Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Příbramský půlmaraton

Když zahrajeme jako proti Kanadě, máme šanci na semifinále, říká Špaček

Výkon, jaký převedli proti Kanadě, by českým hokejistům měl pomoci do semifinále světového šampionátu. O tom je před večerním čtvrtfinále s USA přesvědčený obránce David Špaček. Ten si užívá svůj první seniorský šampionát a nechtěl by zažít kruté vyřazení s Američany, jaké musel před dvaceti lety v Praze ustát jeho otec Jaroslav.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejisté USA přijeli z Ostravy do Prahy vlakem

Američané sice už od roku 1960 čekají na zlato z MS, ale od roku 2013 posbírali čtyři bronzy a na posledních třech šampionátech si pokaždé dokázali proklestit cestu mezi nejlepší kvarteto.

"Bude to silný soupeř. Ale teď naposledy jsme se poměřili s Kanadou a myslím, že jsme odehráli dobrý zápas. Když předvedeme podobný výkon, určitě máme šanci postoupit," připomněl Špaček úterní bitvu, v níž nakonec slavil soupeř po výsledku 4:3 v prodloužení.

Sám byl v zápase hodně vidět a připsal si dvě asistence. "Určitě to pomůže sebevědomí. Ale snažím se hrát každý zápas stejně a podávat pořád stejně kvalitní výkon," uvedl jednadvacetiletý Špaček.

Na kontě už má čtyři nahrávky a mezi českými beky je stejně produktivní už jen zkušený Jakub Krejčík s bilancí gólu a tří přihrávek. "Každým zápasem se cítím líp a líp. Snad to takhle bude pokračovat," přál si Špaček, jenž patří Minnesotě, ale na šanci v NHL zatím čeká a poslední sezonu strávil na farmě v týmu Iowa Wild.

Přes svůj věk má důvěru reprezentačních trenérů a chodí i na přesilovky. Spolu s ním přitom byla na ledě útočná esa jako David Pastrňák či Pavel Zacha. "Jsou to velcí hráči. Je čest si s nimi zahrát. Snažím se jim to rozdávat, a když mám možnost, tak vystřelím," popsal Špaček.

Večer nebude chtít dopustit, aby zažil to, co otec Jaroslav. Trojnásobný mistr světa a olympijský vítěz z Nagana byl totiž členem týmu, který ztroskotal na MS v Praze ve čtvrtfinále právě na Američanech. Češi tehdy ztratili vedení 2:0 a pak neuspěli v nájezdech.

"Říkal mi, že tu před dvaceti roky hrál, ale ještě jsme se o tom nebavili. Ani mi o tom neříkal. Doma si moc hokejových historek nevyprávíme. Byl mi tehdy rok. Ale ani zpětně jsem to neviděl. Na staré sestřihy jsem nikdy moc nekoukal. Určitě nám ale bude fandit, abychom je tentokrát porazili," uvedl Špaček.

Během turnaje spolu oba hodně mluví. "Kromě jednoho dorazil taťka na všechny zápasy. Vždycky jsme se pak sešli a řekl mi, co bylo dobré a co špatné. A většinou pogratuloval k výhře. Voláme si každý den. Trochu to rozebíráme, ale spíš mě nechává být. Už mi moc nechce radit a tlačit na mě," přiblížil Špaček.

Kdyby se historie opakovala a došlo na nájezdy, po vzoru otce, který byl vyhlášeným specialistou, by si věřil, ale ví, že přednost by měli jiní. "Nejsem odborník jako taťka. Asi bych si troufl, ale máme v týmu zkušenější hráče, kterým bych to asi přenechal," podotkl Špaček.

Od otce dostává rady právě i v souvislosti s nájezdy. "Vždycky mi říká, abych naznačil střelu a pak šel do bekhendového blafáku jako Ondra Kaše. Ale já to mám radši zleva," uvedl Špaček.

Češi mají pro večerní zápas jednu velkou jistotu  obrovskou podporu diváků. Na zteč je bude hnát vyprodané hlediště, stejně jako v každém z jejich dosavadních vystoupení na turnaji. "Fanoušci chodí na každý zápas a neskutečně nás to žene vpřed. Jsme za to moc rádi," řekl Špaček.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články