Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rulík: S Dány to nikdy není jednoduché. Hráčům teď stoupne sebevědomí

Ani čtvrté utkání na domácím mistrovství světa se nevyvíjelo pro národní tým jednoduše. Trenér Radim Rulík si však po vítězném duelu s Dánskem pochvaloval, že jeho svěřenci zlomili nerozhodné skóre v jejich prospěch. Těšila ho také úspěšná trenérská výzva u branky na konečných 7:4.

Diváci v pražské aréně i u obrazovek se museli divokým průběhem zápasu bavit, o to horší to bylo pro kouče českého týmu. "Hlavně nepovedená přesilovka pět na tři, špatně sehraná. A kdyby to byl kvalitnější soupeř, tak by nás to mohlo třeba stát i zápas," uvědomoval si.

"Z tohoto pohledu změníme (na přesilovce) sestavu a budeme na tom pracovat. Je pravda, že v Euro Hockey Tour jsme neměli jedinou přesilovku pět na tři, možná dvacet vteřin, víceméně vůbec. A nyní nás to potkalo úplně poprvé na tak dlouhý čas. Ale to se nechci vymlouvat, prostě špatně sehrané," vrátil se Rulík k nevyužité dvojité výhodě dlouhé 109 vteřin.

Po utkání měl Rulík jasno, že ve dvojnásobné přesilovce nastanou změny. "Pět na tři změníme. Budeme pracovat na tom, abychom to sehráli lépe, pokud taková situace nastane, abychom byli nebezpečnější. A pět na čtyři se podíváme na video, projdeme si to a podle toho se rozhodneme," tvrdil Rulík.

Po neproměněné výhodě navíc přišla branka ve vlastní síti. "Potom jsme inkasovali a hrozně důležité bylo, že jsme dali na konci první třetiny gól do šatny na 1:1. Ale celkově nám v první třetině nešly tak nohy, neměli jsme takový pohyb, jaký jsme chtěli mít. Dánové byli důraznější, byli u všeho včas," ocenil soupeře.

"Takže pro nás to nebylo jednoduché. Ale pomohl nám vyrovnávací gól, to nás povzbudilo. Myslím si, že druhá třetina vyzněla jednoznačně pro nás. Ale bohužel jsme si nepohlídali závěr, kdy jsme dostali na 2:3. Ale měli jsme tam ještě další šance," hodnotil Rulík.

"No a ve třetí třetině to snížení zase posílilo Dány. Jako kdyby do toho kopli, šli si za možností vyrovnat. Tam jsme nějak prostřídávali a nestačili jsme se dostat včas do defenzivních pozic, ve kterých chceme hrát. Dostali jsme z toho gól na 3:3, ale myslím si, že potom hráči zase zapnuli a ukázali takový morál, že nechtějí prohrát, že si chtějí vzít zápas pro sebe," uvedl.

"Strašně klíčový byl gól na 4:3 od Tomáše Kundrátka, jak to tam prostřelil. V ten moment to Dánové otevřeli a šli do rizika, neměli zajištěnou obranu, z toho pramenily brejkové situace. Jsem rád, že jsme je proměnili a zápas jsme přetavili v náš prospěch," těšilo ho.

Rulík přirovnal Dány ke Švédům

Před utkáním se hodně připomínalo to, že v minulosti měl český tým s Dánskem často problémy. "Jednoduché utkání to nebylo. Dánsko není soupeř, který by nám vyhovoval. Je to mužstvo, které hraje podobným stylem jako Švédové. Není to s nimi jednoduché. Koukal jsem se, že minule byly zápasy, kdy jsme měli padesát střel a prohráli jsme třeba o gól nebo remizovali a rozhodovalo se v prodloužení. Jsem rád, že takový zápas nenastal," řekl Rulík.

Pozitivem kromě výhry také pro Rulíka bylo to, že se do střelecké listiny přidali noví hráči. "Klukům, kteří neměli bodový zápis, produktivita pomůže, zvedne jim to sebevědomí. Věřím, že pro jejich výkon to bude lepší," uvedl Rulík.

Jedním z nových střelců byl i Dominik Kubalík. "Hlavně pro něj to je povzbudivé. Dominik je střelec, je to hráč, jehož devizou je zakončení. Určitě mu to hodně pomůže. Nejen jemu, i dalším klukům. Pro jejich výkon to bude povzbuzení," řekl Rulík.

Jako velice důležitá se ukázala úspěšná trenérská výzva v závěru. "U gólu na 7:4 jsme si vzali výzvu, protože jsme věděli, že jsme nic neporušili, že by to měl být regulérní gól. Nakonec se ukázalo, že ano. Na clonění pracujeme a jsem rád, že z těch situací padly góly," vracel se k brankám s dobrou clonou před gólmanem soupeře s tím, že realizační tým dostal pokyn vzít si trenérskou výzvu, ačkoli rozhodčí branku původně neuznali.

Přes třetí výhru ze čtyř duelů Rulík zatím do budoucna vůbec nehledí, nepřemýšlí nad tím, zda je tým blízko čtvrtfinále. "Ve sportu to je někdy složitější. Můžete si naplánovat cokoliv, ale to není fabrika, to je prostě sport a je potřeba jít postupně, věřit práci, která by mohla přinést výsledek. Snažíme se po té cestě jít a uvidíme," uzavřel Rulík.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články