Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Stane se Kubalík pátým českým králem bodovování? Opora národního týmu vládne i střelcům

Jestli se český tým na někoho na probíhajícím mistrovství světa může stoprocentně spolehnout, je to Dominik Kubalík. Kanonýr Detroitu zatím na turnaji válí a po základních skupinách vládne produktivitě o dva body před druhým Američanem T. J. Tynanem a třetím Švédem Henrikem Tömmernesem. Pokud by pozici udržel, stal by se pátým členem národního celku, který dokázal ovládnout na šampionátu kanadské bodování. 

Je nám líto, video expirovalo.
Dusík: Vejmelka ukázal, že je jistotou v brance

Kubalík si v osmi zápasech připsal 12 bodů a s osmi brankami vede i tabulku střelců o dva góly před Američanem Cutterem Gauthierem. O sedmé místo se dělí s Kanaďanem MacKenziem Weegarem český kapitán Roman Červenka, který nasbíral devět bodů za tři góly a šest přihrávek. Sedmatřicetiletý útočník loni v Tampere a Helsinkách vyhrál jako čtvrtý český hokejista v historii produktivitu šampionátu, když si připsal 17 bodů za pět branek a 12 asistencí z deseti utkání.

Zařadil se po bok Vladimíra Martince, Vladimíra Vůjtka a Martina Procházky. Martinec vyhrál produktivitu v dobách Československa v roce 1976 v Katovicích, kde se podílel na zisku zlata 20 body za devět branek a 11 přihrávek v deseti zápasech. Vůjtek s Procházkou společně kralovali kanadskému bodování v roce 1997 na šampionátu hraném také v Helsinkách, Tampere a Turku, kde nasbírali po 14 bodech za sedm gólů a stejný počet asistencí. Vůjtek to zvládl v osmi zápasech, Procházka v devíti.

Teď by je mohl napodobit Kubalík, který už se stal s osmi trefami nejlepším střelcem na jednom MS za dobu samostatné české reprezentace. Překonal autory sedmi gólů Procházku, Vůjtka (oba 1997), Michaela Frolíka (2019) a Davida Pastrňáka (2022).

Nejlepším nahrávačem i nejproduktivnějším obráncem je Tömmernes, jenž nasbíral v sedmi duelech 10 bodů vesměs za asistence. Čtvrtý je mezi obránce Michal Kempný, jenž má na kontě sedm bodů za dvě trefy a pět přihrávek. Nejlepší bilanci účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech mají s 10 kladnými body dva Američané – obránce Nick Perbix a Gauthier. Nejtrestanějším hráčem MS je s 33 minutami slovenský útočník Libor Hudáček, působící v Třinci.

Brankářské statistiky zcela ovládá Švýcar Leonardo Genoni s úspěšností zákroků 96,61 procenta, průměrem 0,67 obdržené branky na zápas a stejně jako Švéd Lars Johansson dokázal dvakrát udržet čisté konto. Český gólman Karel Vejmelka je s úspěšností 95,56 a s průměrem 1,34 sedmý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články