Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP ve vodním slalomu 2024

Švédové nic jiného než zlato neberou. Věřím, že je zastavíme, doufá Tomášek

Je jediným legionářem ze švédské ligy a tamní hokej tak zná moc dobře. Reprezentační útočník David Tomášek před semifinálovým duelem na domácím mistrovství světa ví, co od hráčů Tre Kronor očekávat. Nic na tom podle něj nemění ani fakt, že výběr Seveřanů se skládá téměř výhradně z hráčů NHL. Přímý přenos utkání Švédsko – Česko sledujte na ČT sport a ČT sport Plus od 13:30.

Semifinálové utkání proti Švédsku odstartuje už ve 14:20, tým tak musí upravit režim dne. "Určitě ho musíme změnit, ještě to tak nebylo v tomto turnaji. Je to stejné pro oba týmy a my se na to připravíme," uvedl Tomášek.

Pro Tomáška není duel se Švédskem, kde na klubové úrovni hraje za tamní Färjestad, až tak prestižní. "Skoro nikdo tam ze švédské ligy není, jen jeden od nás z týmu, ale jinak to je NHL tým. Postavili tým z NHL hráčů, kvalitní mužstvo. Půjdeme furt stejně, se srdcem a diváky v zádech a půjdeme si za tím," řekl Tomášek k faktu, že v aktuálním švédském výběru pravidelně nastupuje jediný zástupce SHL a jeho klubový spoluhráč Linus Johansson.

Český tým zvládl zatím nejdůležitější utkání na turnaji, když překonal nástrahy čtvrtfinále a bude hrát o medaile. "Tento krok je strašně důležitý. Je to takový pomyslný krok, jestli je mistrovství úspěšné, nebo neúspěšné. Ale pořád pod nějakým tlakem musíme trochu být. Myslím, že máme obrovskou sílu, hrozně všem věřím a věřím týmu. Každý plníme roli, jak nejlépe umíme," prohlásil.

Turnaj si Tomášek na domácí půdě užívá. "Máme asi skoro to nejlepší, co může český hokej nabídnout vyjma pár hráčů. Jsem hrdý na to, že jsem součástí tohoto týmu," řekl.

Bude tlak i na Švédech?

Švédové na ledě často prolínají pozice, a jak uvedl trenér brankářů Ondřej Pavelec, někdy není ani poznat, zda je v akci obránce či útočník. "Oni už takto apelují na beky ve švédské lize. Nabádají útočit, prolínat se s útočníky, je to jejich hra. Já věřím, že si to pohlídáme a zároveň je v tom potrestáme," tvrdil Tomášek.

Že mají Švédové ve výběru převahu zástupců z NHL, nebude mít podle něj v charakteru jejich hry výraznější roli. "Myslím, že to mají trochu zakódované, že to bude podobné, protože trenér byl x let úspěšný ve švédské lize s Växjö, s kterým vyhrál titul. Tým se prezentuje stejně. I co jsem se bavil s Johanssonem, tak říkal, že to je stejný styl, který vyznával dřív. Mají obrovskou individuální kvalitu," dodal Tomášek ke švédské hře.

S Johanssonem si na turnaji zatím nepsal. "Naposledy jsme se bavili v Brně na Českých hrách. Tam to bylo ještě v přátelském duchu, že jsme udělali tým a pro mistrovství jsme si popřáli hodně štěstí. Ale teď jsme soupeři a nic si nedáme," slíbil Tomášek.

Švédové si uvědomují jejich sílu. "Hodně si věří. I co tak probíhá ve švédských médiích, tak jedině zlato, nic jiného neberou. Věřím, že je zastavíme. Jen ať je tlak i trochu na nich. S Finy se potrápili a věřím, že se potrápí i s námi," prohlásil.

Diváky navíc nebudou mít na své straně. Většina ze sedmnácti tisíc fanoušků v pražské aréně bude fandit domácím a atmosféra by mohla sehrát roli. "Myslím, že to taky udělá hodně. Co jsme tak slyšeli od Kanaďanů nebo Američanů, tak to na ně dýchlo. Nechci říct, že na to nejsou zvyklí. Jsou to skvělí hráči. Ale něco to určitě udělá. Může je to trochu rozhodit a věřím, že nám to zase pomůže. Atmosféra je úžasná a je to nejlepší, co jsem v kariéře zažil," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články