Češi musejí porazit Francii, aby se ve čtvrtfinále vyhnuli Rusku

Minsk - O to, aby ve čtvrtfinále nenarazili na Rusko, budou bojovat čeští hokejisté v závěrečném skupinovém utkání proti Francii. Svěřenci Vladimíra Růžičky už mají díky výhře Francouzů nad Dánskem (6:2) definitivně jistou účast v play off. Aby si však zajistili lepší pozici mezi osmi nejlepšími, musejí svého večerního soupeře porazit. Přímý přenos z utkání Česka s Francií sledujte od 19:45 na ČT sport i na našem webu.

Češi proti týmu, který si zajistil účast ve čtvrtfinále poprvé od roku 1995, mají jasný cíl - vybojovat třetí místo a vyhnout se suverénnímu Rusku. Český tým nastoupí ve stejné sestavě jako v neděli proti Norsku s brankářskou jedničkou Alexandrem Salákem. "Budeme hrát opět na šest beků," uvedl Růžička. Na lavičce tak zůstane znovu jako sedmý obránce Martin Ševc a z pozice třináctého útočníka nezasáhne do hry Jakub Petružálek.

Kouč Růžička očekává tuhý boj podobně jako v předešlých zápasech proti papírově slabším soupeřům. Češi zdolali Italy 2:0 a Nory 1:0, s Dánskem prohráli 3:4 po samostatných nájezdech. "Francouzi porazili Kanadu i Slováky. Musíme se připravit na to, že nás čeká další těžké utkání. Odpočineme si a v úterý večer to máme zase ve svých rukách," řekl Růžička, jehož tým hrál v sobotu s Dány a v neděli s Nory.

Vývoj v obou skupinách je hodně zamotaný a Růžička dopředu nekalkuloval, co jeho mužstvu stačí k postupu či jakého soupeře by ve čtvrtfinále mohlo dostat. Jisté je zatím jen to, že ze čtvrtého místa by to byli Rusové. "Já jsem si nic nepropočítával. Bral jsem to tak, že zápasy s Norskem i Francií musíme uhrát," uvedl trenér.

"Myslím, že ani nikdo jiný nekalkuluje a nevybírá si. Každý hraje na to, aby to uhrál. Čtvrtfinále už je pak něco úplně jiného. Začíná se od nuly, kdo prohraje, jede domů," prohlásil Růžička. "Oni Rusové všechno vyhrávají a jsou tady teď bráni za velké favority, ale je to jeden zápas a může se stát cokoliv s kýmkoliv. Vyhrávají, ale taky musí přijít zápas, kdy prohrajou."

Pravděpodobná sestava ČR:

Salák - Němec, Vitásek, Jordán, Kindl, Zámorský, Kolář II - Jágr, Sobotka, Hertl - Vondrka, Červenka, Klepiš - Hudler, Novotný, Sekáč - Zaťovič, Jan Kovář, Rolinek.

S Francií se česká reprezentace utkala dosud devětkrát a jen jednou prohrála. V prosinci 1995 podlehla na Vánočním turnaji v Helsinkách 2:3. Všech pět soubojů na světových šampionátech ale Češi dosud bez problémů zvládli, v posledním vzájemném měření sil v roce 2010 na mistrovství světa v Mannheimu vyhráli 6:2. Ze současného kádru pamatuje tento duel ze zlatého šampionátu pod taktovkou Vladimíra Růžičky pětice útočníků: Jaromír Jágr, Roman Červenka, Tomáš Rolinek, Jiří Novotný a Jakub Klepiš.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi se připravují na duel s Francií
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články