Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Sedlák připomněl Kašparův recept na Švédy. Tuhle kličku mám rád, usmíval se

Velký den pro Lukáše Sedláka. Dvě branky a už slavil i hattrick, který mu pak vzalo rozhodnutí rozhodčích. Pardubickému útočníkovi to nevadilo, protože s národním týmem si zahraje o zlato. V semifinálové bitvě využil Sedlák dva brejky identickou kličkou á la Lukáš Kašpar v roce 2010.

Lukáš Sedlák
zdroj: Reuters autor: David W Cerny

Nejdříve asistoval Sedlák u branky Ondřeje Kašeho, kterému přiťuknul puk ke skórování po šťastném odrazu od brusle rozhodčího. Poté dvě branky sám dal.

"Těžký zápas. Bylo důležitý, že jsme v první třetině vždycky srovnali. Jakmile jsme dali na 4:2, museli to pak trochu otevřít. Čekali jsme na jejich chyby a ty přišly a my jsme je využili. Super týmový výkon. Jsem rád, jak jsme to zvládli," prohlásil Sedlák.

Je nám líto, video expirovalo.
Sedlák: Hattrick by byla hezká památka, ale finále bude daleko příjemnější

Rozloženého soupeře dorazil Sedlák brankami na 6:3 a 7:3. Pustit si tyto góly vedle sebe, nerozeznáte rozdíl. Copy and paste hantýrkou v informačních technologiích. V obou případech si střihl sólo únik na brankáře Samuela Erssona a překonal ho bekhendovou kličkou s lehký posunutím puku mezi betony.

"Nejdřív jsem přemýšlel o jiném zakončení, ale pak jsem si řekl, že už je to 6:3 a že to zkusím znovu. Že by to mohlo opět vyjít a povedlo se. Samozřejmě to bylo hezký," těšilo Sedláka.

Je nám líto, video expirovalo.
Momenty utkání Švédsko – Česko: Sedlákova dvougólová paráda

Dal vzpomenout na ikonické zakončení Kašpara ze zlatého mistrovství světa v roce 2010, kdy takto český útočník skóroval v nájezdech. Lukáš napodobil Lukáše. "Ale samozřejmě jsem to před lety sledoval, když hráli. Já mám tuto kličku docela rád. V té plné rychlosti, když jedete, tak se to nabízí. Poprvé jsem chtěl nejdřív střílet, ale puk mi tak nějak poskakoval, a tak jsem to zkusil takhle," popsal Sedlák.

Čeští hráči měli v utkání relativně dost brejkových situací. Na modré čáře totiž u Tre kronor operovali beci, kteří jsou vlastně tak trochu útočníci. "Myslím si, že to spíš bylo daný tím, že jsme vedli 4:2 a pak jsme dali z brejku na 5:2. Jak jsme pak vedli, tak to museli Švédové otvírat a trošku riskovat. Tím jsme se dostali do těchto příležitostí a protiútoků, které jsme využili," uvedl Sedlák.

Je nám líto, video expirovalo.
Tým na hraně

Hattrick na 8:3 už nezkompletoval, protože rozhodčí po zhlédnutí videa rozpoznali ofsajd, do kterého byl vystavený Roman Červenka, ještě než Sedlák zakončil do prázdné branky. "Trochu jsem to věděl, trochu to mrzí. Přece jen puk by byl hezká vzpomínka jednou, až budu starší. Doufám, že budu mít ještě lepší vzpomínku. To finále je cennější než nějaký hattrick. Teď už jen odpočinout, připravit se na to," řekl český centr.

"Je to krásný pocit. O to víc, že je to tady doma v Praze. Neskutečný, vždycky ta hymna na konci a jak lidi blázní. Je to nádhera tady hrát. Myslím si, že jsme si to všichni uvědomovali, jaký máme štěstí, že zrovna na nás to vyšlo. Chceme tomu dát maximum," burcoval Sedlák.

V Brně po třech prohraných zápasech Euro Hockey Tour český tým nevzbuzoval přílišné naděje. Na šampionátu ale sbíral body a byl vidět postupný progres. Radim Rulík svůj tým vyladil téměř k dokonalosti.

"Trenér nám od začátku říkal, ať se zlepšujeme zápas od zápasu, a my jsme věděli, že si to bude postupně sedat. Přece jen jsme spolu tolik nehráli v těch lajnách. Na začátku jsme se trochu hledali. Po těch dvou třech zápasech si hráči zvyknou a už ví, co mohou od těch druhých čekat. Vždy jsme si k tomu něco řekli, jak hrát, a postupně se zlepšujeme jako tým. Vždycky to chvíli trvá, než se všichni seznámí a začnou si věřit navzájem. My jsme vše od začátku plnili a dovedlo nás to až do finále," povídal Sedlák.

Tlak berou na sebe hvězdy NHL

Týmu pomohlo i sejmutí tlaku na některé hráče po příjezdu hvězd z NHL Davida Pastrňáka či Martina Nečase. Berou na sebe zodpovědnost, i když Pastrňák je zatím bez bodu.

"Mně se jako hodně ulevilo, když přijel. Ten obrovský tlak na sebe stáhne. Vůbec mu to nezávidím. Přijedou kluci z NHL a od všech se čeká, že budou rozhodovat zápas a bude to stát v podstatě na nich. Od toho je ten tým, aby se semknul kolem nich. Pomohl jim v nějakých chvílích, kdy je to obrovsky těžký. Každý dělá svou práci, která mu je určená. I kluci, kteří se třeba nedostali do nominace, jsou super a nikomu nezávidí. Podporují nás a to je hrozně cenný. Dodávají nám dobrou náladu. Celej tým šlape a takto se vyhrává," uzavřel Sedlák.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články