Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Češi vydřeli první tříbodovou výhru. Duel s Italy rozhodl Sekáč

Minsk – Měla to být jasná záležitost a snadné tři body. Český tým se však na vítězství proti Italům ve svém čtvrtém zápase na mistrovství světa nadřel. O jeho triumfu rozhodl až ve druhé třetině Sekáč a na konečných 2:0 upravil v závěrečné části Jágr. Svěřenci Vladimíra Růžičky se díky tomu posunuli na čtvrté místo ve skupině B.

Utkání Česko - Itálie
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Český kouč těsně před zápasem musel udělat jednu změnu v sestavě. Kvůli střevním potížím na hotelu zůstal Vladimír Sobotka, jenž měl hrát v první lajně. Stoprocentně fit nebyli ani někteří další hráči, ale ti do zápasu nastoupili.

I přesto čeští hokejisté podle předpokladů svého soupeře od úvodu přehrávali a italský brankář Bellissimo si připisoval zákrok za zákrokem. Velice aktivní byla zejména druhá formace Hudler-Klepiš-Červenka, která si během první desetiminutovky vytvořila dvě solidní možnosti.

Italové hrozili pouze sporadicky, ale v deváté minutě byli blízko vedení, když Borgatello orazítkoval tyč. Češi i nadále tlačili, jenže zatažená italská obrana je do velkých příležitostí příliš nepouštěla. Výjimkou byly další velké šance Hudlera s Červenkou z patnácté minuty, ale Bellissimo byl bezchybný.

Do druhé části čeští hokejisté vstoupili poněkud vlažněji. V třiadvacáté minutě však šli do vytouženého vedení. Do otevřené obrany Italů se vřítil Sekáč a přesnou ranou nad lapačku překonal Bellissima. Útočník třetí formace byl i u další možnosti svěřenců trenéra Růžičky. Po přečíslení dva na jednoho posunul puk na Petružálka a italský brankář se znovu musel činit.

Tým z Apeninského poloostrova si moc šancí nevytvářel. Když už se ale před Saláka dostal, český brankář musel být na pozoru. Nejprve ho prověřil nebezpečně Ramoser a v pětatřicáté minutě byl blízko vyrovnání Tudin.

Převahu ve střeleckých statistikách i na ledě mohl český tým znovu zužitkovat v třiačtyřicáté minutě poté, co Jágr do velké šance poslal Hertla a jeho pokus reflexivně betonem zastavil Bellissimo. Vzápětí zahrozili také Italové, když před Salákem vznikl obrovský závar. Český gólman však puk včas zalehl.

Itálie se nevzdávala a cítila, že její šance na překvapivý bodový zisk stále žije. Dokonce český výběr zatlačila, když byl na trestné lavici Hudler, ale favorit zápasu se nakonec dočkal uklidňující branky. V šestapadesáté minutě Červenka posunul puk na Jágra a ten švihem nedal Bellissimovi šanci.

ČR - Itálie 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 23. Sekáč (Hudler, Němec), 56. Jágr (Červenka). Rozhodčí: Sidorenko (Běl.), Vinnerborg (Švéd.) - Dědulja (Běl.), Dehaen (Fr.). Vyloučení: 2:5. Bez využití. Diváci: 4 160.

ČR: Salák - Němec, Kindl, Jordán, Ševc, Zámorský, Kolář II - Jágr, Hertl, Rolinek - Klepiš, Červenka, Hudler - Petružálek, Novotný, Sekáč - Jan Kovář, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Itálie: Bellissimo - Nicoletti, Egger, Trivellato, Johnson, Hofer, Borgatello, Larkin, Sullivan - Ihnacak, Rocco, Borrelli - Scandella, Kostner, Di Casmirro - Gander, Tudin, Felicetti - Insam, Bernard, Ramoser. Trenéři: Tom Pokel, Alexander Gschliesser a Fabio Polloni.

Vladimír Růžička (trenér ČR): "Itálie bránila, my jsme první třetinu hráli u nich, ale věděli jsme, že chtějí hrát na rychlé protiútoky. V takovém zápase je potřeba dát hned nějaké dva tři góly, aby mužstvo začalo hrát lépe, ale Itálie velice dobře bránila a my jsme hrozně kombinovali a málo stříleli. Ve třetí třetině nám tam skákal puk po brankové lajně a byli jsme šťastní, že jsme zápas uhráli za tři body. Od včerejška mají někteří kluci střevní problémy, Vláďa Sobotka kvůli tomu nenastoupil. Pro hráče to musí být hrozné. Můžu to potvrdit, protože ty problémy mám taky, a to nehraju."

Tom Pokel (Itálie): "Prohráli jsme, ale mohu být na náš tým pyšný, jak dneska hrál. Zápas od zápasu se zlepšujeme. Náš cíl byl uhlídat šikovné české útočníky, odvedli jsme při tom opravdu dobrou práci. Měli jsme velice dobrá oslabení a chytal výborně brankář, což jsme potřebovali. Nakonec jsme měli přesilovku, v které jsme měli velké šance na vyrovnání."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články