Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Bělorusové se v závěru ubránili Lotyšům a postupují do čtvrtfinále

Minsk – Běloruští hokejisté porazili na šampionátu Lotyše 3:1 a zahrají si na domácím turnaji čtvrtfinále. Vedení se v utkání chopili v deváté minutě, kdy se prosadili hned dvakrát, a vítězství si pak pohlídali i během dramatických událostí v závěrečné minutě. Tehdy totiž rozhodčí Lotyšům neuznal gól pro postavení hráče v brankovišti.

Utkání Lotyšsko – Bělorusko
zdroj: ČTK/AP autor: Darko Bandic

Krátce předtím Lotyši vstřelili gól, český rozhodčí Antonín Jeřábek ale jejich vyrovnávací trefu neuznal kvůli postavení hráče v brankovišti. Lotyši mají ještě šanci zajistit si postup do čtvrtfinále v úterním souboji se Švýcarskem, nad nímž potřebují zvítězit. Prestižní duel a boj o přiblížení se účasti v bojích o medaile začal lépe pro domácí reprezentanty. Oba týmy sice na úvod nevyužily šance, v 9. minutě ale v rozmezí 33 sekund Bělorusové dvakrát udeřili. Nejprve otevřel skóre Platt a poté zvýšil na 2:0 pro domácí Grabovskij.

Snížit mohl Keninš, ale více do hry se Lotyši dostali až ve druhé třetině. Přidali na důrazu a byli aktivnější. Důsledkem toho se na ledě i více jiskřilo a v 28. minutě došlo i na hromadnou bitku, kterou odstartovalo Gotovecovo najetí do gólmana Masalskise.

Zvýšit vedení Běloruska mohl Kaljužnyj, ale Masalskis si s jeho šancí poradil a Lotyši naopak snížili. Ve dvojnásobné přesilové hře se prosadil Kulda. Následně ale zápas opanovali brankáři Lalande a Masalskis. Oba týmy, zejména ten běloruský, pozorně bránily a příliš šancí nebylo.

Více do útoku se museli tlačit Lotyši, kteří měli v závěru i dvě početní výhody. V 59. minutě se navíc rozhodli odvolat brankáře a hráli v šesti proti čtyřem. Podařilo se jim i podruhé překonat Lalandea, rozhodčí Jeřábek ale Daugavinšův gól pro sporné postavení Meiji v brankovišti neuznal. Podle televizních záznamů stal lotyšský útočník na hraně ochranného pásma a dostal se do kontaktu s gólmanovou hokejkou. V pokračující hře šest na čtyři poté výhru Běloruska potvrdil Sergej Kosticyn střelou do prázdné branky.

Lotyšsko - Bělorusko 1:3 (0:2, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 34. Kulda (Niživijs) - 9. Platt (Graborenko, Stas), 9. Grabovskij (Kaljužnyj, Korobov), 60. S. Kosticyn. Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Kaval (USA) - Carlson (Kan.), Puolakka (Fin.). Vyloučení: 7:9, navíc M. Jass, Daugavinš (oba Lotyšsko) oba 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 14.531.

Lotyšsko: Masalskis - Galvinš, Kulda, Sotnieks, Pujacs, Lavinš, J. Redlihs, M. Jass - M. Redlihs, Daugavinš, Keninš - Niživijs, Vasiljevs, Indrašis - Meija, Džerinš, Cipulis - Štals, Berzinš, K. Jass. Trenér: Ted Nolan.

Bělorusko: Lalande - Korobov, Graborenko, Denisov, Gotovec, Jevenko, Usenko - Kaljužnyj, Grabovskij, A. Kosticyn - Platt, Stas, S. Kosticyn - Ugarov, Kitarov, Stepanov - Kovyršin, Volkov, Jefimenko - Osipov. Trenér: Glen Hanlon.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články