Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Čas obměny. Výběr týmu na domácí MS nebude pro Růžičku jednoduchý

Praha - Jediný den uplynul od skončení světového šampionátu, na němž čeští hokejisté obsadili čtvrtou příčku, trenér Vladimír Růžička už ale pomalu přemítá nad tím, co ho výhledově čeká v nové sezoně. Současný kontrakt u národního týmu má platný právě do domácího mistrovství světa v Praze a Ostravě a sám připouští, že nebude vůbec snadné tým pro turnaj poskládat.

Ilustrační foto

"Víme, že nás čeká něco strašně těžkého. Na mistrovství světa v Praze budeme pod obrovským tlakem, ale nedá se nic dělat. Musíme se na to připravit a je na to celá sezona," řekl Růžička. Respektovaný kouč přiznal, že když si zpětně promítne letošní šampionát, je trochu nervózní. "Řekněme si na rovinu - vybrat tým na to, abychom šli hrát o medaile, to nebude vůbec jednoduché. Turnaj nám ukázal, že i papírově slabší týmy - vlastně prakticky všechny - nám ukázaly, že hrají velice dobrý hokej a není snadné je porážet," připomněl Růžička.

A dobře ví, že fanoušci medaili budou chtít a očekávat. "I pro nás je dobrým výsledkem medaile. Byli jsme sice v semifinále, ale medaili nemáme. Musíme na to být příští rok ještě lépe připravení," prohlásil Růžička. Vybírat hráče bude moci již v celém průběhu sezony. A chce být hodně pečlivý. "Bude se vycházet i z toho, jak se bude vyvíjet situace v NHL, ale musím říct, že i pro příští sezonu to neznamená, že někdo přijede jen proto, že je z NHL. Budu chtít některé ty hráče vidět, aby měli formu, protože zrovna tak tam budu chtít zařadit hráče z Evropy," nastínil.

Počítat již podle všeho nebude moci s Jaromírem Jágrem, který oznámil konec v reprezentaci. Trenéři ho prý nijak nepřemlouvali. "Myslím, že to je vyloženě na něm. On sám musí vědět. Říká, že ten přechod na velké kluziště je pro něho velká změna, navíc v New Jersey je hodně vytěžovaný. Ale budeme se s tím muset nějak vyrovnat," uvedl Růžička. Kouč, jenž dovedl národní tým k titulu mistrů světa v letech 2005 a 2010, si dobře uvědomuje, že Jágr, který byl jeho spoluhráčem při úspěšném tažení olympijským turnajem v Naganu před více než 16 lety, nemůže hrát věčně.

A čas, kdy s hokejem skončí, se blíží. "Stačí se ohlédnout za tím, jaké jsme měli neskutečné mužstvo v roce 2005 a kdo tam byl. Nastal prostě čas, že musí přijít noví hráči a musí se ukázat," podotkl Růžička. Tím ale nechce popřít, jak velkým přínosem stále je Jágrova přítomnost v mužstvu. "Všichni jsme jeho výkon viděli. Hrozně moc chtěl. Hrál neskutečně. Přestože hrál sezonu na malém hřišti a tady bylo velké, ukázal v útočném pásmu, že když má puk, je hrozně nebezpečný, připravoval šance... Hrál velice dobře," ocenil Růžička.

Nastal čas, aby se probudili mladí

Hrající legenda podle něho ukázala opětovně velký příklad všem hráčům, že by měli otevřít oči a podívat se, jak se o úspěch má člověk prát a co pro něj obětovat. "Nastal čas, aby se mladší hráči probudili a začali hrát. To není o těch, co byli na mistrovství světa, ale celkově o všech. Je třeba, aby dostali tu šanci, ale pak se o to také zdravě poprali," vysvětlil Růžička.

Bojovnost ale v Minsku nepostrádal. "Kluci, včetně těch, kteří tu byli nově, bojovali a makali, ale chybělo nám takové to nakopnutí. A také mi připadalo, že s blížícím se závěrem zápasů nám docházely malinko síly. Když nedáme góla, nemůžeme vyhrát. A my ho nedali ve dvou zápasech po sobě. Mužstvo se tam pak nemělo jak nastartovat, to je pak složité," přemítal Růžička.

Jednotlivce detailně rozebírat a hodnotit nechtěl. "Někomu to jde líp, někomu zase hůř. Ale my jsme tam odjížděli jako celé mužstvo. Kluci pracovali, hrozně makali, to tam bylo vidět, stejně jako i ta trocha nováčkovské nezkušenosti. Ale hráli jsme jako tým a nemá cenu hodnotit, kdo hrál lépe a hůře. Všichni neseme zodpovědnost na tom, že ta medaile není, včetně nás trenérů," přiznal Růžička.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články