Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Američané v Minsku podruhé vyhráli, Švýcary porazili těsně 3:2

Minsk – Hokejisté USA uspěli i ve svém druhém utkání na turnaji, když v těsné přetahované se Švýcarskem zvítězili 3:2. V utkání přitom dvakrát prohrávali a o jejich vítězství rozhodly až dvě branky v průběhu třetí třetiny. Švýcaři naopak musí zkousnout svou druhou prohru na turnaji a jejich situace ve skupině začíná být vážná.

Utkání USA – Švýcarsko
zdroj: ČTK/AP autor: Darko Bandic

Švýcaři před utkáním provedli změnu v brankovišti, do něhož se postavil Reto Berra. Ten musel hned v úvodu likvidovat příležitost nováčka na šampionátu Tommyho Wingelse, který bez přípravy střílel z mezikruží. Berra byl pozorný, měl ale hodně práce i v dalších minutách. Švýcarská obrana, tak vyzdvihovaná na minulém mistrovství, dělala překvapivé lapsy a Berra několikrát musel pohotově zasahovat. I na druhé straně však musel Tim Thomas zasahovat, když si dobře počkal na pokus Kevina Romyho.

Pohyb Američanů však byl po takřka celou dobu první třetiny na vyšší úrovni než ten jejich soupeřů. Hra USA měla myšlenku, občas i vtip, když jeden z hráčů v modrém předvedl v útočném pásmu rychlou zasekávačku, a Švýcaři se snažili většinu času jen úpěnlivě ubránit. Hráli sice v samém závěru třetiny přesilovku 4 na 3, nevyplynul jim z toho však žádný užitek a oba týmy šly do kabin za smírného stavu 0:0.

Jak se Švýcarům nepovedl úvod první třetiny, u té druhé to byl jiný případ. Denis Hollenstein se v 22. minutě zjevil na levém křídle a prostřelil Thomase. Ten se na sebe poté hodně zlobil, nicméně nedá se říct, že by gól padal vysloveně na jeho vrub. Jeho protějšek v brankovišti Berra chvíli nato musel bleskově řešit střelu křížem od jednoho z útočníků, na jednom místě ho pak zachránila dokonce tyč. V 27. minutě už ale tolik štěstí neměl – za linií Švýcarů se zjevil Peter Miller, který se vracel z trestné lavice, a nedal Berrovi šanci.

Američané těsně porazili Švýcarsko
zdroj: ČTK/AP autor: Darko Bandic


V 30. minutě se však povedlo Švýcarům prosadit znovu. Jeden z jejich útočníků těsně před Thomasem posunul puk a Damien Brunner byl pohotový se svou dorážkou. Američané tak znovu byli v utkání pozadu, přitom herně na tom se svými protějšky v bíločervených dresech přinejmenším stejně. Nepomohla jim však ani přesilovka, při níž sice pálili ze všech možných pozic, avšak bez jakéhokoliv užitku. Po dvou třetinách zaostávali o jednu branku.

Američanům se povedl vstup do závěrečného dějství, do něhož si přinesli podstatnou část přesilovky ještě z druhé třetiny. Tu využil Craig Smith svým chytrým pokusem a vrátil svůj tým, který posléze svým zakopnutím za brankou trochu poděsil brankář Thomas, do hry. A důvod k radosti měli i šest minut před koncem utkání, kdy Berru potřetí v zápase překonal Jack Johnson a poslal svůj tým do vedení 3:2.

Švýcaři odpověděli minutu nato, avšak sudí jejich gól (zřejmě chybně) neuznali pro ofsajd. Byla to navíc už jejich druhá neuznaná branka; branka, která by se jim velice hodila, když se v závěru utkání neúspěšně pokoušeli o vyrovnání. To nepřišlo a Švýcarsko podlehlo USA těsně 2:3.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání USA – Švýcarsko

USA - Švýcarsko 3:2 (0:0, 1:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 27. Mueller (Stapleton, Petry), 42. Smith (Nelson, Johnson), 54. Johnson (Jones) - 22. Hollenstein (Fiala), 30. Brunner (Romy). Rozhodčí: Rönn (Fin.), Gofman - Raming (oba Rus.), Carlson (Kan.). Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0.

USA: Thomas - Trouba, Dekeyser, Petry, Gardiner, Jones, McCabe, Donovan - Nelson, Johnson, Smith - Gaudreau, Trocheck, Abdelkader - Wingels, Stapleton, Mueller - J. Hayes, K. Hayes, McDonald - Shore. Trenér: Peter Laviolette.

Švýcarsko: Berra - Schlumpf, Josi, Seger, Weber, Blum, Grossmann, Kukan - Moser, Romy, Brunner - Hollenstein, Cunti, Fiala - Plüss, Ambühl, Suri - Rüfenacht, Schäppi, Stancescu. Trenér: Sean Simpson.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články