Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Rulík: Druhá třetina rozhodla, to byl klíč. Domácí prostředí strašně pomohlo

Českou reprezentaci dovedl na domácím šampionátu do finále, což se v samostatné éře jeho předchůdcům nepovedlo. Trenér Radim Rulík po semifinálovém utkání se Švédskem vyzdvihl produktivitu týmu i skvělé fanoušky, kteří podle něj dodali hráčům energii navíc.

Rulík si po postupu do souboje o zlato oddechl. "Že jsme se dostali do finále, to je pro všechny – celý realizační tým a hráče – velká událost," hodnotil Rulík. Poslední krok, tedy finálový duel, však bude náročný. "Je vždycky nejtěžší," uvedl.

Podle Rulíka bylo důležité, že byl český tým ve skóre neustále v kontaktu se soupeřem. "Myslím si, (že rozhodlo to), že nám neodskočili. Vedli 1:0, vedli 2:1, ale neodskočili nám. Nastoupili ohromně sebevědomě, silní na kotouči. Měli jsme z nich trochu respekt. Čekali jsme, co s námi provedou," prohlásil Rulík.

Klíčová byla podle kouče národního týmu prostřední část. "Uhráli jsme nerozhodně první třetinu. Druhá třetina rozhodla, když jsme odskočili na 5:2. To byl klíč k tomu zápasu," dodal.

Rulíkovi nevadilo, že David Pastrňák se v utkání gólově neprosadil. Brankovou odpovědnost na sebe vzali jiní. Dvakrát se trefil Dominik Kubalík i Lukáš Sedlák, jednou Ondřej Kaše, Martin Nečas a David Kämpf.

"Není rozhodující, kdo branky dá. Jsme tady jako mužstvo. Oni na něj postavili nejlepší hráče a zase se uvolnil prostor pro další lajny. Stoprocentně se to potvrdilo," řekl Rulík.

Nakonec se utkání proměnilo v divoký gólový duel. "Když Švédi dostali na 2:5, tak začali víc riskovat. Potom si šli za přesilovkami, které dostali. Dali na 3:5 a potom šli do rizika. Věděli, že nebudou mít tak zajištěnou obranu a musí se víc tlačit do útoku. Z toho pramenily ve třetí třetině brejkové situace. Vyšlo nám to," těšilo ho. Právě Sedlák dvěma sólovými úniky utkání v závěrečné třetině rozhodl.

"Každý zápas je jiný. S Amerikou to byla taktická záležitost. Amerika také přivezla výborné mužstvo a bylo to hodně taktické, skvělí gólmani na obou stranách. Někdy to tak sedne a promění se to. Produktivita byla excelentní, ta nám pomohla," uvedl.

Síla Švédů, v jejichž výběru bylo několik hvězdných obránců z NHL a další útočníci z nejlepší ligy světa, byla všeobecně vyzdvihovaná. "Domácí prostředí strašně pomohlo. To byla energie navíc do hráčů. Nevím, kdybychom nehráli doma, tak proti tak silnému týmu bychom to měli daleko těžší," ocenil Rulík podporu z publika, které opět vyprodalo pražskou arénu.

Národní tým je tak na domácím šampionátu ve finále. Zažije tak obdobnou situaci, která se naposledy udála v roce 1985, ačkoli se ještě nehrálo vyřazovacím systémem. Tehdy se v posledním hracím dni finálové skupiny rozhodovalo o celkovém vítězi v utkání mezi Československem a Kanadou.

"Nedostal jsem se na utkání, na které jsem si strašně přál, abych se dostal. Tak jsem jel stopem z Prahy, cesta tenkrát trvala šest hodin. A až potom doma jsem se dozvěděl výsledek," vzpomínal Rulík na výhru 5:3.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články