Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Kooperativa NBL 2024/2025

Bod na Jágra? Všechno je výzva, ale v hlavě tyto věci nemám, říká Červenka

Má za sebou další galapředstavení v reprezentačním dresu. A čtyřmi asistencemi se výrazně přiblížil k Jaromíru Jágrovi. Kapitán národního týmu Roman Červenka přispěl čtyřmi asistencemi k výhře 4:1 nad Velkou Británií. Na osobní bodové konto však nehledí, stará se jen o týmový úspěch. Přímý přenos dalšího utkání české reprezentace proti Kanadě sledujte na ČT sport a ČT sport Plus v úterý od 16:00.

Červenka se zlepšil v historickém bodování reprezentantů na mistrovství světa na 74 bodů a jediný bod ztrácí na sedmého Jágra, před nímž jsou už jen Vladimír Zábrodský (81), Ivan Hlinka (85), Josef Maleček (86), Václav Nedomanský (92), Jiří Holík (94) a Vladimír Martinec (109).

"Je to pěkné, ale jsme tady kvůli něčemu jinému. Samozřejmě, všechno je výzva, ale já v hlavě tyto věci nemám. Ani mít nemůžu. Snažíš se hrát nejlépe, jak umíš, a hlavně vyhrávat zápasy," prohlásil Červenka, jenž už na šampionátu nasbíral osm bodů.

Češi zvládli na turnaji další duel, tentokrát bez komplikací. "Když s těmito soupeři nevedeš, nedáš rychlé góly, pak musíš otáčet, stojí tě to spoustu sil. Ve druhé třetině jsme se nechali párkrát vyloučit, rozkouskovalo se to, mohli jsme něco pošetřit," mrzely však Červenku zbytečné fauly a následná oslabení.

Na šampionátu tým zaváhal jen se Švýcarskem, naopak s outsidery si nakonec vždy poradil. "Myslím, že v tomto případě hraje strašně moc to domácí publikum. Je tady sedmnáct tisíc lidí na každý zápas a je jedno, s kým hraješ. A i když se to nevyvíjí dobře, tak jdeš po otočení (výsledku), v tom vidím největší rozdíl. Protože takových zápasů jsem už pár zažil a některé se samozřejmě otočí, některé ne. Pokud třeba Norové nebo Dánové brzy vedli, tak víš, že máš čas, že ti lidi pomůžou a že to půjde," uvedl.

"Když to vezmu k celé skupině, tak je to strašně důležité, protože vždycky nějaké ztráty byly. A i když jsme měli teď těžké zápasy, tak jsme je zvládli otočit a máme z toho plný počet bodů, což třeba může na konci rozhodovat," řekl k výhledu na čtvrtfinále.

Otázka síly soupeře na úvod play-off je podle Červenky důležitá. Už nyní má národní tým jistotu, že ve skupině nebude horší než třetí, vyhne se tedy vítězi ostravské skupiny. "Nezaměřujeme se na to, ale co si budeme povídat. Spíš je tady takové to soustředění, zápas od zápasu, abys zvládl to povinné. Čeká nás Kanada, myslím, že to je ideální test před čtvrtfinále. A uvidíme, jak se to celé zamotá nebo nezamotá a jak to vyjde," dodal.

"Uvidíme, jak na tom jsme. Máme Švýcary a Finy za sebou, už uběhla nějaká doba. A náš plán byl, abychom se zlepšovali, než dojde na čtvrtfinále, abychom hráli lépe jako tým a vypilovali detaily. Kanada na to bude ideální test," prohlásil.

Kromě Martina Nečase, který se už představil v utkání s Velkou Británií, by mohli mužstvo doplnit hvězdný David Pastrňák s Pavlem Zachou, pokud projdou v Bostonu zdravotní prohlídkou. "Kdo by si nechtěl zahrát s jedním z nejlepších hráčů na světě? 'Zachič' měl také výbornou sezonu, hráli spolu. Ale nepředbíhal bych, uvidíme, jak to bude," nechtěl Červenka spekulovat, zda případně bude nastupovat s oběma v jednom útoku.

"Když nebudeme hrát dobře týmově v důležitých momentech, tak je to těžké. Ale faktor 'Pasty' ti může v důležitých momentech strašně pomoct," uvedl. Přesto je podstatné hrát jako tým. "Bez toho to nejde, i když tady 'Pasta' bude. Ale on ti pak udělá rozdíl a může rozhodnout. Týmovost tam musí být, hrát jeden pro druhého. Plus tam máš skvělou kvalitu, která přijela (Nečas) a jestli přijede (Pastrňák a Zacha)," dodal.

Červenku stejně jako celý tým těší hlasitá podpora fanoušků. "Hlavně v těch zápasech, kdy by tě to mohlo třeba trochu ukolébat, tak je to taková extra energie. Lidi si to užívají, a když vedeme, tak my (si to užíváme) s nimi. Hlavně v těch zápasech, kdy bychom měli papírově vyhrát, tak je to strašně důležité," ocenil diváky v pražské aréně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články