Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Američané porazili Finy 3:1 a dostali je do kritické situace

Minsk - Obrovské překvapení je na spadnutí! Finský výběr je totiž po prohře 1:3 se Spojenými státy blízko konce na turnaji a případný postup do čtvrtfinále již nemá ve svých rukou. Naopak Američané si po zisku tří bodů zajistili s určitostí play-off a odvedli i s úroky Finům to, že je tým Suomi na olympiádě v Soči připravil o bronzové medaile. Na straně zámořské ekipy se dvakrát v zápase gólově prosadil útočník Tyler Johnson.

Utkání USA - Finsko
zdroj: ČTK/ITAR-TASS autor: Artyom Korotayev

Přímý souboj o pozici mezi postupovým kvartetem, v němž se Američané museli obejít bez potrestaného útočníka Abdelkadera, začal kuriózně. Bek Jones nahodil kotouč do útočného pásma vysoko po hrazení, ten se však nečekaně odrazil od spoje mezi deskami a místo toho, aby ho gólman Rinne mohl zastavit za brankou pro své spoluhráče, Nelson z brankoviště poslal Američany už po 19 vteřinách snadno do vedení.

"Byl to bláznivý odraz. Chtěli jsme hned od začátku dostávat puky k nim do pásma, a když jsem viděl, jak se kotouč odrazil od plexiskla, jen jsem se snažil dostat před branku do dobré pozice proti klukovi, co mě bránil, abych mohl doklepnout puk," řekl pro server iihf. com úspěšný střelec Brock Nelson.

V osmé minutě měl šanci zvýšit Trocheck, jenže Rinne byl proti. Nedlouho poté vypomohla brankáři po Johnsonově ráně horní tyč. Ve 14. minutě měli Finové k dispozici téměř minutovou přesilovku pět na tři, v níž měl dvě obrovské příležitosti Lehterä, jenže do odkryté branky nedokázal ani jednou zakončit.

Zatímco v úvodním dějství trefili Finové mezi tyče pouze dvakrát, druhá část už byla střelecky zcela vyrovnaná. A větší šance měl výběr Suomi. Tomi Sallinen i Haula sice překonali gólmana Thomase, ale jejich střely prosvištěly těsně vedle branky.

Ve třetí dvacetiminutovce nezamířil přesně ani Savinainen, Thomas pak vychytal Jokinena. Finové mohli zahozených šancí litovat o to více ve 47. minutě, když se parádně do horního růžku trefil Johnson. Finové pak nezužitkovali dvě přesilovky, v nichž mohl dvakrát snížit Komarov. V 55. minutě dokonal svůj hattrick promarněných tutovek Lehterä.

"Snažili jsme se hrát v jejich pásmu a vytvářet si šance. Příležitosti jsme také měli, ale nedokázali jsme z nich skórovat. Jejich gólman také zachytal v pravou chvíli," ocenil finský útočník Jere Sallinen.

Přesto se Seveřanům podařilo závěr zdramatizovat, když za Thomasovými zády skončil tečovaný puk z hole Mäntyläho. Na začátku poslední minuty to Finové zkusili v šesti, ale Johnson trefil prázdnou branku a definitivně zajistil tři body Američanům.

USA - Finsko 3:1 (1:0, 0:0, 2:1) 

Branky a nahrávky: 1. Nelson (Jones), 47. Johnson (Smith, Jones), 60. Johnson (Shore) - 57. Mäntylä (Immonen, Hietanen). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Bulanov (Rus.) - Hull (Kan.), Valach (SR). Vyloučení: 5:4. Bez využití. Diváci: 13.030. 

USA: Thomas - Jones, Dekeyser, Gardiner, Murphy, McCabe, Petry, Donovan - Nelson, Johnson, Smith - Gaudreau, Stapleton, Wingels - J. Hayes, Trocheck, Mueller - K. Hayes, Shore, McDonald - Miele. Trenér: Peter Laviolette.

Finsko: Rinne - Mäntylä, Hietanen, Ohtamaa, Karalahti, Kivistö, Lajunen, Marttinen - Lehterä, Kontiola, Palola - Komarov, Jokinen, Haula - Savinainen, Immonen, Pakarinen - Huhtala, T. Sallinen, J. Sallinen. Trenér: Erkka Westerlund.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články