Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Tardif: Pokusíme se dosáhnout na 800 tisíc diváků. Pořadatelství ale musíme umožnit i jiným zemím

Prezident Mezinárodní hokejové federace (IIHF) Luc Tardif je s organizací mistrovství světa v Praze a Ostravě spokojen. Vyzdvihl zejména rekordní návštěvnost, která by mohla po závěrečných medailových duelech celkově atakovat hranici 800 tisíc diváků.

Jaromír Jágr s prezidentem IIHF Lucem Tardiffem
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Blahopřeju organizačnímu výboru. Organizace byla velice profesionální. Hráči mohli soutěžit v komfortním prostředí, což je důležité. Mimoto bylo úžasné publikum na každý zápas. Návštěvnický rekord už padl, ale pokusíme se dosáhnout celkové návštěvnosti 800 tisíc diváků. I tak je to fantastický úspěch," hodnotil Tardif dosavadní průběh šampionátu.

"Potvrdilo nám to, že Česko je hokejovou zemí. Někdo řekl, že by se tady měl šampionát konat častěji, ale musíme umožnit pořadatelství také jiným zemím. Ale do Česka se samozřejmě vrátíme. Všechny národní federace byly překvapené a obdivovaly vášeň pro hokej v této zemi," dodal Tardif.

Je nám líto, video expirovalo.
Luc Tardif a Petr Bříza o skvělé organizaci MS i výhledu do budoucna

Česko-slovenská spolupráce? Zájem existuje

Začíná se rovněž mluvit i o společné kandidatuře Slovenska a Česka, a to konkrétně Bratislavy a Brna, kde se staví nová aréna. "Vím, že tam zájem existuje. Pro rok 2029 ještě nevíme," naznačil Tardif. "Takovéhle spojení by určitě dávalo smysl, přesun znalostí by určitě také pomohl, jsou to dvě velké země. Jedna a jedna by mohly být tři," doplnil.

Podle prezidenta pražského organizačního výboru mistrovství světa Petra Břízy by se mohlo Česko o další šampionát ucházet mezi roky 2031 a 2033. "Vždycky býval cyklus přibližně jednou za devět až deset let. Samozřejmě víme, že z toho teď vypadlo Rusko a Bělorusko. Asi reálně se možná můžu bavit o roku 2032. Že to Český svaz bude chtít někdy v letech 2031, 2032, 2033 s novou dokončenou arénou v Brně. Bude pak asi konkurence, v kterých z těch měst se mistrovství uskuteční," řekl.

Bříza ocenil všechny, kteří se na organizaci šampionátu podíleli. "Všichni odvedli fantastickou práci. Mohli jsme to vidět na tribunách i v zápasech, které bývá těžké zaplnit. Atmosféra v obou arénách v Praze a Ostravě i na nečeské a neslovenské zápasy zapůsobila jako příval energie a každý si to užíval. To je největší úspěch šampionátu," prohlásil Bříza. "Musíme být pyšní na náš sport," dodal.

Tardif připomněl ocenění zlatého českého reprezentačního týmu z olympijských her v Naganu 1998 a také fakt, že Jaromír Jágr a Jaroslav Pouzar (vedle Igora Liby) byli uvedeni jako noví členové Síně slávy IIHF. "Je to oslava českého hokeje. Jsme spokojeni a čekají nás dva zajímavé duely," řekl Tardif před vyvrcholením šampionátu v podobě utkání o bronz a zlato.

"Vyhrál hokej bez ohledu na výsledek finále. Věřím, že budeme mít skvělé finále, protože Švýcarsko na zlato čeká a Česko bude mít skvělou podporu z hlediště," dodal Tardif.

Otázka ruského a běloruského návratu – krok po kroku

Každý rok IIHF rozhoduje o možném návratu Ruska a Běloruska. Obě země se nemohou účastnit turnajů z bezpečnostních důvodů od započetí ruské agrese na Ukrajině v roce 2022.

"V únoru opět rozhodneme, zda je možné pozvat Rusy a Bělorusy do Švédska. Chceme náš šampionát ochránit, chceme ochraňovat naše hodnoty. Pokud nebude možné zajistit ochranu, počkáme další rok. Chtěli bychom Rusy a Bělorusy zpátky do naší rodiny, ale musejí si pomoci sami," zdůraznil Tardif.

Na přímou otázku, zda bude možné oba týmy přijmout zpět na mistrovství světa, pokud bude pokračovat ruská válečná operace na Ukrajině, Tardif odpověděl: "To je politické rozhodnutí. Co by se stalo, kdybychom je přivedli zpátky? Nechci úplně překračovat svůj mandát, budeme to dělat krok za krokem. Ale jsou případy, kde federace nedodržuje mezinárodní pravidla, a pokud se chtějí vrátit do naší rodiny, musejí přijmout naše pravidla," prohlásil v rozhovoru pro ČT.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články