Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/24

Přidají Češi v přípravě další výhru? V odvetě s Rakouskem nastoupí gólman Frodl i uzdravený Červenka

Česká reprezentace je v přípravném období zatím stoprocentní a ve čtvrtém souboji v rámci Euro Hockey Challenge může přidat čtvrté vítězství. Po dvou triumfech nad Německem a jedné výhře nad Rakouskem ho čeká odveta s posledním soupeřem. Duel v Linci odchytá Dominik Frodl. Do duelu zasáhne i uzdravený útočník Roman Červenka. Přímý přenos utkání Rakousko – Česko sledujte na ČT2 a ČT sport Plus od 17:55.

Reprezentační trenér Radim Rulík mluví na tréninku ke svým svěřencům
zdroj: Český hokej

Ve čtvrtek na jihu Čech, kde se během tohoto týdne národní mužstvo připravuje, si Rulíkův výběr vypracoval tříbrankový náskok, který měl na své straně už zkraje druhé třetiny. Soupeře pak sice nechal po zaváhání v obraně snížit, ale i tak dovedl zápas bezpečně k vítězství. Češi dovolili Rakušanům pouze 11 střeleckých pokusů mezi tyčky.

Rulíka těšilo, že viděl ve hře zase další posun v porovnání se zápasy proti Němcům. "Myslím, že tam byl progres v situacích po buly, na to jsme se v přípravě malinko chystali. Jak hráče seznamujeme s taktikou, tak jsme probírali i ta vhazování," řekl kouč Radim Rulík, jenž se během posledního tréninku zaměřil s trenérským štábem zejména na hru v početních výhodách.

Skládání sestavy mu v posledních dnech komplikuje viróza, která dočasně postavila mimo tým Tomáše Filippiho s Romanem Červenkou, do čtvrtečního utkání pak kvůli ní nezasáhli David Tomášek a Ondřej Kovařčík. Filippi kvůli tomu návrat do sestavy urychlil, zkušený Červenka je k dispozici pro sobotní utkání.

"Je to v kabině... Prohnalo se to tam, doufáme, že se to nějak zastaví. Už čtyři hráči nám kvůli tomu vypadli z tréninku, někteří další hrají s obtížemi, také oni mají určité problémy, ale zase ne takového rázu, že by nemohli nastoupit. Uvidíme, zda to tam propukne nějak více, nebo to zastavíme. S lékaři děláme vše pro to, abychom to zastavili. A doufáme, že se z toho co nejdříve vymotáme," přál si Rulík.

"Jak člověk přijede do těch kempů, tak je hodně jednoduché si něco předávat. Ale myslím, že to není poprvé ani naposledy, že si tým něčím takovým prochází. Takže každý se bude snažit dávat si pozor a věnovat se svému tělu tak, aby nás to neskolilo," doplnil obránce Šustr.

V Linci očekává podobný obraz hry jako ve čtvrtečním utkání. "Myslím, že to bude hodně podobné. Ty styly se asi moc měnit nebudou. Pro nás to bude dobrá zkouška v tom, že si zahrajeme i venku na ledě soupeře. Těšíme se a doufám, že budeme pokračovat na téhle úspěšné vlně," připomněl Šustr, že se Češi představí venku po třech startech v domácím prostředí.

Rakušané budou jedním ze sedmičky soupeřů českého týmu i na MS v základní skupině A v Praze. "Vyhrát chcete každý zápas a je jedno, proti komu ho hrajete. Je těžké hrát proti takovým soupeřům, protože v dnešní době určitě nelze říct, že by to byli úplně outsideři. Všechny týmy v elitní skupině umí hrát hokej. Je to i pro nás dobrá škola, jak se na ty zápasy co nejlépe připravit a nic nepodcenit," zdůraznil Šustr.

Trenérům by měl zápas pomoci k vyřešení posledních případných otazníků. Po utkání na rakouské půdě oznámí škrty v aktuálním kádru a nominaci nových posil.

Další kemp čeká národní tým příští týden na Slovensku. V úterý se mužstvo sejde v Bratislavě. V pátek 26. dubna se Češi v Trenčíně a o den později v Bratislavě utkají se Slováky. Potom od čtvrtka 2. do pátku 5. května na domácím turnaji Euro Hockey Tour v Brně nastoupí postupně proti Finsku, Švédsku a Švýcarsku. Do MS v Praze vstoupí český tým v pátek 10. května zápasem proti Finsku.

Předpokládaná sestava Česka

Frodl (Klimeš)  Zábranský, Mašín, Pyrochta, J. Galvas, Šustr, Sirota, Gazda, Ščotka  Flek, Filippi, Lenc  M. Stránský, M. Špaček, Červenka  Kubík, M. Kovařčík, Rychlovský  Černoch, Kondelík, Kodýtek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články