Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Velké posily pro národní tým. Do Prahy přiletí útočníci Bostonu Pastrňák a Zacha

Pozitivní zprávy pro hokejovou reprezentaci pokračují. Český tým se drží v čele pražské skupiny A, navíc ho posílí duo útočníků Bostonu David Pastrňák a Pavel Zacha. Oba prošli zdravotní prohlídkou a do dějiště mistrovství světa by měli odletět ještě v neděli.

Je nám líto, video expirovalo.
Nedvěd o připojení Zachy a Pastrňáka k národnímu týmu

"David Pastrňák s Pavlem Zachou projevili po vypadnutí Bostonu z play-off velký zájem na mistrovství světa dorazit. Zdravotní prohlídky proběhly bez komplikací a klub tedy oběma hráčům umožnil start na letošním světovém šampionátu. Kluci jsou natěšení, určitě je vypadnutí mrzí, ale mistrovství světa v Praze a hlavně šanci bojovat o medaili berou jako novou výzvu," řekl generální manažer národního týmu Petr Nedvěd.

Bruins vypadli ve druhém kole play-off NHL s Floridou Panthers v poměru 2:4 na zápasy. Na letišti v Praze by se měli objevit v průběhu pondělí. "Pondělní trénink ještě David s Pavlem nestihnou. Poprvé by se měli na ledě objevit v úterý během ranního rozbruslení před zápasem. Jsme předběžne domluveni na tom, že by do utkání s Kanadou s největší pravděpodobností mohli zasáhnout. Až kluci dorazí, určitě to budou s trenéry ladit, já si ale myslím, že je správné, aby proti Kanaďanům nastoupili," dodal Nedvěd.

Pastrňák, který za týden oslaví osmadvacetiny, patří k nejlepším hokejistům světa. Lídr ofenzivy Bostonu si v základní části tohoto ročníku NHL připsal v 82 zápasech 110 bodů za 47 branek a 63 asistencí. V bodování celé ligy byl pátý, mezi střelci skončil sedmý.

Sedmadvacetiletý Zacha ve své druhé sezoně od příchodu z New Jersey zopakoval takřka navlas bilanci ze svého prvního ročníku v Bostonu. Za 78 startů zaznamenal 59 bodů za 21 gólů a 38 asistencí. V bodování Bruins byl čtvrtý. Mezi nahrávači byl lepší pouze Pastrňák.

Pastrňák může navázat na bronz z Tampere

Ve statistikách vyřazovacích bojů se Pastrňák se Zachou seřadili na třetím a čtvrtém místě za Jakem DeBruskem a Bradem Marchandem. Oba Češi odehráli všech 13 zápasů, Pastrňák nastřádal osm bodů (4+4), Zacha o dva méně (1+5).

Pastrňák startoval už na čtyřech světových šampionátech (2016 až 2018 a 2022) a má průměr více než bodu na zápas. Za 28 utkání nastřádal 29 bodů (13+16). Před dvěma lety v Tampere výrazně pomohl českému týmu ukončit ziskem bronzu desetileté čekání na medaili z velké akce. Zacha má bohaté zkušenosti z mládežnických reprezentací, za A tým ale dosud nenastoupil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články