Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Gudas: Pošťuchování s Tkachukem? Plán to nebyl. Už mi vyhrožoval, že se příště popereme

Jeho nejen fyzické souboje s hlavním tvrďákem soupeře se nesly téměř celým zápasem a obstál v nich, i když to někdy bylo z pohledu pravidel minimálně na hraně únosnosti. Radko Gudas vytvořil ve čtvrtfinále mistrovství světa v Praze proti Spojeným státům "nerozlučnou dvojici" s Bradym Tkachukem, po utkání se však navzájem oba ocenili.

Brady Tkachuk z USA v souboji s Radkem Gudasem
zdroj: ČTK/AP autor: Petr David Josek

"Je to nádherný pocit, je to super pro naše sebevědomí a pro to, jak dokážeme hrát. Myslím si, že nám to hodně pomohlo utáhnout takový zápas proti takovým hvězdám. Ale to není to, pro co jsme sem přišli," uvedl Gudas k vyšším cílům na turnaji.

Pro úspěch českého týmu byla klíčová dobře zvolená taktika a fakt, že reprezentanti nepustili soupeře do tlaku. "Skvěle jsme podrželi střed hřiště. Vůbec jsme je nepouštěli do většího tlaku ze středu. Super zahráli útočníci, že to nechali hrát tak, aby šli k nám do pásma přes mantinely, a ne přes střed. Takže to vždycky pomůže a potom jsme zahustili jednu stranu. Hokejky jsme měli na ledě v pasových liniích a podrželi jsme si to. Všichni táhli za jeden provaz a to je nádherný pocit, že tým tohle dokáže," řekl.

Od začátku zápasu si vzal "na starost" amerického tvrďáka Bradyho Tkachuka. "Nebyl (to plán). Ale když ke mně přijede, tak to je jasné, já si ho vždycky užiju. Už mi vyhrožoval, že se v zimě (v příští sezoně NHL) popereme. To je klasika," dodal pobaveně. Při odchodu do šaten po jedné z třetin si Tkachuk na Gudase počkal v chodbě na pár slov. "Pokecali jsme si o létě, jaké bude… Nebudu to moc rozebírat," smál se.

Tkachuk však po utkání Gudase za jeho práci ocenil. "Vždycky do sebe v zápase jdeme. Na ledě to je něco jiného než mimo led. Znám jeho bráchu (Matthewa), je to super kluk. Vím, že i on je super chlap, ale na ledě nikdo nezná bratra. A o tom to je. Jdeme do sebe a nikdo nikomu nic nedaruje, žádný centimetr navíc. On to udržel, já taky, dobrý zápas od nás obou," mínil.

Neustálé dohrávání a popichování hlavně s Tkachukem Gudasovi nakonec v utkání prošlo. Hranice, co rozhodčí pustí a co pískne, je však tenká. "Je to těžší než normálně. Přece jen pravidla jsou tady trošku jiná, měl jsem s tím problém na začátku a furt hledám nějakou linii. Ale myslím, že pár posledních zápasů jsem se ukáznil a že tým tolik neoslabuju. Doufám, že je to součást našeho úspěchu," hodnotil vlastní počínání na ledě.

Je nám líto, video expirovalo.
Gudasova pečlivá obrana Tkachuka

Čtvrtfinálové utkání s USA rozhodl jediný gól Pavla Zachy, od jehož těla se vystřelený puk odrazil do brány. "Je to nádhera. Ještě že nemá žádné břišáky, jinak by to prolétlo okolo," řekl Gudas v narážce na Zachovo břicho.

Nakonec stačila k postupu jedna branka, neboť Lukáš Dostál neinkasoval, což se ve čtvrtfinále stalo národnímu týmu poprvé od roku 2011. Tehdy také česká reprezentace zvítězila nad Spojenými státy, když v Bratislavě i díky hattricku Jaromíra Jágra vyhrála 4:0.

"Sleduju ho celou sezonu, takže on má tyto výkony v sobě, dokáže takové zápasy urvat v náš prospěch. Umí uklidnit situace. Je to muž na správném místě a jsem rád, že mu trenéři věří a že jim to naopak oplácí a tým za něj šlape. Ale myslím si, že tady máme trio gólmanů, z nichž by to každý dokázal. Lukáš je nejmladší a je vidět, že si za tím jde, že je hladový. Super výkon," vyzdvihl spoluhráče v NHL z Anaheimu Ducks.

Je znát, že národní tým se postupem času zlepšuje, výkon graduje a jde po vytyčené cestě trenéra Radima Rulíka. "Není to jednoduché, to je jasné. Přece jen šest zápasů za nějakých devět dní, potom dva dny volna a už se zase jede každý druhý den. Není to úplně optimální, ale máme super regenerační tým a máme tady skvělé zázemí, které nám maséři připravují," ocenil práci lidí v týmu za oponou pro tak důležitou regeneraci.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články