Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Čtvrtfinále se Slovákům opět vzdálilo. Z duelu se Švédy odešli bez bodu

Minsk – Šance hokejistů Slovenska na postup do čtvrtfinále mistrovství světa se opět snížily. Svěřenci trenéra Vladimíra Vůjtka totiž nenavázali na výhru proti Norsku a s favorizovanými Švédy prohráli 1:3. Připsali si tak již čtvrou porážku z pěti duelů. Naopak Tre kronor si připsali již pátou výhru na turnaji a posunuli se do čela skupiny A.

Slavící hokejisté Švédska
zdroj: ČTK/AP autor: Sergei Grits

Slovensko do zápasu vstupovalo ve složité situaci co se týkalo postavení ve skupině a zdravotního stavu. Kvůli viróze nemohla nastoupit hned trojice útočníků Marcinko, Hrivík a Haščák, a tak trenér Vůjtek měl k dispozici pouze jedenáct hráčů do ofenzívy.

Ti však v úvodu museli především bránit. Švédové totiž potvrzovali pozici favoritů a Slovensko téměř nepouštěli za polovinu. Z toho resultovalo i několik slibných příležitostí. Tu největší měl Hjalmarsson. Jeho pokus poskakoval po rameni brankáře Laca, ale ten ho nakonec stihl chytit.

Slováci hrozili především z rychlých protiútoků. Po jednom z nich byl však za zbytečné seknutí do gólmana Nilssona vyloučen Nagy a Švédové trestali. V jedenácté minutě Axelsson na zadní tyči našel úplně osamoceného Nyquista a ten nabídnutou šancí neopovrhl.

O tři minuty později velkou příležitost spálil Nilson, ale favorit nemusel dlouho smutnit. Jedenáct vteřin před odchodem do kabin při dalším vyloučení Nagyho se trefil počtvrté na šampionátu Backlund.

Trenér Vůjtek o pauze udělal jednu nečekanou změnu. Místo Laca si poprvé do branky stoupl Janus. Do druhé třetiny vstoupili Slováci o poznání lépe, a diváci tak v Minsk aréně mohli sledovat atraktivní hokej se šancemi na obou stranách. V třicáté minutě mohli sledovat další gól a tentokrát se o něj postarali Slováci. Od modré puk na branku nahodil Marinčin, ten se od zad Burströma odrazil do betonu Nilssona a došoural se za brankovou čáru.

Slovensko bylo favoritovi i nadále vyrovnaným soupeřem a zejména v závěru třetiny, kdy měli výhodu přesilové hry, ho přehrávalo, jenže žádný z pokusů se neujal.

Svoji možnost hned v úvodu třetí třetiny neproměnil ani Šťastný, a tak znovu přišel trest. Nygren od modré poslal puk na branku a do té doby bezchybný Janus ho pustil za svá záda. Slovákům inkasovaný gól vzal vítr z plachet a Švédové je opět začali přehrávat. Blízko čtvrté brance byli Axelsson, který trefil tyč, a Lundqvist, jehož vychytal slovenský gólman.

Svěřenci kouče Vůjtka se v závěru ještě s výsledkem pokusili něco udělat. Kromě velké možnosti Réway jim však již Švédsko nic nedovolilo a utkání bez větších potíží dovedlo k vítěznému konci.

Švédsko - Slovensko 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 11. Nyquist (Axelsson), 20. Backlund (Lindström), 42. Nygren (Klasen) - 30. Marinčin (Réway, Tatar). Rozhodčí: Rönn (Fin.), Šindler (ČR) - Carlson (Kan.), Leermarkers (Niz.). Vyloučení: 4:4. Využití: 2:0. Diváci: 7 563.

Švédsko: Nilsson - Fransson, Ekholm, Andersén, Burström, Erixon, Nygren - Lindström, Backlund, Möller - Klasen, Järnkrok, Nyquist - Jimmie Ericsson, Sjögren, S. Hjalmarsson - Axelsson, J. Lundqvist, Rasmussen - Danielsson. Trenér: Pär Marts.

Slovensko: Laco (21. Janus) - Ďaloga, Sloboda, Švarný, Valach, Marinčin, Brejčák, Čerešňák, Mihálik - Šatan, Viedenský, Nagy - Miklík, Mikúš, Tatar - Tybor, Pánik, Šťastný - Skokan, Réway. Trenér: Vladimír Vůjtek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články