Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP ve vodním slalomu 2024

MS 2004: Nová arena, vítězná jízda ve skupině a trpký nájezdový konec ve čtvrtfinále

Praha hostila vyvrcholení mistrovství světa po dlouhých dvanácti letech a očekávání s nově otevřenou libeňskou arenou byla velká. Po šestizápasové vítězné jízdě v základní a osmifinálové skupině český hvězdný tým vedený Slavomírem Lenerem narazil ve čtvrtfinále. Smolný nájezdový příběh s americkým "katem" českých nadějí Andy Roachem zřejmě znáte...

Jaromír Jágr na domácím MS 2004 v utkání s Kanadou
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Český tým s Jaromírem Jágrem, Tomášem Vokounem, Martinem Strakou, Václavem Prospalem a dalšími hvězdami z NHL procházel turnajem na výbornou. Základní skupinu svěřenci Slavomíra Lenera a jeho asistentů Vladimíra Růžičky a Antonína Stavjani vyhráli s přehledem. Výhry nad Lotyšskem, Kazachstánem a Německem zajistily celkové skóre 15:2. 

Rozjetý národní tým pokračoval také v osmifinálové skupině. Přišla vítězství nad Švýcarskem a Rakouskem a vrcholem byla jednoznačná práce s Kanaďany. Na triumfu 6:2 se podílel dvěma brankami Josef Beránek, ale v duelu se zranil bek Jaroslav Špaček.

"Vždycky chcete před čtvrtfinále hrát těžký zápas, což Kanada papírově byla, ale na naše mužstvo to bylo na skóre až moc jednoznačné vítězství. Možná jsme potřebovali ztratit jeden bod a zaváhat i během té skupiny, protože pak přišla Amerika a my jsme věděli, že to bude těžký," vzpomínal kouč Lener ve speciálním dílu Archivu Z.

Je nám líto, video expirovalo.
Archiv Z 2004: Česko - USA

"Pro nás utkání s Kanadou bylo tak vypjaté, že jsme ho strašně chtěli vyhrát, co nejvíc to půjde, abychom postoupili dál do nejvyšších bojů s nějakým tím puncem toho výborného mužstva," řekl tehdejší reprezentační obránce Jiří Šlégr.

V každém utkání reprezentace diktovala tempo hry a ani jednou v turnaji neprohrávala. Dokonce ani ve smolném čtvrtfinále, v němž srovnali Američané z 0:2 na 2:2 a rozhodly až nájezdy. "Jak to říkal Jirka, to mužstvo šlo, chtělo možná až moc. Šlo až na hranu, ale to nemůžete říct jako trenér, kluci teď nehrajte, teď to vypustíme poslední třetinu," uvedl Lener. 

Pověrčivost s bílými dresy

Do čtvrtfinále postoupil český tým bez porážky, přičemž všechny zápasy turnaje odehrál v bílých dresech. "Myslím, že by ani dnes nebyl nikdo, kdo by to změnil. To by prostě nemohlo projít. Přestože jsou červené barvy považovány za agresivnější barvu, ale bílá byla vyhrávací, tak tam nebylo co řešit," připomněl Lener, který dělal asistenta trenéra dřív v Calgary a Floridě.

V klíčovém duelu turnaje sázka na úspěšnou barvu nezafungovala. Český tým sice vedl po brankách Martina Škouly a Jaromíra Jágra. Ale o srovnání se postarali a domácí celek nahlodali Richard Park a Erik Westrum. Jediný nájezd pak proměnil obránce z německého Mannheimu a nájezdový specialista Andy Roach.

V penaltové loterii nevídaně čtyřikrát zazvonila tyč včetně pokusu Jaromíra Jágra. Roach v poslední sérii blafákem do bekhendu překonal Vokouna a Jiří Dopita v posledním nájezdu nedokázal odpovědět.

Ticho, smutek a pak děkovný pokřik

"Nejvíc mě mrzelo, že jsem viděl tu halu, která na tisíc procent věřila, že postoupíme, že najednou byl konec. Hala byla zamrzlá, ale po chvíli začala fandit a klukům děkovat, o to to bylo silnější. Emoce byly díky divákům a mužstvu ještě silnější," vzpomněl si Lener na pokřik 'Hoši, děkujem'. 

"Turnaj byl úžasný, krásně jsme ho prošli, jak si to asi lidé představovali. Lidé byli natěšení, že půjdeme až do finále, popřípadě vyhrajeme, a najednou jeden nájezd to celé úplně změnil. Poprvé v životě jsem zažil, že takto velká hala natřískaná lidmi, kteří fandí, najednou úplně ztichne. Kdo má v sobě trochu emoce, tak po děkovném skandování diváků ty slzy se tam vždycky objeví," přidal Šlégr. 

"Nikdo si určitě nepředstavoval, že vypadneme hned v prvním zápase play-off. Prohráli jsme si to sami, vedli jsme 2:0 a nedokázali jsme udržet vedení. Obrovské zklamání," řekl tehdy po zápase Jágr.

Divácký rekord

Z individuálního pohledu se na mistrovství dařilo Jágrovi a Martinu Ručinskému, kteří se dělili o třetí místo v kanadském bodování turnaje, přestože odehráli o dva zápasy méně než nejlepší soupeři. Oba nasbírali devět bodů za pět gólů a čtyři přihrávky.

Finále pak ovládla Kanada, která přehrála Švédsko 5:3. A to měla ve čtvrtfinále s Finskem namále, když třikrát prohrávala, ale nakonec soupeře udolala gólem Danyho Heatleyho 5:4 v prodloužení.

Šampionát vytvořil nový divácký rekord v právě otevřené aréně s návštěvností 552 097 diváků. Ten se ještě posunul v roce 2015 a letos je opět na spadnutí. Na českých mistrovstvích světa byla vždy bouřlivá atmosféra a v roce 2004 chyběl pouze výsledek národního týmu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články