Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

SESTŘIH: Švédský favorit tvrdě narazil, národní tým je po 14 letech ve finále díky gólové smršti ve druhé třetině

Česká reprezentace je poprvé od roku 2010 ve finále mistrovství světa. Na domácím šampionátu v Praze přešla v semifinále přes Švédsko, které přestřílela 7:3. Češi se o zlato střetnou se Švýcary, kteří zdolali ve druhém semifinále Kanaďany 3:2 po samostatných nájezdech. Chybět však bude obránce Jan Rutta, který byl disciplinární komisí suspendován. Přímý přenos utkání Švýcarsko – Česko sledujte na ČT sport a ČT sport Plus v neděli od 19:40.

Jako klíčová se ukázala prostřední část. Za stavu 2:2 odskočili svěřenci trenéra Radima Rulíka do vedení 5:2, když se během tří minut prosadili Ondřej Kaše po přiťuknutí od Lukáše Sedláka, poté Martin Nečas ránou po vyhraném buly Davida Kämpfa a pátý český gól přidal Dominik Kubalík po přečíslení.

Švédové, kteří pak udělali změnu v bráně a po pěti inkasovaných gólech nahradil Filipa Gustavssona Samuel Ersson, ještě snížili před druhou přestávkou. Na 3:5 upravil v přesilové hře Joel Eriksson Ek po předchozím faulu Libora Hájka. Brankář Lukáš Dostál však následně dvakrát vychytal hvězdného švédského beka Victora Hedmana a ve třetí třetině rozhodl ze dvou samostatných úniků Sedlák po totožně provedených bekhendových blafácích mezi nohy Erssona.

Utkání Švédsko – Česko z pohledu iniciativy
zdroj: Wisehockey

"Měli jsme výborné šance, nepadalo to tam, pak jsme ale dali góly, dostali jsme se do zápasu a věděli, že s nimi můžeme hrát. Myslím, že se to zlomilo ve druhé třetině, ono už se to pak blbě otáčí, takže super pro nás. Řekli jsme si v šatně, že chceme udržet čistou hlavu, nezbláznit se z toho, že nás budou fanoušci hnát kupředu. Náš tým si věřil celou dobu, co tu jsme. Doufám, že zítra to bude gradovat," řekl Kaše.

"Vyspal jsem se dobře. Skvělý zápas od kluků. Neskutečný. Čekal jsem rychle nástup Švédů, mají spoustu hráčů v NHL, počítal jsem s tím, že na nás budou chtít rychle vlítnout. Kluci podali ale fantastický výkon. Ten konečný stav jen ukazuje sílu a mentalitu týmu. Já už jsem jeden gól v AHL dal, v NHL jsem to taky zkoušel. Ale oni zrovna střídali a zachytili ho," uvedl Dostál k tomu, že v závěru zkoušel trefit prázdnou švédskou bránu přes celé hřiště.

Gól do prázdné brány sice poté vstřelil Sedlák, ale jeho trefa v samotném závěru byla odvolána. "Usmíval jsem se, že Olda Kopecký mi hlásil, že to bude drahý. Hattrick by byl hezký, byla by to hezká památka, ale finále bude daleko příjemnější. Ale tušil jsem hned, když jsem puk dostával, že to nebude," prohlásil Sedlák k tomu, že mu byl nakonec odepřen hattrick kvůli ofsajdu.

Na turnaji do té doby neporažení Seveřané s hráči téměř výhradně z NHL přitom semifinálový duel začali lépe a dvakrát vedli, když skóre zápasu otevřel už v páté minutě Marcus Johansson a na 2:1 upravil Marcus Pettersson poté, co si jeho nahození nešťastně srazil bruslí obránce Jakub Krejčík, jenž byl zaklíněn v souboji před brankou.

Bylo to pouhých dvacet vteřin od prvního českého srovnání, kdy se z dorážky trefil v utkání nakonec dvougólový Kubalík. Na 2:2 poté srovnával Kämpf, když ho v předbrankovém prostoru našel Martin Nečas. Český rychlík z Caroliny si nakonec v zápasu připsal tři asistence.

Češi si zahrají o zlato znovu po čtrnácti letech, když v roce 2010 udolali ve finále Rusko 2:1. Od té doby získali tři bronzy v letech 2011, 2012 a 2022. Švédové získali v roce 2018 poslední zlato, od té doby však čekají na další medaili ze světových šampionátů. Šanci k nápravě budou mít v souboji o třetí místo proti Kanaďanům.

"Že jsme se dostali do finále, to je pro všechny – celý realizační tým a hráče – velká událost," hodnotil trenér Radim Rulík. Poslední krok, tedy finálový duel, však bude náročný. "Je vždycky nejtěžší," uvedl.

Finále si však nezahraje obránce Rutta, jemuž disciplinární komise mistrovství světa pozastavila činnost. Český obránce v utkání udeřil loktem Isaca Lundeströma do obličeje a byl dodatečně potrestán stopkou na jeden zápas. Rutta v duelu penalizován nebyl.

Mistrovství světa v hokeji – semifinále (Praha):

Česko – Švédsko 7:3 (2:2, 3:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 8. D. Kubalík (Nečas, Kundrátek), 10. Kämpf (Nečas), 27. O. Kaše (L. Sedlák), 27. Nečas (D. Kubalík, Kämpf), 30. D. Kubalík (Kempný, Nečas), 46. L. Sedlák (O. Kaše), 54. L. Sedlák – 4. M. Johansson, 9. Pettersson (Kempe, Eriksson Ek), 36. Eriksson Ek (Raymond, Dahlin). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Vikman (Fin.) – K. Briganti, N. Briganti (oba USA). Vyloučení: 6:3. Využití: 0:1. Diváci: 17 413 (vyprodáno).

Česko: Dostál – Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, D. Špaček – Pastrňák, Zacha, Palát – Nečas, Kämpf, D. Kubalík – O. Kaše, L. Sedlák, Červenka – M. Stránský, Tomášek, O. Beránek. Trenér: Rulík.

Švédsko: Gustavsson (30. Ersson) – Heed, Hedman, Karlsson, Pettersson, Brodin, Dahlin – Kempe, Eriksson Ek, M. Johansson – Burakovsky, Holmberg, Raymond – Zetterlund, Lundeström, Olofsson – Frödén, L. Johansson, Grundström. Trenér: Hallam.

Zdroj
ČT sport, iihf.wisehockey.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články