Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

IIHF zveřejnila kandidáty na cenu pro hráče sezony, mezi finalisty jsou i Červenka s Dostálem

Hned dva čeští hráči ze zlatého týmu na domácím světovém šampionátu nechybějí ve finálové šestici ankety Mezinárodní hokejové federace (IIHF) o nejlepšího světového hráče sezony. Vedle kapitána české reprezentace Romana Červenky je ve výběru také brankář Lukáš Dostál. Stříbrné Švýcarsko zastupují Kevin Fiala a Roman Josi, zbylými dvěma adepty jsou Švéd Erik Karlsson a John Tavares z Kanady.

Vítěz druhého ročníku ankety bude oznámen v pondělí 17. června. Před rokem se z triumfu radoval kanadský útočník Connor Bedard, mezi finalisty byl i český forvard Dominik Kubalík. Příslušná komise IIHF vybrala šestici finalistů na základě jejich dovedností, odhodlání, týmového úspěchu a charakteru na ledě i mimo něj v uplynulé sezoně.

Osmatřicetiletý Červenka i o patnáct let mladší Dostál se výrazně podepsali pod český triumf na MS v Praze. Červenka nasbíral v deseti zápasech turnaje 11 bodů za tři branky a osm asistencí, v klubové sezoně si dvojnásobný světový šampion připsal 40 bodů ze 47 utkání v dresu švýcarského týmu Rapperswil-Jona.

Dostál na MS udržel včetně finále třikrát čisté konto, získal cenu pro nejlepšího brankáře turnaje a novináři jej stejně jako Červenku zařadili do All Star týmu. Ve své první kompletní sezoně NHL odchytal za Anaheim 44 zápasů.

I další finalisté ankety se výrazně prosadili na šampionátu v Česku. Fiala a Josi pomohli Švýcarsku k zisku stříbrných medailí, přičemž Fiala byl druhým nejproduktivnějším hráčem turnaje a Josi nejproduktivnějším obráncem akce. Fiala převzal i cenu pro nejlepšího útočníka, MVP turnaje a nechyběl v All Star týmu. Josi se stal nejlepším obráncem a také byl zařazený do ideální sestavy MS.

Obránce Karlsson dovedl jako kapitán Švédsko k zisku bronzových medailí, v zápase o třetí místo Seveřané přehráli Kanadu vedenou Tavaresem.

Zdroj
ČT sport, ČTK, iihf.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články