Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Američané přehráli Kazachstán až v prodloužení

Minsk - Odpolední program skupiny B obstaral duel Američanů a Kazachů, v němž zámořský tým splnil roli favorita, byť to bylo s hodně odřenýma ušima. Upracované vítězství 4:3 se zrodilo až v prodloužení, kdy se na jeho začátku trefil do černého Seth Jones. Kazaši neproměnili ve třetí třetině trestné střílení a i přes zisk bodu z tohoto utkání zůstávají na chvostu skupiny. O udržení v elitní divizi je čeká v sobotu večer klíčový zápas se Švýcary.

Radost amerických hokejistů
zdroj: ČTK/AP autor: Darko Bandic

Američané začali hodně ospale a jakoby bez zájmu. Gólman Thomas se tak díky několika zákrokům brzy dostal do provozní teploty, což se mu hodilo i proto, že jeho celek hrál hned čtyřikrát za sebou v oslabení. Třikrát Američané odolali, byť jim jednou pomohla horní tyčka po střele Starčenka.

Smolař okamžiku si však vše vynahradil ve čtvrté početní výhodě poté, co byl ve slibné šanci faulován Romanov. Před odkrytou brankou ho v 15. minutě naslepo našel Upper a Starčenko se nemýlil. Jenže o čtyři minuty později se poprvé proti pravidlům provinili i Kazaši a hříšníka Litviněnka vrátil už po 10 vteřinách do hry dorážkou vlastní střely Smith.

Zámořský favorit ale zaspal i nástup do druhé části a Romanov snadno vrátil vedení na stranu svého celku, když z kruhu povedenou ranou propálil Thomase. V další přesilovce Američanů pak gólmana Ivanova dvakrát zachránila branková konstrukce, než vše před sebou propálil Jones a vyrovnal parádní ranou do horního růžku. Na začátku 36. minuty faulovaný Gaudreau stihl v pádu připravit puk pro Donovana a Američané vedli.

Ani třetí dějství nezačali Američané dobře a při své přesilovce jim ujel Romanov, jehož musel Jones faulovat. Nařízené trestné střílení ale v klidu pokryl Thomas. V 54. minutě však vyrovnání přece jen přišlo zásluhou Starčenka, když mu Američané Jimmy Hayes a McCabe místo jednoduchého vyhození naservírovali puk ideálně mezi kruhy.

Až poté tým USA opět přeřadil na vyšší rychlostní stupeň. Smith napálil odražený puk, ale Ivanov ho schoval do lapačky. V poslední vteřinách neuspěl ani Jones, vše ale sám napravil v následném prodloužení.

USA - Kazachstán 4:3 v prodloužení (1:1, 2:1, 0:1 - 1:0) Branky a nahrávky: 19. Smith (Nelson, Jones), 24. Jones (Smith), 36. Donovan (Gaudreau), 62. Jones (Dekeyser, Gaudreau) - 15. Starčenko (Upper, Dallman), 22. Romanov (Panšin, Lakiza), 54. Starčenko (Antropov). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Sidorenko (Běl.) - Fluri (Švýc.), Lederer (ČR). Vyloučení: 4:7. Využití: 2:1. Diváci: 10.779.

USA: Thomas - Jones, Dekeyser, Gardiner, Murphy, McCabe, Petry, Donovan - Nelson, Johnson, Smith - Gaudreau, Miele, Abdelkader - J. Hayes, Trocheck, Mueller - Stapleton, Shore, Wingels - K. Hayes. Trenér: Peter Laviolette.

Kazachstán: Ivanov - Blochin, Dallman, Lakiza, Semjonov, Litviněnko, Savčenko, Vasilčenko, Kazancev - Starčenko, Antropov, Žajlajov - Romanov, Upper, Puškarev - Gavrilin, Poliščuk, Krasnoslobodcev - Rymarev, Spiridonov, Panšin. Trenér: Ari-Pekka Selin.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy