Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Nervozitu vůbec necítím, za čtyři roky v Americe jsem si toho prošel hodně, ví Dostál

V sezoně udělal další výrazný krok v zámořské kariéře a svůj potenciál naplno prokazuje také na domácím mistrovství světa. Brankářská jednička národního týmu Lukáš Dostál se veze na vlně pohody, kterou prokazuje od prvního duelu proti Finsku. Přímý přenos utkání Kanada – Česko sledujte na ČT sport a ČT sport Plus od 16:00.

Je nám líto, video expirovalo.
Dostál o atmosféře při zápasech, tlaku v zámoří i nájezdech

Dostál hokejově vyzrál a od juniorského šampionátu v Ostravě a Třinci 2020 ušel kus cesty. "Nervozitu vůbec necítím. Za čtyři roky v Americe jsem si toho prošel hodně, jak na farmě, tak v NHL. Bylo tam hodně situací, kdy dostaneš call up (povolání z farmy), musíš být v podstatě vždycky připravený," uvedl.

"Hráli jsme třeba v Calgary na farmě, dostal jsem šest gólů. Okamžitě mě povolali, letěl jsem přes celou Kanadu, další den jsem hned chytal. Pak jsme hráli druhý den proti Torontu, tam jsem dostal třeba pět gólů. Pak se (John) Gibson zranil, musel jsem chytat znovu. Člověk musí být připravený, a když šance přijde, tak se v podstatě ukázat a pomoct týmu co nejvíc. To je něco, co mě hodně posunulo," dodal Dostál k tomu, jak se musel v zámoří protloukat.

Dostál se snaží udržet v pohodě i díky mentálnímu kouči. "Občas si spolu zavoláme, pobavíme se o věcech i mimo hokej. Že bych si ale musel nějak nastavovat hlavu, tak to úplně ne," řekl k psychologické přípravě.

V poslední sezoně si v dresu Anaheimu hodně zachytal. "Musím se přiznat, že jsem bral 'Gibiho' (Gibsona) jako jedničku. Šel jsem do kempu s tím, že přivedli Alexe Stalocka, který byl považován za veterána. Generální manažer mi řekl: 'Musíš si to o tu dvojku rozdat.' Pro mě to byla výzva do léta přijít co nejlépe připravený," vzpomínal Dostál na předsezonní období.

"To místo jsem dokázal získat. Ale jak začala sezona, tak jsem rozhodně nepočítal s tím, že bych mohl dostat 44 zápasů. Samozřejmě jsem za to moc rád, že jsem to zvládl. Měli jsme i nového trenéra gólmanů a ten se mi snažil udávat tempo, snažil se, aby toho tlaku na mě nebylo úplně moc. Je to obrovská zkušenost, ale ještě je přede mnou hodně práce," prohlásil.

Do předsezonního kempu Anaheimu se Dostál nijak speciálně nepřipravoval. "Trénuju ve Finsku, připravuju se vždycky v Tampere. V osmnácti jsem tam odešel a mám tam výborné zázemí, znám tam lidi okolo. Mám občas šanci trénovat s týmem okolo srpna, takže to je super. V podstatě nic jsem neměnil. Chtěl jsem mít hlavu nastavenou tak, že to jdu urvat, protože jsem věděl, že tam šance je. Jsem rád, že se to podařilo," řekl.

Dostála nájezdy baví

Dostál doslova zazářil na úvod domácího šampionátu, když v prvním utkání vychytal Finy v 65 minutách i s prodloužením a v samostatných nájezdech lapil všechny čtyři pokusy Seveřanů.

"Rozebírali jsme to s Ondrou Pavelcem, pár kluků měl na tabletu, tak mi je ukazoval. Myslím, že dva z nich udělali přesně to, co mi ukázal. Bylo to pro mě něco nového, protože já jsem se nikdy na nájezdy nějak extrémně nepřipravoval. V tom utkání nám to možná získalo bod navíc. Nájezdy mám upřímně rád, se Zegrasem, McTavishem a Carlssonem v Anaheimu vždycky jezdíme po tréninku nájezdy," prozradil.

"Baví mě to. Nejdůležitější je podle mě to, jak si hráče najedeš. Já si vyjíždím trochu výš a snažím se mít dobrý odstup, dostat si ho nablízko. Když už je blízko a mohl by třeba střílet, tak jsem patami na brankovišti. Protože je třeba plno gólmanů, kteří si třeba tak nevyjedou, hráč zpomalí, oni zajedou a najednou jsou v brankovišti. A pak je tam hodně místa na střelu, která je hodně nebezpečná. Já se snažím, aby udělali nějaký blafák," dodal ke specifické disciplíně.

Vedle nájezdů se Dostál blýskl také perfektním skokem v utkání proti Dánsku. "Jak jsem se tam natáhl. Myslím, že Ondra Palát tam naštěstí zablokoval hokejku a dal mi půlvteřinu navíc, abych tam mohl skočit. Se štěstím mi to trefilo vyrážečku. Samozřejmě člověk tomu jde naproti, někdy se to podaří, někdy ne. Byl jsem rád, že se to v tomto zápasu povedlo. Protože jak se pak ukázalo, tak tento zákrok byl ke konci důležitý," uvedl.

Na turnaji zatím zažívá spíš zápasy, ve kterých na něj nejde moc střel. "Snažím se hlavou udržet se v zápasu. Když nemám tolik střel, tak se snažím vyjít za bránu a zůstat nějak hlavou v zápasu. Už s tím problém nemám," připomněl svou etapu z finské ligy, kde se s takovými duely v minulosti už setkal.

Na závěr skupiny čekají národní tým Kanaďané. "My se na ten zápas upřímně všichni těšíme, protože to určitě bude super prověrka proti fantastickému týmu. Mají celý tým složený z hráčů NHL. Bude to určitě zápas, co nám ukáže také plno věcí, abychom se před play-off připravili. Bude to pro nás skvělá výzva," řekl.

"Těším se na to, jsou to výborní hráči. Beru to tak, že moje kariéra je úplně na začátku a to jsou momenty, které mě do budoucna budou posouvat," dodal Dostál.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články