Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Bělorusko otočilo duel s Německem, před rekordní návštěvou zářil Grabovskij

Minsk - Domácí hokejisté na mistrovství světa v Minsku živí naději na čtvrtfinále. Běloruský výběr sice prohrával před rekordní návštěvou šampionátu 14 478 diváků po 12 minutách 0:2, ale vývoj zápasu základní skupiny B otočil. Dvěma góly přispěl k obratu útočník Michail Grabovskij, který dal ve 43. minutě i vítěznou branku.

Radost běloruských hokejistů
zdroj: ČTK autor: Darko Bandic

V důležitém souboji o naději na postup do play-off měli zpočátku navrch Němci, které poslal v 9. minutě do vedení Hospelt tečovanou ranou zdálky. Plachtící puk skončil přímo uprostřed branky za zády zaskočeného gólmana Kovala. Ve 12. minutě navíc Barta úžasným manévrem oklamal Kovala i dva bránící hráče domácích a do prázdné branky zvýšil na 2:0.

"Hokej je hrou, kde nemůžete ani na vteřinu zvolnit. Ale my jsme to udělali a oni nám dali dva rychlé góly. Pak jsme se však dali dohromady a výsledek můžete vidět sami," pochvaloval si Grabovskij v pozápasovém rozhovoru. "Vyhráli jsme především díky týmovému duchu a disciplíně. Každý z hráčů na ledě převzal zodpovědnost za svoji hru," doplnil.

Běloruská střídačka okamžitě poté sáhla k oddechovému času. Efekt se brzy dostavil, když v 16. minutě využil už po 22 vteřinách početní výhodu Stepanov. "Snížili jsme a v tu chvíli získali výhodu na naši stranu. Tu jsme si pak přenesli i do dalšího průběhu zápasu," podotkl útočník vítězů Geoff Platt. K obratu domácím pomohl bezchybně chytající brankář Lalande, jenž od druhé třetiny nahradil v běloruském brankovišti Kovala.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Bělorusko - Německo

Sergej Kosticyn brzy po návratu ze šaten orazítkoval tyč, ve 35. minutě už byl Ugarov ve správný čas na správném místě a k radosti většiny diváků v takřka vyprodaném hledišti dorážkou vyrovnal na 2:2. O osudu zápasu Bělorusové rozhodli v první polovině třetího dějství, do níž vměstnali hned tři góly. Nejprve dobře tečovala domácí hvězda Grabovskij a už za 70 vteřin přidal gól na 4:2 čerstvý vítěz KHL Platt.

Grabovskij se pak natlačil do koncovky a v 50. minutě dal domácím jistotu a klid. V závěru ještě mohl vylepšit skóre Kovyršin, ale jeho rána skončila na tyči Zeppovy branky. Kaňkou na tříbodovém zisku Bělorusů byl faul Stasenka vteřinu před sirénou, po němž domácí zadák obdržel trest na pět minut a do konce utkání. "Když vedete 2:0 v první třetině a jste dobrý tým, tak byste doopravdy měli takový zápas vyhrát. Ale udělali jsme spoustu chyb a oni měli spoustu chvil, kdy nás přitlačili. Padl tam jeden gól, pak další a další... Najednou jsme 2:3 prohrávali. Byl to pro nás špatný zápas," řekl zklamaný německý útočník Felix Schütz.

Bělorusko - Německo 5:2 (1:2, 1:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 16. Stepanov (Grabovskij, Kaljužnyj), 35. Ugarov (Stepanov), 43. Grabovskij (S. Kosticyn, Kaljužnyj), 45. Platt (Stasenko, Stas), 50. Grabovskij (S. Kosticyn) - 9. Hospelt, 12. Barta (Schütz, Mauer). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Vinnerborg - Dahmen (oba Švéd.), Fluri (Švýc.). Vyloučení: 2:1, navíc Stasenko (Běl.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 14.478.

Bělorusko: Koval (21. Lalande) - Korobov, Graborenko, Denisov, Jevenko, Stasenko, Gotovec, Usenko - Kaljužnyj, Grabovskij, Stepanov - Platt, Stas, S. Kosticyn - Ugarov, Kitarov, A. Kosticyn - Kolcov, Volkov, Jefimenko - Kovyršin. Trenér: Glen Hanlon.

Německo: Zepp - Ankert, Braun, Kohl, Hördler, Krueger, Akdag, Müller - Mauer, Barta, Schütz - Oppenheimer, Hospelt, Noebels - Pietta, Kink, Seidenberg - Rieder, Draisaitl, Ehliz - Weiss. Trenér: Pat Cortina.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články