Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP ve vodním slalomu 2024

Rulík: Rozhodly drobnosti a týmový duch. Gólman chytal na jedničku

Český národní tým prošel čtvrtfinálovým sítem do bojů o medaile. Na domácím světovém šampionátu udolal Spojené státy americké 1:0 po brance Pavla Zachy. Výkon reprezentačního mužstva ohodnotil také hlavní trenér Radim Rulík, který ocenil defenzivní práci hráčů i bezchybného Lukáše Dostála, který udržel čisté konto.

Radost české střídačky po výhře nad USA
zdroj: ČTK/Profimedia autor: Vít Šimánek

Čtvrtfinále označuje při každém šampionátu hranici mezi úspěchem a neúspěchem. Ve své premiérové účasti v roli hlavního kouče tak Radim Rulík splnil to, co se od jeho jmenování očekávalo. "USA jsou nesmírně silný soupeř. Rozhodly drobnosti a týmový duch mužstva. To vítězství si uhráli hráči," měl jasno po zápase.

Jednoznačnou klíčovou postavou se stal brankář Lukáš Dostál, který uchránil českou branku a zapsal čisté konto. "Gólman byl úplně na jedničku," hodnotil Rulík. "Byl připravený na hru Američanů, i když to nebylo jednoduché, protože se pořád tlačili do předbrankového prostoru, zpoza branky, nebo stříleli z rohu a zkoušeli odrazy," pokračoval.

Češi měli převahu první dvě třetiny, ale Američané postupně přidávali na ofenzivě i v počtu střel na branku. "Myslím, že to vyplynulo z toho, co nám dovolili. Šli samozřejmě do rizika. Takže obránci podporovali ofenzivní akce, zavírali mantinely a bylo strašně těžké dostat se za ně," uvedl Rulík k opatrnější třetí třetině. "V tu chvíli jsme se zaměřili na obranu a hlavně, abychom byli v těch správných místech a abychom jim nedali vyloženě nějakou gólovou šanci," dodal.

Jedinou branku dal Pavel Zacha, který prvně naskočil až do zápasu proti Kanadě. "Jsem strašně rád, že Pavel přijel na mistrovství. Byl jsem s ním v komunikaci, jel jsem za ním i do Ameriky, takže musel cítit, že je o něj v národním týmu zájem. A myslím, že to se teď jen potvrdilo," hodnotil. "Tou přesilovkou jsme si pomohli, ubránili jsme oslabení a rozhodla ta týmová soudržnost mužstva," řekl.

Česko se v semifinále utká se Švédskem, které udolalo Finsko až v prodloužení a poprvé připustilo komplikace. To, že na probíhajícím šampionátu práce nikdy nekončí, ví i trenér Rulík. "Přivezli hvězdný tým, ale Finové ukázali, že se s nimi dá hrát do prodloužení. Určitě se na ně nachystáme a budeme chtít podat co nejlepší výkon," naznačil plán pro sobotní zápas.


Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články