Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češi v prodloužení udolali Francii a jdou na USA

Minsk – Češi v zápase s Francií předvedli dvě zcela odlišné třetiny. V té první se souhrou chyb dostali až na hrozivou tříbrankovou ztrátu, avšak v jejím závěru snížil Sobotka a naznačil vývoj druhé dvacetiminutovky, která přinesla velký nápor českého týmu a zároveň velký obrat výsledku. Francouzi se však nedali a zvládli srovnat. Nakonec se po vyrovnané třetí třetině rozhodlo v prodloužení, Kolář poslal Českou republiku do čtvrtfinále se Spojenými státy. Zápasový program začíná ve čtvrtek ve 14:30 na programu ČT sport a našem webu.

Radující se Češi
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Zápas začal ve velice vlažném tempu. Oba týmy, vědomy si důležitosti utkání, ve kterém šlo oběma o třetí místo ve skupině, pozorně bránily střední pásmo a soupeře nepouštěly do nadějnějších pozic. Hru přerušoval i větší počet technických přestupků, které pramenily z marné snahy dostat se do útočného pásma. První šance českého týmu přišly až v sedmé minutě, kdy pozornost Hardyho testovali Zaťovič a Rolinek.

A pak z ničeho nic udeřili Francouzi. Treille napřáhl od modré, nepřesnou střelu brilantně tečoval Desrosiers přesně pod horní tyč. Paradoxně až gól probudil český útok, do rychlého úniku se hned po buly dostal Hertl, avšak francouzského brankáře nepřelstil. Hned o chvilku později mohl srovnat po Hertlově výzvě Jágr.

Češi byli najednou plni odhodlání pohnout s výsledkem ve svůj prospěch. Francie se z pásma dostávala pouze příležitostně, o to větší chyby dokázala vyrobit v obraně. Ve 12. minutě se takto podařilo utrhnout Červenkovi, který se řítil sám na Hardyho, ale blafák francouzský brankář vystihl. Obraz hry se poté na dlouhou dobu ustálil. Češi drželi útočné pásmo, Francouzi využívali odrazů puku a pouštěli se do přečíslení.

Zažité pořádky přerušily až dva české fauly. Překvapil hlavně ten druhý, který byl připsán Salákovi za podražení ve vlastním brankovišti. Francouzi druhou přesilovku rychle využili, po kombinaci se trefil opět Desrosiers. A za pár vteřin bylo ještě mnohem hůře. Statická obrana začala zmatkovat a Meunier ani ne po minutě zvýšil už na 3:0. Češi však stihli v první třetině ještě snížit. Při hře čtyř na čtyři sebral po vhazování puk Sobotka a zamířil přesně k tyči.

Druhou dvacetiminutovku načal český tým velkým náporem, chvílemi jako by hrál přesilovku, kterou posléze i vybojoval. Ve velké šanci se ocitli Jágr s Hudlerem, Hardy jejich střely pokryl. Až těsně po skončení početní výhody sjel po pravé straně Sekáč a bekhendovým nahozením pokořil francouzského brankáře.

Zvýšená aktivita Čechů plodila další přesilovky, dvě po sobě jdoucí však k úspěchu nevedly. Gól opět přinesl plný počet hráčů na ledě. Od modré napálil Jordán, puk jemně změnil směr o Jágrovy kalhoty a stav byl srovnaný - 3:3. Francie si mohla velmi rychle vzít vedení zpět, v úniku dvou Francouzů na jednoho českého obránce ale velkou šanci nevyužil Fleury.

O pár vteřin jej to jistě mrzelo o to více. Kolem branky se obtočil Rolinek, Češi předvedli velký důraz na brankovišti, ze kterého profitoval Zaťovič - 4:3. Cesta do francouzského obranného pásma byla najednou daleko jednodušší. To poznal i Jágr, při svém nájezdu však byl faulován a měl možnost si jej zopakovat bez asistence spoluhráčů a protihráčů. Hardyho sice prostřelil, puk ale zastavila tyč.

