Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ukázal se charakter týmu, těšil Rulíka comeback s Kanadou

Česká reprezentace má za sebou úvodní fázi domácího mistrovství světa. Národní tým sice v souboji s Kanadou nevybojoval první místo ve skupině, ale trenéra Radima Rulíka potěšil závěr základní hrací doby, v němž jeho svěřenci dvěma góly dotáhli duel do prodloužení. Přímý přenos čtvrtfinálového utkání USA – Česko sledujte na ČT sport a ČT sport Plus ve čtvrtek od 19:30.

Radost českých reprezentantů
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Duel o první místo byl náročný. Kanadě nakonec k prvenství ve skupině stačila výhra 4:3 po prodloužení. "Zápas byl těžký. Snažili jsme se eliminovat přesilovky, respektive nedat jim přesilovky. Bohužel přišel vyhozený kotouč hned na začátku a tam měli šance, nás podržel gólman," uvedl Rulík k momentům na začátku zápasu, kdy se vytáhl Lukáš Dostál v české brance.

Přesto šli Kanaďané na začátku třetí třetiny do vedení. "Ve druhé přesilovce sehráli tu situaci výborně," řekl Rulík k trefě Dylana Cozense na 1:0. "Byli jsme rádi, že jsme se přesilovkou vrátili do zápasu. A začalo se to tahat, bylo to takové vyrovnané," dodal k vývoji po srovnání Dominika Kubalíka na 1:1.

Rulík si cenil povedeného závěru základní hrací doby, kdy se národní tým dotáhl z 1:3 na 3:3. "Ukázal se charakter týmu. V závěru jsme šli úplně nadoraz. Oni faulovali a proměnit dvakrát hru bez brankáře s tak silným soupeřem není běžné. Mužstvo si toho nesmírně cení, že se vrátilo do zápasu. Bohužel v přesilovce, kde jsem si myslel, že bychom to mohli překlopit na vlastní stranu, nedošlo k zakončení," posteskl si.

"Věděli jsme, že Kanada je nesmírně silná z brejků, že čeká na chybu soupeře a opravdu se snaží o přečíslení. Dali nám z toho dvě branky, takže určitě poučení do dalšího zápasu. Z hlediska kvality a úrovně utkání jsme odehráli nejtěžší zápas na mistrovství," hodnotil Rulík.

První zápas na turnaji odehráli David Pastrňák s Pavlem Zachou po přesunu ze zámoří. "Nebylo to pro ně jednoduché, pro jejich organismus sehrál určitou roli přelet. Myslím si, že odehráli dobré utkání oba dva, nechali tam jako ostatní opravdu všechno," uvedl k posledním posilám.

Změny v sestavě bez problémů

Velkým tématem před utkáním bylo složení nových útoků. Ten první nakonec nastoupil ve složení Roman Červenka – Pavel Zacha – David Pastrňák. "Je to určitý zásah, ale takhle to je a počítali jsme s tím. Měli jsme dvě varianty, co se týče prvního útoku, tak jsme se rozhodli pro Romana Červenku, protože už spolu s Davidem něco odehráli. Není čas na souhru, musí to fungovat hned. Z tohoto důvodu jsme udělali toto rozhodnutí," řekl k nové formaci.

"Myslím, že (všichni tři) neodehráli špatné utkání. Ale i ty ostatní řady. Zachovali jsme dvojice a dali jsme tam třetího hráče. Myslím, že to nebylo tak znát," dodal Rulík k nové sestavě.

Ocenil i Martina Nečase. "První zápas se obětoval. Hned sedl na první letadlo a letěl domů a hned hrál. S Velkou Británií to pro něj bylo strašně těžké. Dobré pro organismus, že se hned hraje, ale pro něj to bylo strašně těžké. A na další zápas se už vyspal a už byl daleko lepší. Takže si myslím, že v dalším utkání po dni volna, nejen u něj, ale i u dalších hráčů, se to posune," řekl. Slova chvály měl i pro kapitána Červenku: "Dosavadní průběh zvládá skvěle," vyzdvihl.

Ve čtvrtfinále narazí český tým na Spojené státy. Co bude důležité? "Nastavení, minimum chyb a hrát výborně do systému. Věřit si, sebedůvěra. A s tou podporou, která tady je, si za tím jít od první minuty," prohlásil Rulík směrem ke klíčovému utkání na turnaji.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články