Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bělorusko: Potěší domácí tým Lukašenka?

Minsk – Mistrovství světa v hokeji letos hostí Bělorusko a pro zemi, které vládne tvrdou rukou prezident Alexandr Lukašenko, jenž brzy oslaví dvacet let ve funkci, znamená šampionát něco podobného jako pro Rusy nedávné zimní olympijské hry v Soči. Je příznačné, že první utkání sehrála běloruská reprezentace s výběrem Spojených států.

Alexander Kitarov z Běloruska
zdroj: EPA autor: ANDERS WIKLUND

Bělorusové prohráli na úvod MS s Američany vysoko 1:6 a v dalších zápasech základní skupiny B narazí na Kazachstán, Švýcarsko, Finsko, Německo, Lotyšsko a Rusko. Světové organizace pro lidská práva se sice snažily pořadatelství zemi, v níž nemá opozice na růžích vůbec ustláno, vehementně zabránit, předseda mezinárodní hokejové federace René Fasel ale několikrát bouchl do stolu s tím, že politika a sport jsou dvě odlišné věci.

Běloruskému národnímu týmu, který vzpomíná zejména na čtvrté místo z olympiády v Salt Lake City, vévodí útočník Michail Grabovskij z Washingtonu, jenž jako jediný zástupce Běloruska nastupoval v uplynulé sezoně pravidelně v NHL. V dresu Capitals nasbíral v 58 zápasech 35 bodů za 13 branek a 22 asistencí.

Běloruští hokejisté
zdroj: isifa.com autor: Vladimír Šimáček

Bývalý hráč Montrealu má na kontě v NHL celkem 425 utkání a 252 bodů za 107 gólů a 145 přihrávek. I kvůli tomu, že v play-off sehrál jen sedm utkání, hraje už na osmém mistrovství světa.

V dresu běloruské reprezentace, která na posledních třech světových šampionátech obsadila 14. místo, nechybí ani veterán Andrej Mezin, devětatřicetiletý brankář, který v minulosti chytal i za České Budějovice. Na mezinárodní scéně pak své soupeře deptal perfektními zákroky a spoluhráče zase tím, že beze slov opustil na MS 2012 kádr.

Utkání Bělorusko - Švýcarsko
zdroj: ISIFA/EPA

Celkem sedmnáct hráčů z kádru trenéra Glena Hanlona, který dříve neúspěšně působil u slovenského národního týmu, hraje v Kontinentální lize, z nichž pět je z Dinama Minsk. Bohaté zkušenosti z NHL mají také bratři Andrej a Sergej Kosticynové. Andrej hrál v tomto ročníku za Čeljabinsk a Sergej v Omsku. Ve slavné zámořské soutěži hrál i další útočník Konstantin Kolcov z Atlantu Mytišči.

V týmu jsou i dva kanadští rodáci, kteří přijali běloruské občanství, aby mohli startovat na mistrovství světa. Jsou to brankář Kevin Lalande z Dinama Minsk a útočník Geoff Platt z Jaroslavle, kam zamířil z Minsku letos v lednu.

Nominace hokejistů Běloruska

Brankáři: Andrej Mezin (Omsk/KHL), Vitalij Koval (Nižnij Novgorod/KHL), Kevin Lalande (Dinamo Minsk/KHL).

Obránci: Andrej Karev (Junosť Minsk), Ivan Usenko (Dinamo Minsk/KHL), Vladimir Denisov (Nižnij Novgorod/KHL), Kirill Gotovec (Milwaukee/AHL), Roman Graborenko (Albany/AHL), Dmitrij Korobov (Syracuse/AHL), Oleg Jevenko (University of Massachusetts/NCAA), Nikolaj Stasenko (Čerepovec/KHL).

Útočníci: Alexej Jefimenko, Alexej Kaljužnyj, Andrej Stals, Alexandr Kitarov (Dinamo Minsk/KHL), Nikita Osipov (Žlobin), Arťom Volkov (Junosť Minsk), Michail Grabovskij (Washington/NHL), Konstantin Kolcov (Atlant Mytišči/KHL), Andrej Kosticyn (Čeljabinsk/KHL), Sergej Kosticyn (Omsk/KHL), Jevgenij Kovyršin (Čerepovec/KHL), Geoff Platt (Jaroslavl/KHL), Andrej Stepanov (Chabarovsk/KHL), Alexej Ugarov (Vladivostok/KHL).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články