Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Bělorusko se sice snažilo, od Američanů ale dostalo "šestku"

Minsk – Vstup do domácího mistrovství světa hokejistům Běloruska příliš nevyšel. Proti favorizovanému výběru USA v rámci skupiny B dostali lekci z produktivity a před téměř vyprodanou Minsk arénou utržili výprask 1:6. Zámořský celek o svém triumfu rozhodl v druhé třetině, kdy během tří minut nasázel tři góly.

Slavící hokejisté USA
zdroj: ČTK/AP autor: Darko Bandic

Ještě než utkání začalo, ve vyprodané Minsk aréně proběhl zahajovací ceremoniál, během kterého se na ledě objevil i běloruský prezident Alexandr Lukašenko či předseda IIHF René Fasel.

Domácí reprezentace do zápasu vstupovala s nelichotivou bilancí. S výběrem USA prohrála všech šest vzájemných střetnutí a hned od úvodu bylo patrné, že před domácími fanoušky chce tuto černou sérii zlomit. Na své soupeře vlétla a Thomas musel hned několikrát zasahovat. Blízko první branky byli Bělorusové po pěti minutách hry, když se sám před brankou zjevil Stěpanov, ale těsně minul.

Tlak Běloruska s přibývajícím časem slábnul. Naopak Američané se začali dostávat do tempa a ve třinácté minutě šli do vedení. V přesilové hře se puk od nohy Smitha odrazil k Nelsonovi a ten se před Mezinem nemýlil. O chvíli později mohl zvýšit vedení USA Mueller, který bekhendem procedil kotouč mezi nohami brankáře Běloruska a ten jen o centimetry šel vedle.

Do druhé části však nastoupilo zase úplně jiné Bělorusko. Svěřenci trenéra Glena Hanlona se do svého soupeře podobně jako na začátku zápasu pustili a Američané se stíhali pouze bránit. Resultovalo z toho hned několik velkých příležitostí, ale Kitarov, Jefimenko či Platt výborně chytajícího Thomase nepřekonali.

Za střeleckou nemohoucnost tak přišel trest, a to hned trojitý. Mezi pětatřicátou a osmatřicátou minutou se nejprve trefil Trouba, který Mezina propálil tvrdou ranou z první, na 3:0 zvýšil krásnou střelou nad lapačku Gaudreau a čtvrtou branku svého týmu přidal McDonald. Do šaten však Američané odcházeli pouze s tříbrankovým vedením, když čtyři vteřiny před koncem druhé části využil přesilovku Stěpanov.

Vykřesanou jiskřičku naděje se domácí výběr snažil rozdmýchat hned po nástupu do závěrečné části. Nebezpečně střílel Grabovskij, ale Thomas svoje spoluhráče i nadále držel. Američané se již zaměřovali především na obranu a udržení náskoku. Byli to však i nadále oni, kdo pálil do černého. V pětapadesáté minutě podruhé v zápase propálil Mezina Trouba a o dvě minuty později zmar Běloruska završil vlastňák.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Bělorusko - USA

Bělorusko - USA 1:6 (0:1, 1:3, 0:2)

Branky a nahrávky: 40. Stepanov (Grabovskij, Kaljužnyj) - 13. Nelson (Smith, Johnson), 35. Trouba (Dekeyser), 36. Gaudreau (Petry), 38. McDonald (J. Hayes), 55. Trouba (Gaudreau, Johnson), 57. Gardiner (Gaudreau, K. Hayes). Rozhodčí: Fraňo, Šindler (oba ČR) - Kilian (Nor.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 3:7. Využití: 3:1. Diváci: 13.600.

Bělorusko: Mezin - Stasenko, Korobov, Denisov, Jevenko, Karev, Graborenko, Usenko - Kaljužnyj, Grabovskij, Stepanov - A. Kosticyn, Kitarov, S. Kosticyn - Platt, Stas, Kolcov - Ugarov, Jefimenko, Volkov. Trenér: Glen Hanlon.

USA: Thomas - Trouba, Dekeyser, Jones, McCabe, Petry, Gardiner, Donovan - Nelson, Johnson, Smith - Gaudreau, Trocheck, Abdelkader - Wingels, Stapleton, Mueller - J. Hayes, K. Hayes, Shore - McDonald. Trenér: Peter Laviolette.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články