Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

SESTŘIH: Nadšení polského nováčka na profesorský hokej Švédů nestačilo

Poláci navázali nadšeným výkonem na úvodní duel s Lotyšskem, ve kterém ukořistili bod. Švédsko bylo ale nakonec pro srdnatě bojujícího nováčka elitní skupiny příliš velkým soustem. Tre Kronor zejména díky dvěma brankám a asistenci hvězdného Erika Karlssona zvítězily 5:1 a jako jediné ještě neztratily v ostravské skupině MS ani bod.

Vysoce favorizovaní Seveřané byli od začátku zápasu herně lepší, i Polsko ale mělo šance. Po první Lundeströmově příležitosti mohl otevřít skóre Pas, brankáře Gustavssona ale nepřekonal.

Ve 4. minutě se Švédsko dostalo do vedení, když si přihrávku Marcuse Johanssona nešťastně srazil do branky Kruczek.

Vyrovnat mohl Kolusz, ale v koncovce neuspěl a vzápětí překonal brankáře Zabolotného Raymond, který potrestal polskou chybu v rozehrávce.

Švédové v sestavě s 17 hráči z NHL vědomi si své herní převahy v klidu kombinovali, měli jednoznačnou střeleckou převahu, zároveň se ale příliš netlačili do zakončení.

Na začátku druhé třetiny mohli snížit Dziubiński, Krezolek nebo Zygmunt, ani jeden z nich však vydařenou polskou pasáž gólově nezúročil. Ve 33. minutě přidal třetí švédskou branku tvrdou střelou k tyči obránce Karlsson.

Ve 43. minutě se Polsku podařilo snížit, když chybu favorita v rozehrávce potrestal Lyszczarczyk. Útočník, který byl v minulosti dvě sezony hráčem Třince a dříve působil i v mládeži v Chomutově, překonal Gustavssona nahozením zpoza branky.

Více zdramatizovat duel ale Poláci nedokázali. Při dvojnásobném trestu Górnyho naopak překonali Zabolotného Burakovsky a Karlsson.

Švédsko – Polsko 5:1 (2:0, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 4. M. Johansson (Hedman, Karlsson), 7. Raymond (Kempe), 33. Karlsson (Burakovsky, M. Johansson), 55. Burakovsky (Dahlin, Olofsson), 56. Karlsson (Hedman, Gustavsson) – 43. Lyszczarczyk. Rozhodčí: Tscherrig (Švýc.), Campbell – Wyonzek (oba Kan.), Nikulainen (Fin.). Vyloučení: 2:5. Využití: 2:0. Diváci: 8425.

Švédsko: Gustavsson – Brodin, Dahlin, Karlsson, Hedman, Pettersson, Heed – Raymond, Eriksson Ek, Kempe – Burakovsky, Holmberg, M. Johansson – Zetterlund, Lundeström, Olofsson – Frödén, L. Johansson, Grundström – Friberg. Trenér: Hallam.

Polsko: Zabolotny – Kolusz, Wanacki, Kruczek, Wajda, Bryk, Górny, Kostek, Dronia – Wronka, Pasiut, Zygmunt – Michalski, Dziubinski, Krzysztof Macias – Fraszko, Pas, Lyszczarczyk – Krezolek, Walega, Urbanowicz. Trenér: Kaláber.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články