Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v softballu 2024 Mexiko

Pastrňák si starosti nedělá. Na tlak jsem zvyklý a v Americe je o hodně větší, tvrdí

Před play-off na domácím mistrovství světa stihl jen závěrečný zápas ve skupině proti Kanadě. Přesto byla po přesunu ze zámoří jeho přítomnost na ledě znát. David Pastrňák si užívá krátký pobyt na šampionátu a soustředí se na nadcházející duel s Američany. Přímý přenos čtvrtfinálového utkání USA – Česko sledujte na ČT sport a ČT sport Plus ve čtvrtek od 19:30.

David Pastrňák
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Český tým narazí na úvod play-off na výběr Spojených států. "Špatného soupeře ve čtvrtfinále těžko dostaneš. Určitě to je dobrý tým. Vím, že tady mají hodně ofenzivní beky. Útok ještě nevím, budeme mít mítink. Ale Amerika je vždycky silná. Ale na druhou stranu musíme hrát ofenzivní hokej, protože oni v obraně nechtějí hrát," uvedl Pastrňák.

Při souboji s Američany se mu vybavil památný duel o bronz na šampionátu v roce 2022. "Okamžitě jsem si na to vzpomněl. Dobré pro psychiku a těším se," řekl ke galapředstavení, kdy nastřílel hattrick. Naopak smolnou čtvrtfinálovou porážku národního týmu před dvaceti lety jako kdyby vytěsnil. "Rok 2004 si nepamatuju. Určitě jsem koukal, ale nepamatuju si to," nezastíral.

Také letos se česká reprezentace může opřít o silnou podporu domácího publika, které vytváří neskutečnou atmosféru. "Je to dobré pro sebevědomí, že za jakéhokoliv stavu se dokážeme vrátit do zápasu, ale určitě nechceme dohánět skóre proti Američanům. Chceme kontrolovat hru a vytvořit si náskok, dát první gól, abychom fanoušky do toho dostali, i když je to celkem jednoduché," prohlásil na adresu diváků, kteří vyprodali všechny české zápasy.

V hledišti podporují české hráče mimo jiné také jejich maminky. "Máme obrovskou radost, že můžeme hrát pro ně tady doma. Přece jen spousta z nás hraje v zahraničí. Jsou to ony, kdo musí přiletět a koukají na nás. Teď je to naopak a hrajeme doma. Maminky si to určitě užívají a jsou na nás pyšné. Takže doufejme, že je uděláme pyšnými," uvedl s výhledem na čtvrtfinále.

Pastrňák po přesunu ze zámoří už takovou únavu proti Kanadě nepociťoval. "Bylo to lepší. První den jsem nespal vůbec, ale už jsem nějaké hodiny naspal. Ještě máme (do zápasu) přes 24 hodin, takže doufejme, že se večer ještě dobře vyspím. A ještě i zítra odpoledne, jelikož hrajeme až večer. Regenerace je důležitá, ale já jsem tady v dobrých rukách. A musím poděkovat našim doktorům, a hlavně Pavlovi Kolářovi, který mě dal do kupy během jednoho dne. Takže se ohromně těším a doufejme, že se vyspím," přál si.

Na porážky z minulosti nemyslí. "Jsme tady pozitivní, koukáme dopředu. Budeme sledovat jen pozitivní věci a negativní vymazávat z hlavy," řekl. A s tlakem už je dávno sžitý. "Neřeším to. Snažím se řídit přítomností, jsem rád, že tady můžu být a pomoct klukům k vítězství. Moc daleko nekoukám," uvedl.

Statistiky Davida Pastrňáka v utkání proti Kanadě
zdroj: Wisehockey

Rýsuje se nový první útok?

Na tréninku se zdálo, že by se mohla utvořit nová první formace. Pastrňák s Pavlem Zachou totiž trénovali s Ondřejem Palátem, a ne s Romanem Červenkou. "Cokoliv nám pomůže k výhře, tak je to jedno. 'Palič' je výborný hokejista. Má dva Stanley Cupy a určitě spoustu zkušeností. Myslím, že to bude jednoduché s ním hrát. My jsme spolu už jednou hráli na světovém šampionátu, když jsem byl o hodně mladší. Ale pár tréninků jsme spolu měli, takže se známe," uvedl k možné spolupráci.

Pastrňák českému kádru věří. "Máme tady výbornou sestavu, spoustu šikovných kluků. Nesmíme na to zapomínat. Musíme se soustředit na nás, máme tady výborný tým a musíme podle toho hrát," řekl.

Od domácích diváků jde velká energie, ale také velké očekávání. "Hokej hraju, protože ho miluju. Na druhém místě jsou fanoušci. Vnímám to a užívám si, že mám možnost hrát před tolika lidmi, a pro každého malého kluka to je sen. Užívám si to, ale na tlak jsem zvyklý a v Americe je o hodně větší," prohlásil.

Dál než za první utkání play-off se však Pastrňák nedívá. "Zlato je strašně daleko. Soustředím se na čtvrtfinále. Dneska pořádně odpočinout a trochu se uvolnit a zítra na to vlítnout," dodal před soubojem s Američany.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články