Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Červenka získal cenu IIHF pro hráče sezony, Dostál skončil třetí

Kapitán české reprezentace Roman Červenka zvítězil v anketě Mezinárodní hokejové federace (IIHF) o nejlepšího světového hráče sezony. Dvojnásobný mistr světa, který letos dovedl národní tým k triumfu na domácím šampionátu v Praze, se stal druhým vítězem ankety po kanadském útočníkovi Connoru Bedardovi. Třetí místo v letošním hlasování obsadil český brankář Lukáš Dostál.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih utkání Švýcarsko – Česko

Jména finalistů nominovaných na základě jejich dovedností, odhodlání, týmového úspěchu a charakteru na ledě i mimo něj v uplynulé sezoně oznámila IIHF před týdnem. Osmatřicetiletý Červenka získal v hlasování zástupců více než stovky médií z dvaceti dvou zemí 31,3 procenta hlasů a těsně předstihl švýcarského obránce Romana Josiho. Kapitán stříbrného týmu z pražského šampionátu obdržel o jedno procento hlasů méně.

Třetí místo obsadila další z opor českého týmu na mistrovství světa, brankář Lukáš Dostál. Čtvrtý skončil švýcarský útočník Kevin Fiala, do elitní šestice se prosadili ještě švédský obránce Erik Karlsson a kanadský útočník John Tavares. IIHF zveřejnila konkrétní pořadí jen na prvních čtyřech místech.

Červenka i o patnáct let mladší Dostál byli nominováni zejména díky jejich zásluhám na českém triumfu v Praze. Červenka nasbíral v deseti zápasech 11 bodů za tři branky a osm asistencí. V klubové sezoně si v dresu švýcarského týmu Rapperswil-Jona připsal 40 bodů ze 47 utkání.

Dostál na MS udržel včetně finále třikrát čisté konto, získal cenu pro nejlepšího brankáře turnaje a novináři jej stejně jako Červenku zařadili do All Star týmu. Ve své první kompletní sezoně v NHL odchytal za Anaheim 44 zápasů.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články