Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Čtveřice útočníků smířeně čeká na šanci. Dostat ji nemusí ani jeden

Minsk - Čtyři útočníci, z nichž dva jsou mistry světa z roku 2010, čekají na světovém šampionátu v Minsku na případné zařazení na soupisku českých hokejistů. Podle vývoje v NHL i dění na turnaji či v případě zranění se z kvarteta Milan Gulaš, Lukáš Kašpar, Martin Růžička a Michal Vondrka mohou dočkat maximálně dva, a možná také žádný.

Lukáš Kovář též čeká na šanci
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Trénují, dřou, ale při zápasech usedají na tribunu a musí potlačit touhu na ledě pomoci s bojem o úspěch. Všichni jsou s rolí smíření a drží v sobě víru, že by se nakonec do sestavy mohli dostat. Růžička podobnou situaci zažil v roce 2010, kdy byl dopsán na soupisku a podílel se na triumfu. Gulaš ze stejného turnaje odjížděl v průběhu a místo v kádru na něj nezbylo. "Beru to pozitivně. Člověk to musí vzít, jak to je. Trénovat v kolektivu a čekat. Nic jiného nezbývá. S tím jsem sem jel, že někdo bude navíc, a tak to je," řekl Růžička.

Kanonýra, který se od nadcházející sezony stěhuje z Třince do Čeljabinsku do Kontinentální ligy, před čtyřmi roky zařadil kouč Vladimír Růžička na soupisku hned po prvním zápase. Martin Růžička, který vytvořil v roce 2011 v extralize rekord v počtu bodů (33) v play-off samostatné české soutěže a následně v ročníku 2012/13 i v základní části (83), se pod koučem Aloisem Hadamczikem za tři roky dostal jen jednou do závěrečné přípravy. Bylo to po jeho rekordním vystoupení v play-off. Teď čeká, zda dostane příležitost ukázat své schopnosti na šampionátu podruhé v kariéře. "Beru to stejně jako v roce 2010, je to stejná situace," uvedl osmadvacetiletý Růžička.

Gulaš před šampionátem v Německu v reprezentaci debutoval, v letech 2011 a 2013 neprošel zužováním kádru před turnaji. "Beru to tak, jak to je. Snažíme se s klukama připravovat. Jak se říká, naděje umírá poslední," řekl osmadvacetiletý Gulaš. "Žijeme s týmem, trénujeme naplno. Šance buď přijde, nebo nepřijde. Víme, že může nastat situace, že odjedeme všichni čtyři útočníci domů, když přijede někdo z NHL. My si to tady ale užíváme," uvedl Gulaš.

Situace se více vyjasní po sérii Bostonu s Montrealem, která skončí v noci na čtvrtek. Pak se rozhodne, zda bude David Krejčí či Tomáš Plekanec k dispozici. "Pro mě je to stejná situace jako před čtyřmi roky. Možná dřív jsem to prožíval jako mladší víc. Přece jen jsem byl poprvé v reprezentaci a dostat se na šampionát vnímáte jinak než teď. Teď víme, jak to je, a jsme s tou situací srovnaní. Jsme tady samí zkušení hráči, máme už něco za sebou. Ale pořád doufáte," dodal Gulaš, který načal tuto sezonu v Magnitogorsku a v současné době působí ve švédském Färjestadu.

Kašpar po turnaji v Německu byl na světovém šampionátu i v roce 2012 v Bratislavě, kde získal bronz. Čeká, jestli dostane možnost bojovat o třetí medaili. "Já už jsem věděl, s jakou rolí sem jedu. Jsem s tím smířený prakticky od začátku. Ať se stane, co se stane, tak to bylo moje rozhodnutí. Kluci hrajou výborně, takže není proč se zlobit," prohlásil útočník, který hájil barvy Doněcku v KHL. Jednatřicetiletý Vondrka hrál na světovém šampionátu v roce 2012 ve Švédsku, odkud má bronz. "Nezbývá než čekat. Trénujeme a musíme se udržovat, že kdyby to přišlo, aby z toho člověk nebyl 'vyprsklej'. Uvidíme, jak to bude," řekl Vondrka, jenž působil poslední dva roky ve Slovanu Bratislava v KHL.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články