš (Jágr, Němec), 7. Jágr (Sobotka), 46. Kindl (Klepiš, Červenka) - 10. Lassen (Christensen), 56. J. Jensen (Staal, Hansen), 60. Bjorkstrand (Hansen, Madsen), rozhodující sam. nájezd Boedker. Rozhodčí: Kaval, Patafie (oba USA) - Carlson (Kan.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 5:5. Využití: 2:1. Diváci: 6892.

ČR: Salák - Němec, Kindl, Vitásek, Ševc, Zámorský, Kolář II, Jordán - Jágr, Sobotka, Rolinek - Hudler, Červenka, Klepiš - Vondrka, Novotný, Sekáč - Petružálek, Jan Kovář, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Dánsko: Nielsen - Larsen, Lassen, Bruggisser, J. B. Jensen, Kristensen, O. Lauridsen, M. Lauridsen - Boedker, Green, Christensen - N. Jensen, Madsen, Hansen - Storm, J. Jensen, Bjorkstrand - Staal. Trenéři: Jan Karlsson, Theis Möller-Hansen a Tomas Jonsson.

Vladimír Růžička (trenér ČR): "Zápas pro nás začal velice dobře a vedli jsme 2:0. Potom jsme udělali chybu, soupeř dal gól na 1:2. Ve druhé třetině byly šance na obou stranách, bylo to vyrovnané. Ve třetí třetině pro nás bylo dobré, že jsme dali gól na 3:1 a odskočili jsme. Ale bohužel jsme závěr nezvládli a soupeř vyhrál na penalty."

Jan Karlsson (trenér Dánska): "Udělali jsme dva fauly a Češi z toho skórovali. Jsem z našeho týmu unešený, jak bojuje. Za stavu 1:3 znovu mužstvo ukázalo charakter. Penalty jsou vždycky loterie a dneska to byl náš den."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články