Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slet 2024

Stránský: Chtěl jsem Švýcary porazit, ať to pak neposlouchám v Davosu. Tak příště...

Na ledě bývá vidět, bojuje v předbrankovém prostoru, ale v reprezentaci se mu nedařilo být tak gólový jako na klubové úrovni. Na domácím mistrovství světa ovšem Matěj Stránský otevřel stavidla a jede na gólové vlně. Proti Švýcarům při porážce 1:2 vstřelil jedinou českou branku ze hry a proměnil i nájezd. Navázal tak na trefu proti Norům (6:3). Mrzelo ho, že z osobního hlediska povedený večer neskončil vítězstvím.

Matěj Stránský
zdroj: ČTK / AP autor: Petr David Josek

Před domácím šampionátem Stránský na velkých akcích z 22 zápasů vstřelil pouze jeden gól. Na klubové úrovni se v posledních pěti sezonách vždy dostal přes dvacet branek. Teď je to v národním týmu jiná.

"Určitě mi to pomůže. Těch šancí tam bylo víc, stačilo ve třetině trefit branku a mohlo být, dá se říct, po zápase. Fajn, že mi tam něco spadlo, ale jak říkám, prohrálo se, tak je ten gól a nájezd celkem k ničemu," mrzelo Stránského.

Utkání se Švýcarskem se dalo popsat jako přetahovaná o to, kdo získá herní převahu. "Byl to těžký zápas, ale to jsme čekali. Myslím, že to nebyl od nás špatný výkon, možná na začátku to nebylo ono. Na startech do utkání musíme zapracovat. Potom to už bylo vyrovnané. Ke konci jsme trochu otěže přebrali my," popsal Stránský vývoj duelu.

Do vedení poslal po ospalém českém úvodu Švýcary Kevin Fiala, který svou reprezentaci posílil těsně před zápasem jako novopečený otec. V přesilovce pověsil z úhlu puk pod horní tyčku branky Lukáše Dostála. "Tam nás trochu načapal, to se prostě stane. Trefil to, ale z přesilovek to bylo 1:1. Zbytek oslabení kluci odbránili výborně," pochválil Stránský kolegy za další tři zvládnutá oslabení.

Je nám líto, video expirovalo.
Stránský: Chybělo trefit branku. Těžkou hlavu si z toho ale dělat nebudu

Češi sváděli až do Stránského trefy dlouhý a úporný boj se soupeřem. "Švýcaři hráli hodně pospolu a přečíslovali nás. Ztráceli jsme hodně puků tím, že jsme to nahodili, oni si to přehráli a chodili do protiútoků. Mohli jsme být trochu blíž u sebe. V průběhu zápasu jsme na to zareagovali. Hráli jsme trochu vystoupenou obranu a začalo nám to fungovat lépe," vysvětlil forvard Davosu.

Zápas byl pro Stránského speciální, protože hraje ve švýcarské National League. "Měl jsem motivaci. Chci je vždy porazit, ať to pak neposlouchám v šatně. Teď se to nepovedlo, ale turnaj ještě nekončí. Věřím, že když se potkáme příště, tak předvedeme ještě lepší výkon."

Rychlé sehrání přesilovky

Český tým se doposud v početních převahách hledal. Předtím vstřelil šest branek ze hry proti Norsku a až proti Švýcarům přišel gól z přesilovky. Tentokrát dostal Stránský bez větších kombinací po dvanácti sekundách od buly nabito do Davida Špačka a střelou pod ruku Leonarda Genoniho se nemýlil.

"Byl účel sehrát to rychle. Říkali jsme si, že hned jak to půjde z vrchu, tak střílíme a nebudeme nic vymýšlet. První střela tam spadla. Je to prostě progres na celý turnaj. Teď byly přesilovky zase o něco lepší než minule, snad to bude gradovat a bude nám to tam padat víc a víc," uvedl útočník, který vypadl letos s Davosem ve čtvrtfinále play-off.

V utkání si věřil, byl v dobrém rozpoložení, a tak proměnil i svou střelu v nájezdech. Přesně k levé tyčce branky. "Proti Finům jsem měl jet jako šestý, teď mě tam dali trenéři dřív. Nic jsem nevymýšlel, vystřelil a prostě to tam spadlo," řekl urostlý útočník.

Brankáře Genoniho zná ze švýcarské ligy. "Ondra Pavelec nám něco říkal, ale já jsem byl přesvědčený, co budu dělat. Trochu toho gólmana znám, takže jsem věděl, co asi čekat. Nechtěl jsem ale klukům radit, ono to někdy nedělá dobrotu. Prostě každý jde na nájezd s nějakým plánem a když mu do toho kecáte, tak sám pak neví. Má dvě možnosti a není to úplně ono. Nechal jsem všechny být a soustředil jsem se na sebe," doplnil.

Vzhledem k tomu, že ze švýcarské strany se prosadil Kevin Fiala a Philipp Kurashev, úspěšný pokus Stránského nestačil na výhru. A tu chtěl se spoluhráči vybojovat i vzhledem ke speciální návštěvě před utkáním v kabině od prezidenta Petra Pavla.

"Popřál nám hodně štěstí, ať vyhrajeme, bylo to krátké, ale to super. Ne každému se poštěstí vidět prezidenta asi ze tří metrů. Paráda, ale bohužel to nevyšlo výsledkově," zakončil Stránský.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články