Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Obrat s Norskem v příhodnou chvíli. Proti takhle houževnatému soupeři je o to cennější, ví Rulík

Z 1:3 na 6:3. Druhý zápas na mistrovství, pět bodů. Češi vstoupili do domácího turnaje dobře. Trenér Radim Rulík si váží mentálního nastavení mužstva. Za klíčový okamžik bitvy s Norskem považoval ubráněné dvojnásobné oslabení na začátku druhé třetiny. Další zápas odehrají Češi v pondělí večer se Švýcarskem. Přímý přenos nabídne od 19:40 ČT sport a ČT sport Plus.

"Ukázal se morál mužstva," potvrdil Rulík v pozápasovém rozhovoru.

První cíl se podařil, ale situace se nevyvinula podle českých představ. "Chtěli jsme vstřelit první branku, bohužel jsme pár situací nevyhodnotili dobře a dostali jsme góly a soupeř odskočil na 3:1 a přišla přesilovka 5 na 3 a následně 5 na 4. Tam to bylo úplně klíčové. Kdybychom dostali gól, bylo by to strašně těžké," upozornil kouč na svízele na začátku druhé dvacetiminutovky.

Hodně důležitý byl druhý gól v utkání v podání Romana Červenky. Kapitán týmu ve svém 200. reprezentačním utkání stihl snížit na rozdíl jediné branky ještě před první přestávkou. "Myslím, že je to lídr. A mužstvu strašně pomohl. Odehrál 200. zápas v reprezentaci a udělal strašně moc pro to, aby se ten zápas zvládl," ocenil Rulík.

Češi měli zvláště ve druhé části i díky přesilovým situacím obrovskou střeleckou převahu. "Zaslouženě jsme obrat dokonali, protože 49:11 je obrovský tlak na branku. Šli jsme si za tím," podtrhl Rulík.

Po dvoubodovém vítězství nad Finskem vybojovali další cennou výhru. V této fázi turnaje si takového průběhu a nelehkého obratu trenér považuje. "Hlavně kvůli takhle silovému a defenzivně hrajícímu týmu. Měli jsme moře situací v útočném pásmu. Všechno nám zblokovali, do všeho padali po hlavě. Proti takhle houževnatému soupeři je obrat o to cennější," prohlásil Rulík.

V přesilovkách chyběly jen góly, šance byly

Místo Lukáše Dostála nastoupil do branky Petr Mrázek. Úvod neměl vůbec snadný, ze čtyř střel třikrát inkasoval. Jeho pozici v tuto chvíli trenéři nechtějí šířeji rozebírat. "To vám včas řekneme," odvětil jen velmi stručně Rulík.

Češi nevyužili hru v početní výhodě. "Přesilovky musíme určitě zlepšit, ale myslím si, že jsme tam měli dobré střely, dobrá zakončení. Netrefili jsme to, gól jsme sice nedali, ale šance jsme měli," zdůraznil reprezentační trenér.

Ve třetí třetině kulhal po nárazu do mantinelu z ledu útočník Dominik Kubalík, ale zápas nakonec dohrál. "Nebylo to příjemné. Chvíli jsme hráli na tři pravá křídla. Nevěděli jsme, jak na tom bude. O reklamní pauze se projel po ledě a řekl, že to je v pohodě. Zápas dohrál bez omezení a komplikací, za to jsem byl samozřejmě rád," podotkl Rulík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články