Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Tour 2024

SESTŘIH: Slováci si výhrou 6:2 nad Kazachstánem spravili chuť

Napravit nepovedený start šampionátu se slovenským hokejistům povedlo ve velkém stylu. Ofenzivně bohatou podívanou v Ostravě otevřel v přesilovce Martin Pospíšil, kterého do konce první třetiny napodobili i Martin Faško-Rudáš a Matúš Sukel'. Výběr Kazachstánu sice dokázal v úvodu druhé dvacetiminutovky snížit, nakonec však svěřencům Craiga Ramsayho podlehl 2:6.

Kanadský trenér slovenské reprezentace Ramsay udělal po páteční porážce jedinou změnu v sestavě, do čtvrtého útoku zařadil místo Daňa jiného krajánka z české extraligy Faško-Rudáše.

"První zápas nebyl takový, jak jsme si představovali. Podívali jsme se na video a koukli se, jak hraje Kazachstán. Řekli jsme si, že musíme diktovat tempo hry a dát jako první gól. A myslím si, že se nám to povedlo. Za 60 minut jsme je nepustili do velkých šancí a své jsme proměnili," řekl Pospíšil.

Slováci byli od začátku aktivnější a tlačili se do útoku. Prosadili se ve 13. minutě v první přesilové hře. Nemcovu střelu dorazil za záda brankáře Šutova Pospíšil. "Dnes byly přesilovky z naší strany lepší. Máme skvělé hráče, kteří dokážou kombinovat a na mě zůstala černá práce před brankou. Tak to ale je," uvedl Pospíšil.

V pokračujícím tlaku slovenští hráči rychle udeřili podruhé. Jen o 34 sekund později se tvrdou ranou prosadil Faško-Rudáš. Liberecký útočník trefil kameru v brance, od které se puk odrazil zpět do hry, a Šutova z dorážky překonal i Grman. Rozhodčí po kontrole u videa uznali jako gólovou už první situaci. "Věděl jsem, že byl puk v brance a od střední tyčky šel ven. Byl to nacvičený signál," řekl Martin Faško-Rudáš.

Grman byl v 16. minutě blízko další brance, Šutova ale nepřekonal. Vydařenou první třetinu Slováků korunoval po rychlém protiútoku a přečíslení dva na jednoho Sukeľ.

Ve druhé části Kazaši vyrovnali hru a v signalizované početní výhodě se jim podařilo zásluhou Asetova snížit. Uklidnit Slováky mohl aktivní Sukeľ, podruhé se mezi střelce ale nezapsal. Šutov jeho střelu akrobaticky vyrazil hokejkou a připsal si zákrok zápasu. Připravenost musel předvést i Škorvánek, jehož prověřili Bojko a Omirbekov.

Ve 29. minutě zastavil Kelemenův brejk jen za cenu faulu Beketajev, Slováci dostali výhodu trestného střílení, které Hudáček jistě proměnil. "Zapomněl jsem na to, že mě zná a ví, co budu dělat. Byl to trochu haluzák, ale jsem rád, že mu to propadlo," pousmál se Hudáček.

Kazaši mohli duel zdramatizovat v přesilových hrách, druhý gól ale nepřidali. Slovensko tak utkání bez problémů dovedlo do vítězného konce.

V úvodu třetí třetiny se v roli nahrávače předvedl Hudáček, jenž nejprve připravil gól pro Pospíšila a poté pro Cingela. Po šesté inkasované brance přenechal Šutov místo v brance Bojarkinovi. Škorvánka v 52. minutě překonal Omirbekov, zopakovat loňskou výhru nad Slovenskem na MS se ale Kazachstánu nepodařilo.

Slovensko – Kazachstán 6:2 (3:0, 1:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 12. Pospíšil (Nemec, Slafkovský), 13. Faško-Rudáš (Koch, Sukeľ), 18. Sukeľ (Faško-Rudáš, Gajdoš), 29. Hudáček z trest. střílení, 42. Pospíšil (Hudáček, Nemec), 46. Cingel (Hudáček) – 24. Asetov (Danijar, Muchametov), 52. Omirbekov (Michajlis, Danijar). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Kaukokari (Fin.) – Briganti (USA), Fuchs (Švýc.). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. Diváci: 9109.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články