Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Červenka: Tým měl vnitřní sílu. Tlak byl obrovský, protože nechceš přijít o šanci

Jako kapitán dovedl národní tým k sedmému triumfu na světovém šampionátu v samostatné éře a celkově třináctému v historii. Roman Červenka si po čtrnácti letech zopakoval zlatou radost na mistrovství světa. Tentokrát ale považoval titul za speciální, protože ho získal doma.

Kapitán Roman Červenka se zlatou medailí
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Neskutečný zápas. Víš, že jsi hrozně blízko, a ten tlak je obrovský. Nechceš o tu šanci přijít. Já jsem věděl, že pro mě se už opakovat nebude. Tlak byl velký, ale zvládli jsme to," hodnotil Červenka finálovou výhru 2:0 nad Švýcarskem.

Finále se hrálo dlouho bez branek. "Cítíš, že je to o jednom gólu. Pak se ukázal hráč jako David (Pastrňák) v pravou chvíli a to je to, co jsme potřebovali. Ale celý turnaj jsme hráli jako tým. To bylo důležité. Když přijeli kluci (ze zámoří), tak tam pořád byla obětavost pro ten tým a v turnaji jsme se zlepšovali. V play-off jsme sehráli skvělé zápasy proti těžkým soupeřům," řekl k faktu, že Pastrňák vstřelil vítězný gól až v 50. minutě.

"Jak padl gól, tak jsem už věřil, že to už nemůžeme pustit. Všichni hráči si zaslouží velký respekt, protože jsme hráli opravdu jako tým, jinak turnaj nemůžeš vyhrát," prohlásil. "Pro mě je speciální vyhrát to doma. Podpora lidí, co tady předvedli, to bylo neskutečné. Díky nim jsme zápasy dokázali otočit," řekl k fanouškům. "Každý zápas tady byl speciální. Věděli jsme, že tady je sedmnáct, osmnáct tisíc lidí. Dostane to z tebe úplné maximum," dodal Červenka.

Reprezentace nakonec na turnaji neprohrála ani jedno utkání v základní hrací době. "Věřili jsme, že můžeme zvládnout velké věci, že můžeme porazit každého. Každý další zápas byl nový test. Pak přijeli kluci, zapadli skvěle do týmu a zase dali ještě větší jistotu. Nikdo si nepřipouštěl, že v daný den play-off by měl pro nás turnaj skončit," řekl. "Když hraješ srdcem, máš skvělé hráče a sejde se to všechno, tak turnaj můžeš zvládnout," prohlásil Červenka.

Velkou oporou na turnaji a zejména ve vyřazovacích zápasech se stal třiadvacetiletý brankář Lukáš Dostál. "Neskutečné. V něm byla taková jistota, hlavně v play-off. Máš v něm tu jistotu. Zaslouží si to za to, jak pracuje a jaký je to kluk. Strašně mu to přeju a bez něj bychom tady nebyli," chválil Červenka se zlatou medailí na krku.

U vítězného týmu byl Červenka také před čtrnácti lety v Německu. "(Mistrovství světa) 2010 bylo zase úplně jiné. Tam se nedařilo a ten tým nebyl tak silný jako tady. Tady jsme věděli, že tu sílu už máme. Myslím si, že jsme přehráli Ameriku, dá se říct, že jsme přehráli Švédy. Takže sebedůvěra v týmu byla, ale pro mě bylo těžké to, že jsi blízko. Hraješ finále doma, tlak je velký. I když si ho člověk nepřipouští, nechceš šanci promrhat," uvedl.

Nakonec se podle Červenky ukázala síla mužstva. "Byl to speciální turnaj. Když jsi součástí týmu a kabiny, tak to cítíš, když tam je vnitřní síla. Někdy tam je, někdy tam není. Letos tam byla. Bylo to úžasné," zdůraznil. "Od prvního dne, kdy jsme se sešli v Praze, tak si to sedlo. Šli jsme za tím a povedlo se to," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články