Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

My tomuto týmu věříme. Musíme pokračovat v dobré obraně, velí Josi před finále

Jako kapitán dovedl Švýcary do dalšího finále po šesti letech. Roman Josi znovu táhne výběr helvétského kříže za zlatým snem. Švýcarsko udolalo Kanadu 3:2 po samostatných nájezdech a v souboji o celkový triumf na mistrovství světa vyzve českou reprezentaci. Přímý přenos utkání Švýcarsko – Česko sledujte na ČT sport a ČT sport Plus v neděli od 19:40.

"Měli v přesilovkách několik dobrých příležitostí při hře pět na pět a poté čtyři na tři (v prodloužení). Odvedli jsme dobrou práci v oslabení. Prodloužení nabízí hodně emocí a situací nahoru dolů. Ale zvládli jsme to, a to je skvělé," hodnotil Josi.

Velkou zásluhu na postupu měl brankář Leonardo Genoni. "Je vynikající. Pokaždé, když je na šampionátu, chytá skvěle," řekl Josi. Přitom v NHL nehraje. Proč tomu tak je? "Dobrá otázka. Říkám to o něm už dlouhou dobu, nevím, proč se nikdy do NHL nedostal. Na každém šampionátu patří k nejlepším brankářům. Ve Švýcarsku má snad deset titulů, je výjimečným brankářem," prohlásil na adresu Genoniho, jenž vychytal sedm titulů ve švýcarské lize.

V utkání se blýskl také Kevin Fiala gólem, asistencí a proměněným nájezdem. V turnaji už má třináct bodů (7+6). "Hrál zase skvěle. Je nesmírně technicky nadaný. Je vynikající v přesilovkách. Připojil se později, což nikdy není jednoduché s časovým posunem. Je skvělé, jak přesto hraje," dodal Josi.

Statistiky Romana Josiho a Kevina Fialy v utkání proti Kanadě
zdroj: Wisehockey

Švýcaři si v utkání pomohli početními výhodami, dvě zužitkovali. "Přesilovky byly dobré. Myslím, že jsme hráli dobře i ve druhé třetině, ale oni jednou skórovali. Poté jsme herně trochu ztráceli. Ale hráli jsme s Kanadou, mají skvělé přednosti a skvělou ofenzivu. Tvrdě jsme bránili, Leo (Genoni) měl několik neuvěřitelných zákroků. Mohli jsme hrát trochu ofenzivněji, ale není to vždycky tak jednoduché proti takovému týmu," uvedl Josi.

Švýcaři mají v týmu několik hráčů, kteří zažili smolné finále v roce 2018, kdy Švýcarsko podlehlo Švédsku 2:3 po samostatných nájezdech. "My tomuto týmu věříme. Vždycky, když přijedeme na šampionát, máme jasný cíl. Snažíme se zlepšovat jako tým. Byl to týmový výkon stejně jako (ve čtvrtfinále) proti Německu. Každý blokoval střely a bojoval v nepříjemných prostorech. Tak se vyhrávají zápasy. Naše obrana byla dobrá, musíme v tom pokračovat," řekl Josi.

Kapitán Švýcarů očekává těsné finále, rozhodovat budou maličkosti. "Detaily. Bude to náročné. Čeká nás domácí Česko. Mají skvělé mužstvo, několik výborných hráčů. Potřebujeme si dobře odpočinout a soustředit se na zítřek. Zároveň si to budeme chtít užít, je to finále a bude to zábava," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články