Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Derby s emocemi pro Česko. Vítězný obrat proti Slovensku zařídil dvougólový Sedlák

Národní tým zvládl vstup do mistrovství světa. Svěřenci trenéra Kariho Jalonena se Slovenskem dvakrát prohrávali, ale nakonec derby bývalých federálních partnerů otočili a v Rize zvítězili 3:2. Dvěma góly se blýskl Lukáš Sedlák, kapitán Roman Červenka vsítil padesátou branku v reprezentaci.

Pardubický útočník Sedlák si přenesl dobrou formu z extraligové sezony a také prokázal klid v zakončení ve dvou klíčových pasážích. Nejprve v oslabení po kooperaci s Jakubem Flekem objel bránu slovenského brankáře Stanislava Škorvánka a po výjezdu u tyčky zasunul puk o jeho beton za čáru.

Při druhé pozici zase zužitkoval početní výhodu po perfektní kombinaci mezi Davidem Tomáškem a Dominikem Kubalíkem po akci na jeden dotek a navázal na předchozí parádní souhru Kubalíka s Červenkou.

Obě herní situace, které vedly k vítěznému obratu národního týmu, se zrodily z několika kritických momentů, které přinesla první třetina. V úvodní části byl duel hodně vypjatý a za prvních dvacet minut hry nabídl hned 29 trestných minut.

Emoce do zápasu vnesl slovenský obránce Patrik Koch, jenž trefil Filipa Chlapíka ramenem do hlavy, ale rozhodčí nevylučovali. Dalším problematickým střetem byl zákrok Mislava Rosandiče, který zase srazil Jiřího Černocha úderem kolena na koleno. V druhém případě už slovenský bek obdržel trest na pět minut a do konce utkání. Černoch poté sice odešel do kabin, ale na druhou třetinu byl připraven a utkání dohrál.

"Je to dobrý vítězný pocit. Byl to divoký začátek. V první třetině se stalo hodně věcí. Myslím si, že v druhé třetině jsme hráli docela dobře, kontrolovali jsme to. Byl to dobrý zápas pro nás. Jak jsem říkal, možná Slováci byli o malinko lepší v první části. Ale potom ve druhé a třetí třetině se mi líbilo, jak jsme hráli. Sedlák odehrál opravdu dobrý zápas. On je bojovník. Vyhrává souboje, dal důležité góly," hodnotil Jalonen.

Češi mohli náskok navýšit, ale Škorvánkovi několikrát pomohla branková konstrukce. Nejprve tečoval Chlapík střelu Jana Košťálka do břevna, poté prošel klouzající puk po nahození Jakuba Zbořila do tyče a největší smůlu měl Filip Chytil. Útočník New Yorku Rangers poslal kotouč do tyče, od ní se odrazil do druhé a poté ven před branku.

V české brance nastoupil Šimon Hrubec, ale zkušený brankář se nevyvaroval velké chyby, která stála národní tým gól na 1:2. Po nahození Rosandiče si chtěl puk přikrýt lapačkou, ale puk si nešťastně srazil do vlastní brány.

"Je to fakt jeden puk z milionu. Puk místo toho, aby byl na placku, tak se zvednul. Plácl jsem ho hokejkou ze shora, když stál a chytil úplně jinou sílu, než kterou jsem očekával. V podstatě jsem si ho vystřelil sám sobě mezi nohy. Moc nevím, co bych udělal jinak. Tam jde jen o to, jestli se vám puk postaví, nebo ne. A puk se mi poprvé v kariéře postavil," pokrčil rameny jednatřicetiletý gólman.

Poprvé ho překonal talentovaný Martin Chromiak ránou v přesilové hře. V druhé polovině zápasu si však Slováci už výraznější střeleckou pozici až na pokus Pavla Regendy nevypracovali.

Mistrovství světa v hokeji – skupina B (Riga):

Česko – Slovensko 3:2 (3:2, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Červenka (D. Kubalík, Chytil), 14. L. Sedlák (Flek, Kundrátek), 19. L. Sedlák (D. Kubalík, Tomášek) - 5. Chromiak (Kňažko, Cehlárik), 11. Rosandič (Lantoši). Rozhodčí: Fernandez (USA), Schrader (Něm.) - Briganti (USA), Kroyer (Dán.). Vyloučení: 3:1, navíc Rosandič (SR) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 7800.

Česko: Hrubec - Kundrátek, Kempný, Košťálek, T. Dvořák, J. Zbořil, Jordán, Knot, Němeček - D. Kubalík, Chytil, Červenka - Smejkal, M. Špaček, Chlapík - Tomášek, L. Sedlák, Sobotka - O. Beránek, Černoch, Flek. Trenér: K. Jalonen.

Slovensko: Škorvánek - P. Koch, Kňažko, Grman, M. Ivan, Rosandič, Jánošík, Gajdoš - Pánik, Hrivík, Kelemen - L. Hudáček, M. Sukeľ, Cehlárik - Chromiak, Tamáši, Regenda - Okuliar, Čacho, Lantoši. Trenér: Ramsay.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články