Ovšem třetí třetinu načal český výběr oslabením a Francie mohla velice rychle srovnat, Da Costa vypálil z levého kruhu, Roussel se snažil na hranici brankoviště puk dorazit do branky, Salák jej však udržel. Nicméně stačilo pár vteřin a bylo doopravdy srovnávno. Na konci rychlé akce přes celé hřiště byl opět Roussel, tentokrát však zakončil úspěšně.

Poté Češi opět nastartovali útočné snahy. Velice dobře si počínal v úniku Vondrka, puk potáhl před Hardym, mezi betony se ale netrefil. V 48. minutě se v dalším z mnoha českých úniků ocitl Hudler, pravou kličku zakončil střelou do připraveného betonu francouzského brankáře. I v polovině třetí třetiny bylo jasně vidět, že navrch mají jednoznačně útoky nad obranami.

Česko - Francie
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Ostřit se začalo pět minut před koncem. Několik šancí měly střídavě oba týmy, po závaru před Salákem šel na trestnou lavici Zámorský a pro Českou republiku to nevypadalo příliš dobře. Francouzi hodně tlačili, přesilovku ale neproměnili. Nápor si pak přenesli i do závěru třetiny a Češi nakonec museli být rádi, že se bez inkasované branky dočkali prodloužení.

V něm měli Češi velice blízko k vítězné brance, po obrovském závaru si museli vzít Francouzi oddechový čas. Moc jim ale nepomohl. Nedlouho po vhazování nahodil Zámorský, puk nakonec dotlačil za Hardyho Kolář a rozhodl o tom, že Českou republiku čekají ve čtvrtfinále Spojené státy.

ČR - Francie 5:4 v prodl. (1:3, 3:0, 0:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 20. Sobotka, 25. Sekáč (Zámorský, Kolář II), 32. Jágr (Jordán, Sobotka), 33. Zaťovič (Rolinek, Kindl), 63. Kolář II (Zámorský, Sobotka) - 7. Desrosiers (Janil, Y. Treille), 18. Desrosiers (T. da Costa), 19. Meunier (Raux), 43. Roussel (Fleury). Rozhodčí: Dremelj (Slovin.), Gofman (Rus.) - Hull (Kan.), Puolakka (Fin.). Vyloučení: 7:5. Využití: 0:2. Diváci: 8214.

ČR: Salák - Němec, Vitásek, Jordán (11.-20. Ševc), Kindl, Zámorský, Kolář II - Jágr, Sobotka, Hertl - Vondrka, Červenka, Klepiš - Hudler, Novotný, Sekáč - Zaťovič, Jan Kovář, Rolinek. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Francie: Hardy - Besch, Auvitu, Amar, Manavian, Janil, Dieude Fauvel, Chakiachvili - Bellemare, S. da Costa, Roussel - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - Fleury, Guttig, T. da Costa - Tardif, B. Henderson, Ritz - Raux. Trenér: Dave Henderson.

Vladimír Růžička (trenér ČR): "Měli jsme špatnou první třetinu, soupeř vedl 3:0. Ve druhé třetině jsme hráli velice dobře, vytvořili jsme si velký tlak a dali jsme góly. Škoda, že jsme nedali na 5:3 z trestného střílení. Ve třetí třetině jsme nehráli špatně, ale dostali jsme zbytečný gól na 4:4 a v prodloužení jsme byli šťastnější. Francie ukázala, že hraje na tomto mistrovství světa velice dobře."

Dave Henderson (trenér Francie): "Měli jsme velice dobrou první třetinu. Měli jsme ale ve druhé třetině problémy s vyloučeními a soupeř se dostal do hry. Ve třetí třetině jsme se vrátili do hry. Před dvěma roky bychom takový výsledek s Českem brali, ale měli jsme na vítězství."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články