Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Francouz ukončil kariéru a těší se na roli experta ČT. Hokeji jsem vděčný za úžasné zážitky, říká

Gólman Pavel Francouz řekl definitivní sbohem své aktivní kariéře. Vítěz Stanleyova poháru z roku 2022 s Coloradem v této sezoně ze zdravotních důvodů nechytal. Účastnil se čtyř světových šampionátů a olympijských her 2018 v Pchjongčchangu, před devíti lety pomohl Litvínovu k extraligovému titulu. Ve 33 letech načíná novou etapu života, na nadcházejícím mistrovství světa se stane expertem České televize.

Pavel Francouz ukončil hokejovou kariéru
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

"Všichni asi tušíme, proč jsme se tady dnes sešli. Chtěl bych oficiálně oznámit konec aktivní gólmanské kariéry. Je to něco, k čemu jsem poslední rok směřoval. Je to nepříjemná, smutná záležitost, ale spíše se na to snažím koukat tak, že něco končí a něco nového začíná. Doufám, že mám ještě před sebou dlouhý život a spoustu radostí," řekl loučící se Francouz.

Teď se chce věnovat rodině a malé dceři. Rád by spolupracoval s Coloradem a na blížícím se mistrovství světa v Praze bude jedním z expertů České televize ve studiu. "Chtěl jsem na domácím šampionátu působit jako hráč, to bohužel není možné. Atmosféru si tak užiju alespoň takhle z druhé strany," uvedl Francouz.

Šéfkomentátor ČT Robert Záruba o spolupráci s Pavlem Francouzem

"Jsme dohodnotí zhruba od začátku sezony. Patřil do skupiny hráčů s výbornými předpoklady pro televizní spolupráci. Nepředpokládal jsem, že se ale všechno vyvine tak rychle, netušil jsem, jak vážné je jeho zranění."

"Pavel bude během MS ve studiu v Praze na místě tzv. 'druhého' experta. V minulých dnech se byl podívat na Kavčích horách na Buly hokej živě. Vedle Jakuba Voráčka a Rostislava Olesze se stane dalším špičkovým hráčem de facto současné éry, který se zapojí do hokejového programu ČT."

Při pohledu na krátké video s průřezem jeho kariéry si prý uvědomil, jak rychle vše uteklo. "Byla to zábava. Někdy to bylo těžké, ale byly to úžasné časy a jsem vděčný sportu lední hokej za úžasné zážitky," uvedl odchovanec plzeňského hokeje.

Že se blíží konec kariéry, si Francouz uvědomil již loni v létě, kdy při přípravě na další sezonu zjistil, že mu zdravotní problémy nedovolují se ideálně připravit.

"Nebylo to těžké rozhodování. Tělo vlastně rozhodlo za mě. Nejtěžší bylo možná poprvé v kariéře ho poslechnout a nezavřít mu pusu nějakým práškem na bolest. Tělo mi dalo několik šancí dostat se až k vrcholu, za což jsem mu vděčný. Zároveň jsem si uvědomil, že už to nemůžu dál pokoušet. Mám před sebou ještě normální život. Chci být aktivní sportovec s kamarády, s dcerou," řekl Francouz.

"Vrcholem kariéry bylo logicky vítězství ve Stanley Cupu, to je něco, co bych si jako dítě nedokázal ani představit. Zisk Masarykova poháru s Litvínovem byla pohádka. Bylo to skvělé, byli jsme trošku podceňovaný tým. Vzpomínám ale na spoustu momentů," řekl Francouz a poukázal na své starty v reprezentačních týmech všech kategorií. Jen litoval, že v národním týmu nezískal na žádné akci medaili.

Francouz působil v zámoří od roku 2018, dvě sezony mu však výrazně poznamenaly zdravotní problémy. Do ročníku 2020/21 nezasáhl kvůli operacím kyčle. V další sezoně Avalanche pomohl k triumfu v play-off. Francouzova bilance v NHL se tak zastavila v základní části na 73 zápasech, ve 44 z nich pomohl Coloradu k výhře. V play-off zasáhl do 13 utkání a slavil s Avalanche osm vítězství.

V extralize chytal za Plzeň, Třinec a Litvínov. Před NHL působil i v KHL, tři sezony strávil v Čeljabinsku.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články