Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

SESTŘIH: Švýcaři udolali Kanaďany v nájezdech a o zlato se utkají s českým týmem

Švýcarsko je po šesti letech ve finále mistrovství světa. Výběr helvétského kříže porazil v semifinálovém duelu Kanadu 3:2 po samostatných nájezdech. Vítěznou branku zaznamenal Sven Andrighetto. Kanadu čeká zápas o třetí místo se Švédskem. Přímý přenos utkání Švýcarsko – Česko sledujte na ČT sport a ČT sport Plus v neděli od 19:40, duel Švédsko – Kanada od 14:40.

Druhé semifinále se rozhodovalo až v nájezdech. Za Kanadu se prosadil jen Connor Bedard v první sérii, naopak za Švýcary se trefili Kevin Fiala a Andrighetto.

Kanaďané i přes porážku znovu ukázali, že se za žádného stavu nevzdávají. Se Švýcary prohrávali už o dva góly, ale nejprve snížil ve druhé třetině Brandon Tanev a dvě minuty před koncem zápasu srovnal na 2:2 kapitán John Tavares v početní výhodě.

Švýcaři si v utkání pomohli dvěma využitými přesilovkami, a to v krátkém sledu. V rozmezí 130 vteřin mezi 16. a 18. minutou zhodnotili výhodu Fiala tvrdou střelou bez přípravy a po něm také Nino Niederreiter, jenž tečoval ránu Romana Josiho. Druhou asistenci zaznamenal Fiala a v turnaji se zlepšil na třináct bodů (7+6).

Utkání Kanada – Švýcarsko pohledem statistik
zdroj: Wisehockey

"Přesilovky byly dobré. Myslím, že jsme hráli dobře i ve druhé třetině, ale oni jednou skórovali. Poté jsme herně trochu ztráceli. Ale hráli jsme s Kanadou, mají skvělé přednosti a skvělou ofenzivu. Tvrdě jsme bránili, Leo (Genoni) měl několik neuvěřitelných zákroků. Mohli jsme hrát trochu ofenzivněji, ale není to vždycky tak jednoduché proti takovému týmu," uvedl kapitán Švýcarů Josi.

Kanadu mohly mrzet nevyužité gólové příležitosti. Ještě za bezbrankového stavu neproměnil samostatný únik právě Tanev a před kanadským snížením ani Dawson Mercer.

Další kanadské šance kryl spolehlivý švýcarský brankář Leonardo Genoni. Vyznamenal se zejména na začátku třetí třetiny, kdy tygřím skokem zachránil situaci u druhé tyče poté, co Brandon Hagel objížděl bránu. V prodloužení ještě vychytal další sólo Dylana Cozense.

Švýcaři si zahrají o zlato poprvé od roku 2018, kdy nestačili na Švédy. Kanaďané se naposledy utkali o bronz ve stejném roce, tehdy podlehli Američanům 1:4. "Je to součást mezinárodního hokeje a turnaje. Budeme hrát další zápas, ačkoli ne o medaili, kterou bychom chtěli. Ale kdykoliv nosíme javorový list a reprezentujeme tým Kanady, pokaždé to chceme dělat s hrdostí. Máme příležitost jet domů aspoň s nějakou medailí," řekl k utkání o třetí místo Tavares.

"Švédsko je jednou z nejlepších zemí na světě. Když se podíváte na jejich soupisku a turnaj, jaký měli, tak nás čeká opravdová výzva. Budeme bojovat, jak nejlépe umíme," dodal.

Mistrovství světa v hokeji – semifinále (Praha):

Kanada – Švýcarsko 2:3 po sam. nájezdech (0:2, 1:0, 1:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 35. B. Tanev (Zellweger, Dubois), 58. Tavares (Bedard, Power) – 16. Fiala (Loeffel, Andrighetto), 18. Niederreiter (Josi, Fiala), rozhodující sam. nájezd Andrighetto. Proměněné nájezdy: Bedard – Fiala, Andrighetto. Neproměněné nájezdy: Dubois, Severson, Power, Cozens – Senteler, Loeffel. Rozhodčí: Hribik (ČR), M. Holm – Lundgren (oba Švéd.), Špůr (ČR). Vyloučení: 6:5. Využití: 1:2. Diváci: 11 159.

Kanada: Binnington – Parayko, Power, Oleksiak, Byram, Severson, Guhle, Zellweger – Mercer, McBain, B. Tanev – Guenther, Paul, McCann – Dubois, Tavares, Hagel – Mangiapane, Coz ens, Bunting – Bedard. Trenér: Tourigny.

Švýcarsko: Genoni – Glauser, Josi, Kukan, Siegenthaler, Loeffel, Marti, Fora, Jung – Niederreiter, Hischier, Fiala – Bertschy, Thürkauf, Andrighetto – Simion, Senteler, Herzog – Ambühl, Haas, Scherwey. Trenér: Fischer.

Zdroj
ČT sport, iihf.wisehockey.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články