Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

SESTŘIH: Zlatý sen se doma stal skutečností, Češi dobyli titul díky Pastrňákovi

Zlaté medaile na 87. mistrovství světa získali Češi. Ve finálovém utkání v Praze přetlačili Švýcary 2:0 díky rozhodující trefě Davida Pastrňáka z 50. minuty, pojistku přidal do prázdné brány David Kämpf. Národní tým dosáhl na sedmý titul v éře samostatnosti a celkově třináctý, naopak Švýcaři potřetí nezvládli v systému play-off poslední duel šampionátu a historicky na ně zbylo čtvrté stříbro.

Čeští hokejisté s trofejí pro vítěze mistrovství světa
zdroj: Reuters autor: Gabriel Kuchta

Bezbrankový stav zlomil Pastrňák až deset minut před koncem, když se z oblíbeného místa na levém kruhu opřel do přihrávky Tomáše Kundrátka a překonal Leonarda Genoniho ve švýcarské brance.

Byl to vůbec první Pastrňákův bod na turnaji po pozdním příjezdu na šampionát ze zámoří. Devatenáct sekund před koncem doklepl vyhozený puk Kämpf do odkryté brány.

"Cítíš, že je to o jednom gólu. Pak se ukázal hráč jako David (Pastrňák) v pravou chvíli a to je to, co jsme potřebovali. Ale celý turnaj jsme hráli jako tým. To bylo důležité. Když přijeli kluci (ze zámoří), tak tam pořád byla obětavost pro tým a v turnaji jsme se zlepšovali. V play-off jsme sehráli skvělé zápasy proti těžkým soupeřům," řekl kapitán Roman Červenka.

V českém brankovišti podal perfektní výkon Lukáš Dostál, jenž si stejně jako ve čtvrtfinále proti Spojeným státům připsal čisté konto. V play-off tak inkasoval jen třikrát v semifinálovém duelu proti Švédsku.

"Neskutečné. V něm byla taková jistota, hlavně v play-off. Máš v něm jistotu. Zaslouží si to za to, jak pracuje a jaký je to kluk. Strašně mu to přeju a bez něj bychom tady nebyli," uvedl Červenka se zlatou medailí na krku.

Národní tým je tak znovu zlatý po čtrnácti letech, kdy slavil v Německu v roce 2010. Tehdy u toho byl současný kapitán Roman Červenka a gólman Ondřej Pavelec, jenž působil na letošním turnaji jako trenér brankářů. Češi získali další medaili po roce 2022, kdy byli bronzoví v Tampere.

V utkání nastřelili hráči obou týmů po dvou tyčkách. Za Švýcary orazítkovali brankovou konstrukci Christoph Bertschy a Calvin Thürkauf, na české straně se totéž stalo Dominikovi Kubalíkovi a Davidovi Kämpfovi.

Na šampionátu padl nový návštěvnický rekord, když na zápasy v Praze a Ostravě přišlo celkem 797 727 diváků.

Realizační tým musel po delší době pozměnit sestavu. Jako sedmý bek figuroval premiérově na šampionátu Jan Ščotka, jenž byl v poslední den turnaje připsán na soupisku místo nemocného útočníka Jakuba Fleka.

Další obránce Jakub Krejčík nakonec nastoupil s ochranným košíkem i přes zranění nosu, které utrpěl v semifinále se Švédskem. Naopak chyběl jiný bek Jan Rutta, který obdržel disciplinární trest za úder loktem do oblasti hlavy švédského útočníka Isaca Lundeströma.

Mistrovství světa v hokeji v Praze – finále:

Česko – Švýcarsko 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 50. Pastrňák (Kundrátek, Hájek), 60. Kämpf (D. Kubalík, Nečas). Rozhodčí: Campbell (Kan.), Holm (Švéd.) – Briganti (USA), Lundgren (Švéd.). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 17 413 (vyprodáno).

Česko: Dostál – Gudas, Krejčík, D. Špaček, Kempný, Kundrátek, Hájek, Ščotka – Pastrňák, Zacha, Palát – Nečas, Kämpf, D. Kubalík – O. Kaše, L. Sedlák, Červenka – M. Stránský, Tomášek, O. Beránek. Trenér: Rulík.

Švýcarsko: Genoni – Glauser, Josi, Kukan, Siegenthaler, Loeffel, Marti, Fora – Niederreiter, Hischier, Fiala – Ch. Bertschy, Thürkauf, Andrighetto – Simion, Senteler, Herzog – Ambühl, Haas, Scherwey – Kurashev. Trenér: Fischer.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články