Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Nestresuju se. Vždyť hrát před takovými fanoušky je unikátní, řekl hrdina zápasu Dostál

Se stoickým klidem sobě vlastním vynuloval Američany a pomohl reprezentaci do bojů o medaile. Ve třiadvaceti letech je Lukáš Dostál ústřední postavou národního týmu. Na čtvrtfinálovém vítězství 1:0 se podílel 36 úspěšnými zákroky. Tlak Spojených států, důležitost zápasu ani horko v hale – nic ho nerozhodilo. "Těch velkých zápasů v kariéře je víc, ale určitě je tohle jeden z těch, na který člověk nezapomene," řekl po duelu.

Lukáš Dostál
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Ve výrazu v obličeji i z výkonu v brankovišti z něj vyzařuje naprostý klid. Dostál svým přístupem vzbuzuje i důvěru spoluhráčů a pomohl jim do semifinále.

"Bral jsem to jako každý zápas. Vždycky se to musí překlopit na jednu, nebo druhou stranu. Vůbec to nervozitu necítím. Snažím se si to užít, protože hrát před takovými fanoušky je unikátní. Nemusí se to už nikdy podařit. Určitě se nestresuju a snažím se si to všechno užívat," řekl gólman Anaheimu.

Ve třetí třetině čelil tlaku Američanů, kteří se hnali za vyrovnáním. Z celkových 36 zákroků v ní předvedl deset, a to ještě deset pokusů zblokovali jeho spoluhráči. "Na kluky jsem strašně pyšný, protože podali fantastický výkon. Náročný to bylo, to bych lhal, když řeknu, že ne. Myslím si, že jsem ale fyzicky na to připravený, na tuto výzvu," uvedl Dostál.

V závěrečné části se na něj snažil vyzrát výjezdem zpoza branky i talentovaný útočník Trevor Zegras. Parťák z Anaheimu ale bekhendovým pokusem neuspěl. V zápase měli i prostor na krátký rozhovor.

"Trevor tam zastavil u brány, řekl jsem mu něco v tom smyslu: Ten led je na nic co? A on že ten led je strašnej. Pak mi říkal, že mi to jde a popřál hodně štěstí. Jsme kamarádi, známe se už dlouho. Bylo to přátelské," vysvětlil Dostál.

Při vyloučení Zegrase vstřelil v přesilovce vítězný gól Pavel Zacha. "V zápase jsme samozřejmě soupeři, tam neznáš bratra. Samozřejmě jsem rád, že ten trest udělal a díky tomu jsme dali gól," přidal Dostál.

Jiného spoluhráče z kádru Ducks měl na své straně a je za to rád. Radko Gudas jej chránil důrazně před případnými ataky americké hvězdy Bradyho Tkachuka. "Takové to pošťuchování mají kluci v NHL, kteří se znají dlouho. Jsem rád, že to rozhodčí nechali, protože je to součást hokeje a pro fanoušky je to samozřejmě zajímavý. Brady a Radko to prostě berou a po zápase si nakonec podají ruce. Je to sportovní. Co se stane na ledě, zůstane na ledě. Plno kluků ale Gudyho asi moc nemusí," pousmál se Dostál.

Je nám líto, video expirovalo.
Gudasova pečlivá obrana Tkachuka

Jak bylo zmíněno výše fyzicky se cítí brněnský odchovanec dobře. Kvůli horku však v Ostravě museli někteří brankáři i do nemocnice. Stalo se to Lotyši Kristersi Gudlevskisovi také polský gólman s českými kořeny Tomáš Fučík skončil na kapačkách. Vypotili několik kil při zápase.

"Snažím se mezi zápasy hodně jíst a hodně doplňovat kalorie. Já už jsem to zažil na Hlinka Gretzky Cupu v Břeclavi, tam je pomalu dvacet devět, třicet stupňů. Jsme na to zvyklý. Podmínky jsou pro každého stejné a není na co se vymlouvat. Četl jsem o tom, ale pro mě je těžké hodnotit, jaké je to v Ostravě. Nevím, kolik ztrácím tělesné hmotnosti, ale vždycky jsem schopný to hned další den doplnit," prohlásil Dostál.

Základem je doplňovat tekutiny během zápasu. "Hlavně o přestávkách jsem vypil dvě až tři jedna a půl litrové flašky," dodal český brankář, který si v den volna splní rutinu a potrénuje v posilovně. Vše má profesionálně nastavené a srovnané. A národní tým věří, že z jeho výkonů bude dál těžit.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články