Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Švýcarský supertým znovu narazil na svůj kryptonit, Němce dovedli do semifinále Sturm s Peterkou

Podruhé za sebou vyhráli Švýcaři na mistrovství světa základní skupinu, ani letos ale neprolomili brány čtvrtfinále. Hvězdami nabitý švýcarský tým nestačil na neoblíbené Německo a prohrál 1:3. Rozhodující náskok si Němci vypracovali v závěru druhé třetiny, kdy se v rozmezí 36 sekund prosadili útočníci John Peterka a Nico Sturm.

Do sestavy Švýcarů se oproti závěrečnému zápasu ve skupině vrátily hvězdné posily z NHL v čele s Hischierem a Niederreiterem, opět ale nenastoupil Malgin. První výraznější šanci měl ve 3. minutě Marti, brankář Niederberger byl ale připravený.

Němci se soupeřem drželi krok a v 7. minutě se dostali lacino do vedení, když Kastnerova střela prošla Mayerevi nečekaně mezi rukou a betonem. Vyrovnat mohl v oslabení Richard, ale podařilo se to až ve 22. minutě Siegenthalerovi, který se trefil přesně k tyči.

Následně zápas poznamenala série vyloučení. Němci nejprve nedokázali využít čtyřminutovou výhodu při trestu Ambühla, Švýcaři nepotrestali faul Seidera, jenž po ataku Haase putoval s vyšším trestem předčasně do kabin.

Nerozhodný stav se změnil ve 38. minutě, kdy se prosadil nejproduktivnější německý hráč na turnaji Peterka. Útočník Buffala oklamal Ambühla, přesně zamířil a připsal si pátý gól a desátý bod na MS.

Vzápětí byl vyloučen Szuber, jenže místo vyrovnání se v oslabení trefil po ukázkovém přečíslení Sturm. Útočník San Jose skóroval na MS pošesté. Ve třetí třetině mohl snížit Moser, jenže netrefil puk ideálně. Už v 57. minutě se Švýcaři rozhodli odvolat brankáře a pokusili se snížit s šesti hráči v poli, gól ale vstřelit nedokázali.

Nepomohlo jim k tomu ani vyloučení Jonase Müllera 50 sekund před koncem. Spolehlivý výkon podal německý brankář Mathias Niederberger, který si připsal 29 úspěšných zákroků.

"Proč bychom nemohli vyhrát ještě dva zápasy? Možné je všechno," burcoval Sturm, vítěz loňského Stanley Cupu s Coloradem. Užíval si euforii, závěr zápasu si ale fyzicky protrpěl. "Posledních deset minut jsem už vůbec necítil nohy. Jsem ale neskutečně hrdý na náš mančaft, jak jeden bojoval za druhého," dodal pro Sport1.

Švýcarsko –⁠ Německo 1:3 (0:1, 1:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 21. Siegenthaler (Fiala, Kukan) - 7. Kastner (Wissmann, J. Müller), 38. Peterka (Kahun, Gawanke), 39. Sturm (Stachowiak, J. Müller). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Ansons - Zunde (oba Lot.), Hautamäki (Fin.). Vyloučení: 4:2, navíc Seider (Něm.) 5 min. a do konce utkání: Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 2896.

Švýcarsko: Mayer - Kukan, Siegenthaler, Glauser, Moser, Loeffel, Marti, Fora - Riat, Hischier, Fiala - Ambühl, Corvi, Niederreiter - Simion, Haas, Miranda - Bertschy, Richard, Herzog. Trenér: Fischer.

Německo: Niederberger - M. Müller, Seider, J. Müller, Wissmann, Szuber, Gawanke, Wagner - Peterka, Kahun, Tiffels - Soramies, Sturm, Ehl - Noebels, Kastner, Fischbuch - Tuomie, Stachowiak, Schütz - Varejcka. Trenér: Kreis.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články