Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

SESTŘIH: Švýcaři naložili Dánsku osm gólů, poprvé vystřídal brankář Dichow

Dánsko nezvládlo zápas s favorizovaným Švýcarskem a prohrálo 0:8. Neporažený tým skupiny A skóroval poprvé po čtyřech minutách první třetiny a následně trpělivým výkonem přehrál soupeře. Třemi body se na vítězství svého mužstva podílel Kevin Fiala a Nico Hirschier. Na druhé straně poprvé vystřídal dánský brankář Frederik Nissen Dichow.

Po čtyřech minutách šel švýcarský favorit do vedení zásluhou první formace, Fiala nabil v levém kruhu Hischierovi, který zamířil k protější tyčce. Dánové se potom ubránili při vyloučení Matiase Lassena. V 18. minutě vystihl kapitán Roman Josi dánskou rozehrávku a na gólmana Frederika Dichowa vyzrál bekhendovým blafákem.

Po 39 sekundách druhé části Švýcaři potrestali faul Nicka Olesena z konce prví třetiny. Andres Ambühl přihrál do levého kruhu Fialovi, který překonal přesouvajícího se Dichowa. V čase 23:58 skóroval Fiala podruhé. Po Hischierově přihrávce ještě u levé tyče nestihl zakončit, ale po objetí branky zasunul puk u druhé tyče za Dichowa.

Potom se Dánové sice ubránili při dvou oslabeních, ale ve 34. minutě znovu inkasovali, přihrávku Daria Simiona proměnil Sven Senteler.

Do třetí třetiny nahradil do té doby plně vytíženého Dichowa Mathias Seldrup. Po 23 sekundách dostal puk za Genoniho Patrick Russell, ale sudí Jan Hribik a Mikko Kaukokari po revizi u videa gól neuznali.

Ve 43. minutě se dostal v oslabení do úniku Calvin Thürkauf a bekhendovým blafákem překonal Seldrupa. Potom se prosadil ještě Christoph Bertschy a výsledek dovršil v 55. minutě po Bertschyho střele z dorážky Tristan Scherwey.

Svěřenci trenéra Patricka Fischera vyrovnali rekordní výhru turnaje, o kterou se postaralo v neděli Finsko proti Velké Británii rovněž výsledkem 8:0. Dvěma góly a asistencí přispěl k vítězství Kevin Fiala, tři body za branku a dvě přihrávky si připsal také další útočník Nico Hischier. Brankář Leonardo Genoni udržel ve svém třetím vystoupení na turnaji první čisté konto.

"Švýcaři mají kvalitní tým, jsou hodně šikovní. Nabídli jsem jim přesilovky, oni toho využili. Nepodali jsme dobrý výkon. Na porážce 0:8 nelze najít nic pozitivního. Máme ještě jeden zápas proti Finsku a musíme se na něj nachystat, pokud si chceme zachovat šanci na postup," uvedl dánský útočník Joachim Blichfeld.

"První třetina byla těžká, bylo to nahoru dolů. Potom jsme ale dali nějaké góly a jít do pauzy s vedením 2:0 bylo příjemné. Potom už jsme hráli výborně," řekl webu Mezinárodní hokejové federace Josi, který si v utkání připsal gól a přihrávku. Polepšil si tak na deset bodů za tři trefy a sedm asistencí z pěti zápasů.

"Je to neuvěřitelné. Skoro celá hala byla plná švýcarských fanoušků. Byl jsem včera v centru města a viděl jsem také všude švýcarské příznivce. Je to pro nás výjimečný zážitek, že si jich tolik udělalo výlet do Prahy," dodal.

Dánsko – Švýcarsko 0:8 (0:2, 0:3, 0:3)

Branky a nahrávky: 5. Hischier (Fiala, Josi), 18. Josi, 21. Fiala (Ambühl, Hischier), 24. Fiala (Hischier), 34. Senteler (Simion), 43. Thürkauf, 46. Ch. Bertschy (Scherwey, Thürkauf), 55. Scherwey (Bertschy, Kukan). Rozhodčí: Hribik (ČR), Kaukokari (Fin.) – Hynek (ČR), Wyonzek (Kan.). Vyloučení: 5:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 17 225.

Dánsko: Dichow (41. Seldrup) – Nicholas B. Jensen, Bruggisser, Lassen, M. Lauridsen, O. Lauridsen, Larsen, Koch - N. Andersen, Wejse, Poulsen – F. Storm, Russell, Blichfeld – Aagaard, Moelgaard, N. Olesen – From, True, Scheel – Schultz. Trenér: Gath.

Švýcarsko: Genoni – Glauser, Josi, Kukan, Siegenthaler, Loeffel, Marti, Jung – Ambühl, Thürkauf, Scherwey – Niederreiter, Hischier, Fiala – Kurashev, Jäger, Andrighetto – Simion, Senteler, Herzog – Ch. Bertschy. Trenér: Fischer.


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články