Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Fotbal s chutí vyhrávat

Zaradovat se s Čechy na lavičce a pak slyšet českou hymnu, to byla paráda, těšilo Zachu

Druhý zápas v seniorské reprezentaci, první gól. Pavel Zacha přispěl k postupu národního týmu do semifinále domácího mistrovství světa vítěznou trefou proti Spojeným státům při hubené výhře 1:0. Po utkání si cenil podpory spoluhráčů i pozice v mužstvu. "Teď máme semifinále a musíme to vyhrát," prohlásil směrem k dalšímu duelu. Přímý přenos utkání Švédsko – Česko sledujte v sobotu od 14:00.

"Myslím, že to byl výborný zápas od celého týmu. 'Dosty' (Lukáš Dostál) chytal neskutečně. Když nedostanete gól, tak je docela jednoduché vyhrát zápas. Jsem rád, že to tam padlo, a myslím, že to byla i docela dobrá střela (od Davida Špačka) zeshora. Když se vyhraje čtvrtfinále, tak je to výborný výkon," hodnotil Zacha.

Velkou roli v utkání sehrál právě téměř bezchybný brankář Dostál, jenž vychytal nulu. "V takto důležitých zápasech, když máte tak klidného gólmana, který to vychytá, se zápasy dobře vyhrávají. Skoro nepustil žádnou dorážku, z toho mívají (Američané) hodně šancí. Mají (Bradyho) Tkachuka před bránou k dorážení, a když mu (Dostálovi) tam skoro nic nevypadlo, tak jim odebral velkou věc z jejich hry," pochválil muže s maskou.

Utkání rozhodla jediná gólová situace. "On to tečoval ještě přede mnou hráč, takže to šlo od něho do mě. Když chcete dát gól na takové úrovni, tak musíte mít hráče před bránou. I minulý zápas takto jeden padl," připomněl trefu Ondřeje Paláta při comebacku s Kanadou.

Zachův gól přitom padl dost šťastným způsobem. "Dostal jsem to do žeber. Zabolelo, ale dobrá bolest. Takových bych bral víc," řekl. "Kromě té bolesti to byla dobrá euforie. Naskákali tam hráči, a když vidíte lavičku a fanoušky, tak to bylo parádní, takže super," doplnil k pocitům po brance.

Češi se vyrovnali Američanům v tvrdosti. "Hráli jsme docela dost fyzicky, hlavně jsme bruslili lépe než oni. Měli jsme dobré napadání a z toho jsme měli hodně šancí. Takže to byl dobrý zápas," uvedl. Zhruba po pěti minutách od začátku utkání převzali iniciativu. "Začátky jsou hodně důležité v zápasech, nasadit tempo, dostat do toho fanoušky. Výborně nás podporovali. Od toho se pak odvíjel zápas," řekl.

David Pastrňák (vlevo) slaví s Pavlem Zachou
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Zacha se těší podpoře i silné pozici v mužstvu

Zacha po rychlém přesunu ze zámoří skvěle zapadl do týmu. "Tím, že jsem přijel, a můžu být součástí tohoto týmu, který mě vzal do party, tak tím jsem začal (novou) kapitolu v národním týmu," prohlásil. Za spoluhráče z Bostonu byl rád i David Pastrňák. "Když máte podporu spoluhráčů, tak je to super. Podporuje mě i v Bostonu, toho si hodně cením," dodal.

V mužstvu má Zacha silnou pozici, hraje prvního centra. "Užívám si to. Po dlouhé době si zahrát a dostat takovou šanci hned ze začátku, je super. Snažím se tomu dát co nejvíc každý zápas," dodal.

Závěr byl také pořádně emotivní. "Když kluci začali skákat několik sekund před koncem, jak to Američané vyhodili na zakázané uvolnění, tak to byla jedna z věcí, co mi hodně chyběla. Zaradovat se s Čechy na lavičce a pak slyšet českou hymnu, to byla paráda," ocenil.

Zachu v hledišti podporovali rodinní příslušníci. "Myslím, že bylo super, že mohli přijet. Měl jsem tady skoro všechny. Bylo to parádní. Snad budu mít čas se s nimi potom uvidět," uvedl k podpoře nejbližších.

Národní tým po překonání první překážky ve vyřazovacích bojích může cílit na metu nejvyšší. "Myslím, že to byl cíl. Od té doby, co jsem sem přijel, tak se o tom bavilo. Když se soustředíte vždy jen na jeden zápas před sebou, tak je to hodně důležité. Teď máme semifinále a musíme to vyhrát," dodal k příštímu souboji se Švédskem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články