Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Češi ztratili zápas se Švédy v nájezdech, obhájcům zlata podlehli 3:4

Minsk - Čeští hokejisté podlehli ve svém druhém vystoupení na mistrovství světa v Minsku Švédsku 3:4 po samostatných nájezdech. Seveřané přitom prohrávali už 1:3, ale obrat dokonal v rozstřelu Joakim Lindström. Další zápas čeká český tým v pondělí od 19:45 proti Kanadě.

Linus Klasen úspěšně proměnil nájezd na Saláka
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Joel Marklund

O neuvěřitelný začátek českého týmu se postaral nově složený útok. Tomáš Hertl vyhrál úvodní vhazování, Jágr mu odtáhl dva protihráče a před centrem se otevřela obrovská dálnice. Po skvělém pasu od Ondřeje Němce využil svou příležitost a Česko vedlo 1:0 už v osmé vteřině díky přesné střele k tyči.

Příležitost "zadarmo" od Tre Kronor přišla v úvodu utkání. Švédové se provinili překročením povoleného počtu hráčů na ledě. Červenka v početní výhodě hledal před brankou Hudlera, jenž bohužel nedokázal puk zasáhnout a střílet musel až za ním najíždějící Kovář, který byl ale v příliš velkém úhlu a Nilsson prostor u své pravé tyče dobře utěsnil.

Druhý český útok ukázal sílu v 6. minutě. Červenka našel před brankou úplně volného Klepiše, jenž zády k brance ještě bekhendem hledal Sobotku, který se ale naneštěstí k zakončení nedostal a Nilsson schoval puk do lapačky.

Vyrovnáno bylo o dalších šest minut později. Lindström odvedl výbornou práci před Salákem, který toho moc neviděl a nakonec si do švédského útočníka zamotal i svou hokejku, takže odražený puk vzal Oscar Möller a lehce jej poslal do prázdné branky. Český brankář ihned u rozhodčích reklamoval nedovolené bránění, ale ti jeho stížnosti nevyslyšeli.

Pak nedovoleně hákoval Vitásek a přesilovku měli Švédové. Ti mohli skórovat těsně před jeho návratem mladého obránce na led, ale Backlund v osamoceném nájezdu ze strany na Saláka vůbec netrefil branku. Vedení vrátil Čechům při přesilovce Jiří Hudler. Na trestné seděl Klasen. Klepiš po krásné souhře našel před brankou Hudlera a ten z voleje nedal Nilssonovi sebemenší šanci.

Gól Hertla v 8. vteřině:

Ve druhé třetině bylo k vidění několik dalších přesilovek. Hudler mohl přidat druhý zásah večera. Prakticky úplně sám před Nilssonem tečoval Novotného přihrávku po pěkné kombinaci do prsou švédského brankáře.

Dvoubrankový náskok přišel ve 32. minutě. Hertl předložil puk na modrou čáru Ondřeji Němcovi, který napřáhl a pálil na Nilssona. Před bránou dobrou práci odvedl Martin Zaťovič, který bránil švédskému brankáři ve výhledu a jemnou tečí si připsal první gól na šampionátu v kariéře. Jenomže Švédové snížili při další přesilovce, když Backlund trochu náhodně tečoval nahození aktivního Möllera a do kabin se šlo za stavu 3:2 pro českou reprezentaci.

"Za stavu 3:1 se zápas lámal, měli jsme tam jednu dvě šance, které jsme nedali. Dostali jsme tři minuty před koncem druhé třetiny gól na 2:3 v oslabení, to byla škoda," podotkl Růžička.

Martin Zaťovič dal gól Švédům na 3:1 šikovnou tečí
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Přesilovky hrály hlavní roli i ve třetí třetině. Petružálkův faul za švédskou brankou byl potrestán po dvaceti vteřinách. Před Salákem se najednou objevila řada hráčů a puk se odrazil k Nygrenovi, jenž zachoval chladnou hlavu, našel zcela volného Lindströma a ten do prázdné branky srovnal stav. Za chvíli měl na druhé straně na pilno i Nilsson při vlastním oslabení. Ševc nahodil puk před branku, kde šikovně tečoval Kovář. Zázrakem se však puk odrazil od tyče a vycestoval mimo.

Češi se nadále snažili strhnout vedení na svou stranu. Střílel Hudler, při Klasenově vyloučení pak i Klepiš. Švédové zase nevyužili k rozhodnutí další Petružálkův trest a i podruhé se český zápas na turnaji prodlužoval. V nastavení se dostal do šance Backlund, ale Salák zasáhl betonem. V nájezdech trefil nejdříve Backlund tyč, ale Klasen i Lindström se za Švédsko prosadili. Na druhé straně uspěl jen ve druhé sérii Klepiš, Jan Kovář s Červenkou gól nedali.

Kouč Švédů: Nehráli jsme dobře

"Ve třetí třetině hráli Švédové velice dobře, bylo to vyrovnané. Zase jsme dostali gól v oslabení, šlo to zase do prodloužení a na penalty jsme bohužel prohráli," shrnul závěr zápasu Růžička. "Byl to výborný zápas z obou stran. Jen škoda, že jsme to neudrželi a nezvládli dotáhnout ke třem bodům," doplnil kapitán Tomáš Rolinek.

Kouč vítězů Pär Marts nijak netajil, jak je po dnešní výhře šťastný. "Je důležité pro tento nezkušený tým, jakým způsobem jsme vyhráli, když jsme dostali gól v osmé vteřině a prohrávali 1:3. Nehráli jsme nejlepší zápas, musíme hrát daleko lépe. Nehráli jsme dobře, ale byli jsme stále v zápase. Máme další dva body, je to pro nás výborné," prohlásil Marts.

ČR - Švédsko 3:4 po sam. nájezdech (2:1, 1:1, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 1. Hertl (Němec, Rolinek), 20. Hudler (Jan Kovář, Ševc), 32. Zaťovič (Němec, Hertl) - 12. Möller (Backlund), 37. Backlund (Möller, Jimmie Ericsson), 49. Lindström (Möller, Nygren), rozhodující sam. nájezd Lindström. Rozhodčí: Gofman, Olenin (oba Rus.) - Fluri (Švýc.), Schrader (Něm.). Vyloučení: 5:6. Využití: 1:2. Diváci: 6 018.

Česko: Salák - Němec, Kindl, Vitásek, Ševc, Zámorský, Kolář II - Jágr, Hertl, Rolinek - Červenka, Sobotka, Klepiš - Sekáč, Novotný, Hudler - Petružálek, Jan Kovář, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Švédsko: Nilsson - Gustafsson, Ekholm, Fransson, Erixon, Ahnelöv, Rahimi, Nygren - Lindström, Backlund, Möller - Jimmie Ericsson, Järnkrok, Nyquist - Axelsson, Sjögren, S. Hjalmarsson - Danielsson, J. Lundqvist, Klasen. Trenéři: Pär Marts, Rikard Grönborg a Peter Popovic.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články